Ψυχολογία - Σχέσεις

11/02/2019 - 07:19

Σεξ πριν το πρώτο φιλί: πώς τα 15χρονα κορίτσια αντιμετωπίζουν αγόρια εθισμένα στην πορνογραφία

Η πορνογραφία πλάθει και συντηρεί τις σεξουαλικές συμπεριφορές των αγοριών, ενώ τα κορίτσια μένουν στο περιθώριο, δίχως την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τα, εθισμένα στο πορνό, αγόρια.

----

Θέλω καλύτερη εκπαίδευση γύρω από το σεξ, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την πορνογραφία και τον τρόπο που οδηγεί σε επιζήμιες σεξουαλικές πρακτικές.

Αυτά είναι τα λόγια της 15χρονης Λούσι, μιας εκ των 600 νεαρών γυναικών και κοριτσιών από την Αυστραλία, που συμμετείχαν σε έρευνα των οργανισμών Plan Australia και Our Watch. H έρευνα συνέλεξε απαντήσεις από νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-19 ετών από κάθε περιοχή της χώρας.

Στην αναφορά της έρευνας, με τίτλο «Μην μου στέλνεις αυτή τη φωτογραφία», οι συμμετέχουσες δήλωσαν ότι η διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση γίνεται σταδιακά συνηθισμένο φαινόμενο της καθημερινότητας τους. Και, παρόλο, που αυτή η συμπεριφορά μοιάζει τόσο συνήθης, πάνω από το 80% των κοριτσιών χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια να τους ζητήσουν οι σύντροφοί τους γυμνές φωτογραφίες.

Το σεξουαλικό μπούλινγκ και η σεξουαλική κακοποίηση έχει γίνει κομμάτι της καθημερινής ζωής πολλών κοριτσιών της σημερινής ψηφιακής εποχής. Όλο και περισσότερα κορίτσια μιλούν για το πώς αυτές οι πρακτικές συνδέονται με τη πορνογραφία, μια και τις επηρεάζει άμεσα.

Η πορνογραφία πλάθει και συντηρεί τις σεξουαλικές συμπεριφορές των αγοριών, ενώ τα κορίτσια μένουν στο περιθώριο, δίχως την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τα, εθισμένα στο πορνό, αγόρια.

Αν υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το αν η πορνογραφία έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων, ίσως είναι ώρα να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι ίδιοι οι νέοι. Κορίτσια και νέες γυναίκες περιγράφουν αγόρια να τις πιέζουν να κάνουν πράξεις εμπνευσμένες από το πορνό που παρακολουθούν συστηματικά. Τα κορίτσια δυσανασχετούν στην ιδέα ότι πρέπει να ανεχτούν πράγματα που δεν τους αρέσουν.

Κάποιοι θεωρούν ότι το σεξ σχετίζεται μόνο με την απόδοση, στην οποία αυτό που μετράει πρωτίστως είναι η απόλαυση του αγοριού. Ρώτησα μια 15χρονη για την πρώτη της σεξουαλική εμπειρία και η απάντηση ήταν Νομίζω ότι το σώμα μου φαινόταν ωραίο. Ο παρτενέρ μου φάνηκε να το απολαμβάνει.

Πολλά κορίτσια δείχνουν αποκομμένα από την αίσθηση της προσωπικής τους ευχαρίστησης. Η μόνη ένδειξη μιας καλής ερωτικής συνεύρεσης είναι αν το αγόρι το απόλαυσε. Κορίτσια και νέες γυναίκες βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση να δώσουν στα αγόρια και στους άνδρες αυτό που εκείνοι θέλουν, να ενσαρκώσουν αυτά που τα αγόρια έχουν δει στην πορνογραφία, υιοθετώντας ρόλους και συμπεριφορές καθ’ υπερβολή και προσφέροντας τα σώματά τους σαν απλά σεξουαλικά βοηθήματα. Μεγαλώνοντας στη σημερινή κουλτούρα της πορνογραφίας, τα κορίτσια μαθαίνουν γρήγορα πως βρίσκονται στην υπηρεσία της ανδρικής ικανοποίησης.

Όταν μία μαθήτρια γυμνασίου ρωτήθηκε Πώς ξέρεις εάν αρέσεις σε ένα αγόρι; απάντησε Αν θέλει να συνεχίζει να μου μιλάει ακόμα και αφότου του έχω κάνει στοματικό σεξ. Ένας μαθητής Λυκείου είπε σε ένα κορίτσι Αν μου κάνεις στοματικό σεξ θα σου δώσω ένα φιλί. Τα κορίτσια πρέπει να παρέχουν σεξουαλικές χάρες για να εισπράξουν λιγοστή τρυφερότητα, και εκπαιδεύονται σε αυτό από τα αγόρια που μαθητεύουν στην πορνογραφία. Ένα 15χρονο κορίτσι παραδέχτηκε πως δεν απόλαυσε καθόλου το σεξ, αλλά υποχώρησε στο να γίνει γρήγορα ώστε να σταματήσει να την πιέζει το αγόρι της και να δουν ταινία.

