Αγροτικά - Αλιεία

24/10/2014 - 07:25

3,44 €/κιλό το ξεκίνημα για το ελαιόλαδο

&n

bsp;Στην πρώτη  φετινή δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας, όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο επιτυγχάνεται η υψηλότερη τιμή για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έφθασε στα 3,44 ευρώ. Η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν 2,67 ευρώ. Χθες οι άλλες δύο επόμενες προσφορές ήταν στα 3,37 και 3,36 ευρώ για τέσσερα συνολικά βυτία.

Η (σχετικά) υψηλή αυτή τιμή εκκίνησης  οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή  ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία καθώς και στο "στέγνωμα" της ελληνικής αγοράς απο περσινά αποθέματα. Να σημειώσουμε οτι την εποχή αυτή τα καλά ιταλικά έξτρα κυμαίνονται κοντά στα 4,5 ευρώ!


Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι προβλέψεις του olivenews.gr, που στις 10 Οκτωβρίου γράφαμε ότι "Καθώς η φετινή χρονιά ξεκινά στην Ελλάδα με μηδενικά αποθέματα είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι τιμές θα ξεκινήσουν από σχετικά υψηλά. Έτσι, π.χ. στις πρώτες δημοπρασίες της αθηνοελιάς στη Λακωνία (τον Οκτώβριο) που αποτελούν και ένα σημάδι για το τι θα ακολουθήσει, μια εκτίμηση για 3,50 ± 0,20 μάλλον πρέπει να είναι ρεαλιστική."

 

 

olivenews.gr

Μοιράσου το άρθρο!