Περιβάλλον

22/09/2022 - 11:54

Δράσεις από τον σύλλογο « Ο Χρούσος»

Σύλλογος Προστασίας & Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο ΧΡΟΥΣΟΣ»

Με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την ανάδειξη του προστατευόμενου από το Natura 2000 τοπίου της περιοχής  του Χρούσου Μεσοτόπου  ο σύλλογος « Ο Χρούσος», σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις για τα μέλη και τους φίλους το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε περιπατητική διαδρομή από τον Άγιο Ιγνάτιο έως το γεφύρι στον Χρούσο, ακολουθώντας το παραποτάμιο δρόμο. Οι συμμετέχοντες είχαν τη ευκαιρία να θαυμάσουν το ηφαιστειογενές τοπίο, να ακούσουν για τα τοπόσημα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία και να εντυπωσιαστούν από την ντόπια αρχιτεκτονική (ντάμια).

Στις 11 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη, έγινε το αντάμωμα των Χρουσιανών κι άλλων συγχωριανών στη λειτουργία του Αι Γιώργη . Δεν έλειψαν τα κεράσματα εις υγείαν κι εις μνήμην. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στον Χρούσο.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε βιωματική εκδήλωση (δακτυλίωση πουλιών) στον υγρότοπο του Χρούσου  σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια του προγράμματος «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου» με την  ορνιθολόγο κα Γαληνού από το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης Καλλονής.

Με την αρωγή της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και την επιμέλεια του Συλλόγου, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές καλαίσθητες ξύλινες πινακίδες στην παραλία , καινούργια αλλαξιέρα και ντουζιέρα . Ευχαριστούμε την αντιδήμαρχο κα  Κοκκινέλλη- Γιαννή.

Κυκλοφορεί το 25ο φύλλο της Χρουσιανής Εφημερίδας, με πλούσια ύλη κι αφιέρωμα στην Μικρασιατική καταστροφή. Μπορείτε να το αναγνώσετε και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας www.xrousos.wordpress.com.

Συνεχής είναι η δια ζώσης επικοινωνία και επιστολογραφία του Δ.Σ με τις αρχές και τις υπηρεσίες για τα πάγια θέματα που μας απασχολούν:

  • ασφαλτόστρωση δρόμου Ταβαρίου- Χρούσου
  • ποιότητα και απώλεια πόσιμου νερού
  • δημοτικός ηλεκτροφωτισμός
  • προστασία και ανάδειξη υγρότοπου, μονοπατιών, σηματοδότηση κλπ.

Εξάλλου, ήδη από τον Ιούνιο του 2021 έχουμε καταθέσει ,στην Περιφέρεια και τον Δήμο , ολοκληρωμένη πρόταση (46 σελίδων), που έχει εκπονήσει ο Σύλλογός μας για την ανάδειξη της περιοχής του Χρούσου.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 27 Οκτωβρίου 2022, θα συζητηθεί στο Δικαστήριο Μυτιλήνης η εξ αναβολής υπόθεση της παράνομης αμμοληψίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018 με μηχανήματα του Δήμου Λέσβου.

Με αισιοδοξία παρά τις γενικές αντίξοες συγκυρίες, συνεχίζουμε.

Μοιράσου το άρθρο!