Αγροτικά - Αλιεία

24/11/2015 - 21:48

Η αλήθεια για το ελαιόλαδο και... άσε τον Υπουργό να διαψεύδει

 
 
Ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

Ερωτώμενος στο περιθώριο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, είχε την ευκαιρία να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το θέμα της αύξησης των εισαγωγών ελαιόλαδου από την Τυνησία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί εκείνοι που για λόγους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης καλλιεργούν κλίμα πανικού στους παραγωγούς, καθώς έτσι παίζουν το παιχνίδι των κερδοσκόπων που επιδιώκουν την κατάρρευση της τιμής του εξαιρετικού ελληνικού ελαιολάδου. «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αλλά η ζημιά γίνεται. Εκτός αν οι φωνασκούντες εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα: 
Πρώτον, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση στην Ε.Ε. για την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων ενίσχυσης της Τυνησίας. Υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 17 Σεπτεμβρίου 2015, όταν την ευθύνη είχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, επί της οποίας θα αποφασίσει η αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις 25 Ιανουαρίου 2016 και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου του 2016. Η Επιτροπή Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποφασίζει αλλά υποβάλει γνωμοδότηση προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει δύο βασικά μέτρα: Αφενός, την αύξηση για τα έτη 2016 και 2017 των ποσοτήτων Τυνησιακού ελαιολάδου που μπορούν να εξαχθούν αδασμολόγητα στην Ε.Ε. κατά 35.000 τόνους το χρόνο, επιπλέον των 56.700 τόνων που προβλέπονται σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας. Αφετέρου, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων που υπάρχουν για την εισαγωγή στην Ε.Ε. των 56.700 τόνων που ήδη προβλέπονται (δεν μπορούν, σήμερα, να εισαχθούν όλες μαζί οι ποσότητες, αλλά κατανεμημένες ανά μήνα).
Δεύτερον, σε όλες τις μέχρι σήμερα διαδικασίες συζήτησης επί της πρότασης (Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου στις 2 Οκτωβρίου, Επιτροπή Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης στις 12 Νοεμβρίου κ.λπ.), η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για τις συνέπειες του μέτρου.
Στην συνεδρίαση, μάλιστα, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του τομέα Οπωροκηπευτικών στις 27 Οκτωβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία καταψήφισε, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων στην εισαγωγή των 56.700 τόνων Τυνησιακού ελαιολάδου που ήδη προβλέπονται.
Τρίτον, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 16 Νοεμβρίου 2015, δεν ελήφθη ουδεμία σχετική απόφαση, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, στη συζήτηση για το διεθνές εμπόριο των γεωργικών προϊόντων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των δασμολογικών παραχωρήσεων της Ένωσης για ευαίσθητα προϊόντα μας και τόνισε ότι «πρέπει να μελετώνται προσεχτικά οι επιπτώσεις τέτοιων παραχωρήσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η πρόσφατη περίπτωση για επιπρόσθετη αδασμολόγητη ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας».
Τέταρτον, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή αγορά.
 
 
Το παραπάνω δελτίο τύπου είναι η απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" 
 
Ωστόσο το σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας agrotypos.gr βάζει τα πράγματα στη θέση  τους.... αδασμολόγητη ποσότητα ελαιολάδου από την Τυνησία θα εισαχθεί τα έτη 2016 και 2017! 
Καλά κάνει ο Υπουργός και προσπαθεί να καλυφθεί ωστόσο η αλήθεια από τις αγορές δύσκολα να κρυφτεί.... Και επειδή οι αγορές είναι και ψυχολογία μερικές φορές και μόνο η συζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τιμών.  
 
Η ιστοσελίδα agrotypos.gr  γράφει  :
 
Προβληματισμός υπάρχει από τη μείωση των διεθνών τιμών ελαιολάδου που παρουσιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Εκτός από τα φαινόμενα κερδοσκοπίας από την πλευρά των αγοραστών και των μεγάλων δικτύων διανομής, που προσπαθούν να μειώσουν την τιμή του προϊόντος, για την καθοδική πορεία των τιμών ευθύνεται και η απόφαση που πήραν οι Υπουργοί Γεωργίας, στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, (συμφώνησε η Ελλάδα και η Ισπανία διαφώνησε η Ιταλία) να αποδεχτούν την πρόταση της Κομισιόν για την εισαγωγή αδασμολόγητης επιπλέον ποσότητας 35.000 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην ΕΕ για δύο έτη (2016 και 2017). Αυτή η πολιτική απόφαση πάρθηκε με στόχο να στηρίξουν την οικονομία της χώρας που απειλείται από τους τζιχαντιστές.
 
