Ψυχολογία - Σχέσεις

22/09/2021 - 07:15

Περιφρόνησε τον νου!

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Οι αισθήσεις μάς φέρνουν σε επαφή με τον έξω κόσμο. Όμως καμιά φορά αφήνουμε αυτά που βλέπουμε ή αυτά που ακούμε να εισχωρούν μέσα μας σαν ένας δυνατός άνεμος που κάνει τα πάντα άνω κάτω και μας αφήνει παγωμένους, μόνους, φοβισμένους και εξαντλημένους. Έτσι, χάνεται η κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης που θα θέλαμε να υπάρχει μέσα μας, δημιουργείται αναστάτωση, ανισορροπία και ανησυχία. Αυτό που συμβαίνει στον εσωτερικό κόσμο μας επεκτείνεται στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να κλονίζονται οι σχέσεις μας. Συνεπώς, πρέπει να μάθουμε τρόπους να θωρακιζόμαστε από τα εξωτερικά ερεθίσματα και να μην μας κατακλύζουν τα συναισθήματα. 

Τα συναισθήματα δημιουργούνται από τον νου, από σκέψεις που αναδύονται ασταμάτητα. Οι περισσότερες από αυτές είναι άχρηστες και επαναλαμβανόμενες, σχετίζονται με ενοχές, φοβίες, αγωνίες, θυμό και απογοήτευση, είναι σαν τα μαύρα σύννεφα που σκοτεινιάζουν τον ουρανό. Αν περιφρονήσουμε τον νου που δημιουργεί αυτή τη σκοτεινιά, θα καταλάβουμε ότι είμαστε ο ουρανός που βρίσκεται από πίσω, που πάντα είναι καθαρός και φωτεινός με έναν λαμπερό ήλιο. 

Για να το επιτύχουμε αυτό, ο απλούστερος τρόπος είναι να εστιάσουμε τον νου στην αναπνοή. Υπάρχουν πολλές τεχνικές αλλά μπορείς να ξεκινήσεις απλά μετρώντας τις αναπνοές, λέγοντας «εισπνέω 1-εκπνέω 1, εισπνέω 2-εκπνέω 2…». Μπορείς να φαντάζεσαι τους αριθμούς σαν φωτεινά νούμερα στο κέντρο του μετώπου σου. Ακολούθησε την αναπνοή σε όλη την διαδρομή της, από τη στιγμή που ο αέρας εισέρχεται στα ρουθούνια μέχρι τη στιγμή που εξέρχεται από το στόμα. Παρατήρησε την έκταση της κοιλιάς ή του στήθους και θα δεις πως όσο η αναπνοή γίνεται πιο ήρεμη, τόσο περισσότερο χαλαρώνει το σώμα. Η αναπνοή είναι ο σύνδεσμος, η γέφυρα που συνδέει το σώμα με τον νου. 

Στην καθημερινότητα μαθαίνουμε να προετοιμαζόμαστε καλά για τη ζωή αλλά όχι να ζούμε. Δηλαδή θυσιάζουμε χρόνια ολόκληρα για να πάρουμε ένα πτυχίο ώστε να έχουμε μια επικερδή εργασία, είμαστε πρόθυμοι να δουλέψουμε σκληρά για να αποκτήσουμε ένα σπίτι αλλά ξεχνάμε να ζήσουμε τις στιγμές του παρόντος. Φυσικά ο σχεδιασμός της ζωής είναι πολύ σημαντικός, η δύναμη, ο πλούτος είναι σημαντικά εφόδια αλλά η πραγματική ισχύς ενός ανθρώπου είναι η γαλήνη του νου. 

