Αγροτικά - Αλιεία

11/04/2023 - 08:09

Δακοκτονία από την Περιφέρεια και όχι από τους εργολάβους ζητούν οι αγρότες

Ανακοίνωση από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

  Στο ίδιο έργο θεατές. Συνεχίζεται η αδιαφορία για το πιο ποιοτικό αγροτικό προϊόν που παράγει το νησί μας!

              Για δεύτερη φορά η Περιφέρεια Β. Αιγαίου  με γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις παρέδωσε το έργο της δακοπροστασίας του ελαιώνα μας σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Φαίνεται μάλλον ότι η εκτίμησή της για την αποτελεσματικότητα του έργου στα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν επιτυχημένη. Αλλά μάλλον έχουν κλειστά αυτιά στην εκφραζόμενη ανησυχία και τις διαμαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών τόσα χρόνια, ακόμα και με παρέμβασή τους μέσα σε Περιφερειακά Συμβούλια γι’ αυτό το θέμα. 

       Οι παραγωγοί μας φωνάζουν εδώ και χρόνια, για την αναποτελεσματικότητα του έργου της δακοπροστασίας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού, λόγω της εκτεταμένης δακοπροσβολής. 

         Υποχρηματοδότηση – μειωμένο προσωπικό – έλλειψη φαρμάκων, η συνταγή της αποτυχίας. 

          Και ενώ όλοι μιλάνε και παραδέχονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Αφού οι καιρικές συνθήκες, η παράταση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ευνοούν το καταστροφικό έργο του εντόμου ( δάκος ), η Περιφερειακή Αρχή συντασσόμενη πλήρως με την αντιαγροτική πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει να στηρίζει την υποχρηματοδότηση του έργου και να αρκείται στους 3,5 μόνο  ψεκασμούς για όλη τη σεζόν. 

        Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου κατά απαίτηση όλων των ελαιοπαραγωγών του νησιού απαιτεί και θα συνεχίσει να παλεύει γι’ αυτό,  ασκώντας πίεση με κάθε τρόπο, για πλήρη χρηματοδότηση, στελέχωση με εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, ικανοποιητικά μεροκάματα, δραστικά και επαρκή φάρμακα.  Η χρονική διάρκεια του έργου να είναι όσο απαιτούν οι κλιματικές συνθήκες και η δράση του εντόμου, χωρίς περιορισμούς,

            Θα παλεύουμε και θα διεκδικούμε μαζικά και οργανωμένα πάντα, για μια αγροτική πολιτική που θα έχει ως επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του αγρότη και του πρωτογενή τομέα και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο κλάδο. Θα επιμένουμε και θα απαιτούμε η δακοπροστασία να γίνετε αποκλειστικά απ’ τη Περιφέρεια με έλεγχο και ευθύνη του ΥΠΑΑΤ.

Μοιράσου το άρθρο!