Κόσμος

15/05/2024 - 17:24

Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

O πρωθυπουργός της Σλοβακίας ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είναι σε κρίσιμη κατάσταση τραυματίστηκε σε περιστατικό με πυροβολισμούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Χάντλοβα ης κεντρικής Σλοβακίας, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Ένας ύποπτος έχει συλληφθεί.

«Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είναι σε κρίσιμη κατάσταση»

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είναι σε κρίσιμη κατάσταση και για τον λόγο αυτό μεταφέρεται με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Banska Bystrica καθώς η μεταφορά του στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα θα ήταν επιβαρυντική για εκείνον.

Mέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας αναφέρουν πως στόχος ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε, την ώρα που χαιρετούσε τον κόσμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο 59χρονος Φίτσο φέρεται να τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ ο δράστης συνελήφθη αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, κοντά στην πλατεία της Χάντλοβα.

 

Μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

 

 

«Υπήρχε ένα πλήθος ανθρώπων που περίμεναν έξω από το κτίριο της συνεδρίασης και ένας από αυτούς άρχισε να πυροβολεί. Αμέσως τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν οι φρουροί ασφαλείας, ενώ απομάκρυναν τον πρωθυπουργό από το σημείο. Ο δράστης φέρεται να στόχευε τον ίδιο τον πρωθυπουργό», ανέφερε άλλος μάρτυρας, προσθέτοντας πως ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί.

Καταδικάζει την επίθεση η Φον ντερ Λάιεν

Την επίθεση καταδίκασε πρώτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα την άθλια επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πολυτιμότερο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Fico και την οικογένειά του» έγραψε στο X.

 

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε την «βάναυση και αδίστακτη» επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού.

«Είμαι σοκαρισμένη», δήλωσε η Τσαπούτοβα . «Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και γρήγορη ανάρρωση από την επίθεση».

Μοιράσου το άρθρο!