Υγεία

17/03/2021 - 16:00

Μεγάλη ανησυχία: Πάνω από 12% ο δείκτης θετικότητας στα τεστ

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση του δείκτη θετικότητας του κορονοϊού, η οποία ξεπέρασε την Τρίτη το 12%. Με το όριο του συναγερμού να είναι στο 4%, τα θετικά κρούσματα κορονοϊού σε σύγκριση με τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν προκαλούν σοκ.

Τα ποσοστά θετικότητας αγγίζουν πλέον το 12,3%, από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας και χτυπούν συναγερμό για την πορεία της εξάπλωσης, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, την ώρα μάλιστα που είναι έτοιμη να ξεκινήσει η συζήτηση για ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

 

Σημειώνεται πως από το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης ανακοινώθηκαν 1.533 νέα κρούσματα σε μόλις 12.459 διαγνωστικούς ελέγχους (6.244 μοριακά και 6.215 rapid), αυξημένα κατά περίπου 1.000 σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά. Την Κυριακή σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ ο βαθμός θετικότητας ήταν 8,6%, την Καθαρά Δευτέρα αυξήθηκε στο 9,6 και την Τρίτη στο 12,3%. Αυτό σημαίνει ότι στα 100 τεστ για Covid που γίνονται στα νοσοκομεία, τα 12,3 βγαίνουν θετικά.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ο μεγάλος αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων στα λίγα τεστ, που έγιναν κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Την Κυριακή, από τους 18.823 ελέγχους (8.579 PCR τεστ και 10.244 rapid) εντοπίστηκαν 1.626 νέα περιστατικά κορονοϊού, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίστηκε στην Αττική.

Σήμερα ο αριθμός των ελέγχων αναμένεται πως θα είναι κατά πολύ αυξημένων, αγγίζοντας τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάμε για νέο ρεκόρ στα κρούσματα σήμερα, με πάνω από τρεις χιλιάδες νέες διαγνώσεις, ενώ σε αποκλείεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι τις τρεις το μεσημέρι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ.

 

Πελώνη: Η αύξηση της θετικότητας μας ανησυχεί

"Το σύστημα υγείας πιέζεται, αντέχει όμως και θα αντέξει", σημείωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου υγείας που αφορά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ήδη συνεργάζεται ο ιδιωτικός τομέας και το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας που αφορούν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα".

Η κυρία Πελώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, υπογράμμισε ότι "τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων. Αναμένουμε να δούμε αν η αύξηση της θετικότητας είναι κάτι συγκυριακό ή αν είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει. Προφανώς η επιτροπή χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να κρίνει ποια είναι η κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις. Προφανώς υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζουμε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει". Υπό αυτό το πρίσμα, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε ότι "αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση".

 

πηγη: thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!