Τα κορίτσια γυμνασίου αναζητούν συνεχώς βοήθεια και υποστήριξη για να διαχειριστούν τέτοια συμβάντα όπως όταν τους ζητούν τα αγόρια γυμνές φωτογραφίες τους. Τα μηνύματα όπως στείλε μου μια φωτογραφία του στήθους σου είναι ρουτίνα για πολλά κορίτσια και τα ίδια ρωτούν πώς να πω όχι χωρίς να τον πληγώσω;

Όπως λέει η έρευνα, οι κοπέλες έχουν κουραστεί από την πίεση να στέλνουν εικόνες που δεν επιθυμούν, αλλά νιώθουν συμφιλιωμένες με την πράξη αυτή, λόγω της συχνότητας του φαινομένου. Τα αγόρια, συνήθως ανταλλάσουν ή μοιράζονται αυτές τις φωτογραφίες στις επαφές με φίλους τους. Συχνά, τις αποκαλύπτουν για να εξευτιλίσουν δημόσια τα κορίτσια, στην περίπτωση ενός κακού χωρισμού.

Επίσης αρκετά κορίτσια γυμνασίου έχουν δει την ταινία 50 αποχρώσεις του γκρι και ρωτούν για τον σαδομαζοχισμό: Αν ένα αγόρι θέλει να με χτυπάει, να με δένει και να με κατασκοπεύει, σημαίνει ότι με αγαπά;.Οι κοπέλες ανέχονται ταπεινωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές  και εσωτερικεύουν τα μηνύματα της πορνογραφίας, που τις θέλει υποταγμένες.

Οι ίδιες περιγράφουν να θωπεύονται και να παρενοχλούνται συστηματικά στην αυλή του σχολείου, αλλά και στο σχολικό λεωφορείο. Λένε πως τα αγόρια δρουν σαν να έχουν δικαίωμα πάνω στα σώματα τους και σαν τα κορίτσια να είναι εκεί μόνο και μόνο για να τους ικανοποιήσουν. Είναι, θα λέγαμε, εν μέρει αλήθεια αυτό που λένε οι υποστηρικτές της πορνογραφίας, ότι η πορνογραφία παρέχει σεξουαλική εκπαίδευση. Όχι, ωστόσο με τον τρόπο που νομίζουν. Διδάσκει τους εφήβους ότι οι γυναίκες υπάρχουν για την απόλαυσή τους και έχουν πάντοτε όρεξη για σεξ. Μια και για αυτούς, το όχι σημαίνει απλά πείσε με να το κάνω.

Τα κορίτσια περιγράφουν ότι στο σχολείο το σώμα τους αξιολογείται και συχνά συγκρίνεται με τα σώματα των πορνοστάρ. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις πορνοστάρ, ωστόσο αυτό δεν τις εμποδίζει να σκέφτονται ότι αυτό πρέπει να κάνουν. Η ζήτηση για πλαστικές επεμβάσεις γεννητικών οργάνων έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία σε γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών, ενώ τα κορίτσια που δεν κάνουν την αποτρίχωση που προωθεί η πορνογραφία θεωρούνται συχνά άσχημα, βρώμικα ή αηδιαστικά από τα αγόρια, αλλά και από άλλα κορίτσια.

Ορισμένες κοπέλες υφίστανται τραυματισμούς από σεξουαλικές πράξεις προερχόμενες από την πορνογραφία, όπως το πρωκτικό σεξ. Οι ειδικοί μιλούν για τους τραυματισμούς:

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση στο βιασμό γυναικών 15-80 ετών από το σύντροφό τους. Το κοινό στοιχείο σε όλα τα περιστατικά ήταν η υπερβολική παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού από το δράστη. Οι δράστες μην μπορώντας να διακρίνουν την πραγματικότητα από τη φαντασία, πιστεύοντας ότι οι γυναίκες  είναι πάντα δεκτικές και ότι το «όχι» σημαίνει «ναι» και το «ναι» σημαίνει «πρωκτικό σεξ», προκάλεσαν εν αγνοία τους τραυματισμούς και δεν αναλογίστηκαν το αν υπάρχει συναίνεση. Έχουμε δει τεράστια αύξηση στην στέρηση ελευθερίας, στους σωματικούς τραυματισμούς, τους βασανισμούς, τη χρήση ναρκωτικών, την βιντεοσκόπηση και διανομή υλικού χωρίς συγκατάθεση.