Έτσι, όταν μας κατακλύζουν δυσάρεστα συναισθήματα, μπορούμε να τα παρατηρούμε χρησιμοποιώντας την τεχνική με την αναπνοή, να τα ταυτοποιούμε και να τα αποδεχόμαστε. Τα συναισθήματα δεν δημιουργούνται από κάτι που βρίσκεται έξω από μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι και δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν ή να τα απορρίπτουμε. Τα αγκαλιάζουμε με φροντίδα και στοργή και τα μετασχηματίζουμε σε υγιείς μορφές ενέργειας. Για παράδειγμα, λες «νιώθω θυμό αλλά δεν θέλω να νιώθω έτσι!». Μάλλον θα νιώσεις χειρότερα και ίσως αισθανθείς διπλάσιο θυμό επειδή είσαι θυμωμένος και δεν το επιθυμείς. Συμφιλιώσου με το συναίσθημα του θυμού, δες τον σαν ένα μωρό που κλαίει και ζητά την προσοχή σου. Κοίτα βαθιά μέσα σου και προσδιόρισε τι είναι αυτό που δεν πάει καλά και θα βρεις πώς να τον απελευθερώσεις. Όταν ένα άτομο πυροδοτεί τον θυμό σου, συνήθως το φέρνεις συνέχεια στο μυαλό, τα λόγια του, την αγένειά του, την ατιμία και τόσο περισσότερο o θυμός αναζωπυρώνεται. Όμως, σαν ένας πυροσβέστης θα πρέπει να ρίξεις νερό στη φωτιά και όχι να ασχολείσαι με αυτόν που έβαλε τη φωτιά. 

 

Εκτός από την συνειδητή αναπνοή, έλεγχος του νου μπορεί να γίνει με συνειδητό περπάτημα. Πήγαινε στη φύση, σε ένα ήσυχο δάσος που βοηθά πολύ στην αποκατάσταση του χάους που δημιουργεί ο εξωτερικός κόσμος μέσα σου. Να έχεις επίγνωση της επαφής των ποδιών σου με τη γη. Εκείνη  σε φροντίζει, μοιράσου μαζί της τα μαθήματα αγάπης που σου δίνει. Νιώσε ότι κάθε βήμα σου είναι ένα φιλί στη μητέρα Γαία. Αφήνεις πίσω σου το άγχος και τη θλίψη σαν μαύρα ίχνη στο έδαφος που εξαχνώνονται και λαμβάνεις ηρεμία, πληρότητα και γαλήνη από τη γη και τα δέντρα γύρω σου. Ο νους ανταποκρίνεται καλύτερα στις εικόνες και όσο πιο ζωντανά τα φαντάζεσαι, τόσο πιο απασχολημένος θα είναι και θα αποσυνδεθεί από αυτό που σε προβλημάτιζε. Αν συγχρονίσεις τον βηματισμό με την αναπνοή, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο.

Επίτρεψε να σχηματιστεί ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Χαλαρώνει τους μύες του προσώπου και επιδρά στο νευρικό σύστημα, το οποίο αρχίζει να παράγει ουσίες χαράς. Ο έλεγχος της αναπνοής και ένα χαμόγελο στον εαυτό, μπορούν να γίνουν όπου κι αν βρίσκεσαι, σταματημένος σε ένα κόκκινο φανάρι, σε ένα πολυκατάστημα, στην ουρά της τράπεζας ή κατά τη διάρκεια της εργασίας. Βρες κάτι να σου υπενθυμίζει συχνά την ενδοσκόπηση, το χαμόγελο και τον έλεγχο της αναπνοής. Αυτό μπορεί να είναι το ξυπνητήρι στο κινητό, ένας κρύσταλλος πάνω στο γραφείο σου, μια απλή πέτρα μέσα στο πορτοφόλι σου, ένα χαρτί με λόγια που σου δίνουν δύναμη στην επιφάνεια του ψυγείου, μια εικόνα στο desktop του υπολογιστή ή ότι άλλο πιστεύεις πως υποστηρίζει την προσπάθειά σου.

Αυτές οι τεχνικές θα σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερη σχέση όχι μόνο με τον εαυτό σου αλλά και με τους άλλους. Η πιο αποδοτική επένδυση είναι σε σχέσεις φιλίας, διότι είναι η καλύτερη πηγή ασφάλειας. Βάλε στη ζωή σου την τέχνη του ευ ζην και κάνε την ένα αριστούργημα! 

 

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!