Ο Σύλλογος Ψυχολόγων Αυστραλίας εκτιμά πως τα έφηβα αγόρια είναι υπεύθυνα για το 20% των βιασμών ενηλίκων γυναικών, καθώς και για το 30% με 50% όλων των καταγεγραμμένων σεξουαλικών παρενοχλήσεων παιδιών. Η ομότιμη καθηγήτρια αναπτυξιολογίας παιδιών, Φρίντα Μπριγκς υποστηρίζει πως η διαδικτυακή πορνογραφία μετατρέπει τα παιδιά σε μιμητικά σεξουαλικά αρπακτικά, που εφαρμόζουν σε συνομηλίκους τους όσα βλέπουν στη πορνογραφία.

Μια έρευνα του 2012 με τίτλο Η επίδραση της διαδικτυακής πορνογραφίας στους εφήβους έδειξε ότι η παρακολούθηση πορνογραφίας από τους εφήβους συνδέεται με μεταβολές  συμπεριφοράς όπως η αποδοχή της ανδρικής κυριαρχίας και της γυναικείας υποταγής ως τα πρωταρχικά σεξουαλικά πρότυπα, με τις γυναίκες να θεωρούνται σεξουαλικά παιχνίδια πρόθυμα να ικανοποιήσουν τις ανδρικές σεξουαλικές ανάγκες. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν πως οι έφηβοι που εκτίθονταν σε βίαιο πορνογραφικό υλικό είχαν 6 φορές πιο επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά σε σχέση με όσους δεν εκτίθονταν.

Η ραγδαία εξάπλωση και παγκοσμιοποίηση υπερ-σεξουαλικών εικόνων και πορνογραφικών μοτίβων καθιστά την υγιή σεξουαλική εξερεύνηση σχεδόν αδύνατη. Η σεξουαλική κατάκτηση και κυριαρχία δεν δείχνουν να περιορίζονται από τα όρια που θέτει ο σεβασμός και η αυθεντική ανθρώπινη επαφή. Οι νέοι άνθρωποι δεν μαθαίνουν για την οικειότητα, τη φιλία και την αγάπη, αλλά για την κακομεταχείριση και τον εξευτελισμό. Όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα:

Η συμβατική πορνογραφία που υπάρχει στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται σε πράξεις βίας και υποβάθμισης των γυναικών. Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που παρουσιάζονται ως πρότυπο από την πορνογραφία διαστρεβλώνουν τις έννοιες της οικειότητας και τρυφερότητας, προωθώντας τα πατριαρχικά κατασκευάσματα του ανδρισμού και της θηλυκότητας.

Η οικειότητα και η τρυφερότητα είναι αυτά που, όπως λένε,  αναζητούν οι νέες γυναίκες. Πώς όμως θα βρουν αυτές τις αισθησιακές, ήπιες εμπειρίες  με άνδρες κατηχησμένους από την πορνογραφία; Ο ψυχολόγος Φίλιπ Ζιμπάρντο λέει για τους νέους άνδρες: Δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της διαπροσωπικής επαφής…Ο συνεχής ερεθισμός, η αλλαγή, ο ενθουσιασμός του καινούργιου, τους αποσυντονίζει στις σχέσεις που εξελίσσονται και χτίζονται αργά.

Το πιο σημαντικό είναι πως οι ίδιοι οι νέοι είναι αυτοί που απαιτούν την αλλαγή. Η Τζόσι, 18 ετών, δηλώνει:

Χρειαζόμαστε σκληρότερα μέτρα για την βίαιη πορνογραφία, στην οποία έχουν πρόσβαση αγόρια και άνδρες. Τα γυρίσματα και η προβολή βίαιης πορνογραφίας στην Αυστραλία θα πρέπει να θεωρούνται παράνομες πράξεις, γιατί επηρεάζουν τη στάση των ανδρών απέναντι στις γυναίκες και διαποτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Τα νεαρά κορίτσια που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις αξίζουν την ανταπόκρισή μας. Είναι λάθος να αφήνουμε τη σεξουαλική διαμόρφωση στα χέρια της παγκόσμιας βιομηχανίας του σεξ. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα ώστε να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να αντισταθούν στις διαστρεβλωμένες ιδέες της σεξουαλικότητας που διαδίδονται μέσω της πορνογραφίας.

Πηγή: fightthenewdrug.org
Απόδοση: Ρηνέτα Κύρογλου, Μοντεσσοριανή Παιδαγωγός
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Μοιράσου το άρθρο!