Στη συζήτηση, που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 16 Νοεμβρίου, ο Έλληνας Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, αρκέστηκε απλά να ζητήσει την προσοχή της ΕΕ στη διαχείριση και στο ρυθμό των εισαγωγών αδασμολόγητων αγροτικών προϊόντων. Να αναφέρουμε ότι η πρόταση αυτή, τροποποιεί το ισχύον καθεστώς του Κανονισμού της Ε.Ε. 1918/2006, στον οποίο προβλέπεται ετήσια αδασμολόγητη εισαγωγή 56.700 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτάθηκε, δηλαδή, η αύξηση της ποσόστωσης αυτής κατά 35.000 τόνους για δύο έτη. 
 
Η απόφαση αυτή επέδρασε καταλυτικά στην ισπανική αγορά. Συγκεκριμένα ενώ κατά την περίοδο 6-12 Νοεμβρίου αγοράστηκαν 3.816 τόνοι ελαιολάδου, την επόμενη εβδομάδα η ποσότητα αυτή μειώθηκε στους 2.875 τόνους (ποσοστό –24,7%). Στην Ισπανία η τιμή παραγωγού για το παρθένο ελαιόλαδο ήδη μειώθηκε κατά 22% και από τα 4 ευρώ το κιλό έφτασε στα 3. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν κατά 6,25%. 
 
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών και Τυποποιητών Ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ) κ. Καραντώνης, που συμμετέχει στην Επιτροπή ελαιολάδου της ΕΕ, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη (19/11/2015), ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η πρώτη αλλαγή είναι ότι έχει αλλάξει η διαδικασία για την εισαγωγή των αδασμολόγητων 56.700 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν μηνιαίες ποσοστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2016 καταργούνται. Θα γίνονται εβδομαδιαίοι διαγωνισμοί μέχρι να εξαντληθεί αυτή η ποσότητα. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι για το 2016 και το 2017 εγκρίθηκε μια επιπλέον ποσότητα 35.000 τόνων για κάθε χρονιά. Αυτή η ποσότητα θα ενεργοποιηθεί αφού εξαντληθούν οι 56.700 τόνοι της βασικής ποσόστωσης. Δηλαδή πάμε συνολικά για 91.000 τόνους ετησίως. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί «τυπικά» από το Ευρωκοινοβούλιο τον προσεχή Φεβρουάριο. Είναι μια πολιτική απόφαση που πάρθηκε από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. Έχει να κάνει με την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή. Η Τυνησία έχει προβλήματα με τους τζιχαντιστές και οι χώρες της ΕΕ θέλουν να στηρίξουν το «κοσμικό» καθεστώς που κυβερνά την χώρα. Το μόνο προϊόν που παράγει και εξάγει είναι το ελαιόλαδο. Έτσι η Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία αποφάσισαν να στηρίξουν πολιτικά την Τυνησία. Εκτιμώ ότι με τα στοιχεία που έχουμε το 2016 η παραγωγή της Τυνησίας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 150.000 τόνους, με δυνατότητες εξαγωγής μέχρι 100.000 τόνους. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε ανάλογη απόφαση για το 2017». 
 
Κατά της απόφασης για την αύξηση των ποσοτήτων εισαγωγής αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία είναι και η Copa Cogeca. Μιλώντας στις Βρυξέλλες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ομάδας εργασίας ελιάς και ελαιολάδου κ. Andres Pinatel από την Γαλλία ανέφερε ότι «τα νέα στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν ότι φέτος αναμένουμε μια καλή συγκομιδή στην ΕΕ, αυξημένη κατά 33% σε σχέση με πέρσι. Επίσης η ποιότητα είναι πολύ καλή φέτος. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς να αυξάνεται η ποσότητα των ποιοτικών ελαιολάδων στην ΕΕ. Υπάρχουν όμως σοβαρές ανησυχίες για την απόφαση που ελήφθη στην ΕΕ, με την οποία θα επιτραπεί η αδασμολόγητη εισαγωγή 35.000 τόνων ελαιολάδου ετησίως για δύο έτη. Η απόφαση αυτή αφορά όλους τους τύπους ελαιολάδων της Τυνησίας, μιας χώρας που η παραγωγή της δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις περιβαλλοντικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της ΕΕ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται με αθέμιτο τρόπο την ευρωπαϊκή παραγωγή. Όλα αυτά αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλη «πίεση» στις τιμές παραγωγού στην ΕΕ. Βασική προτεραιότητα στη διάρκεια της διετούς θητείας μου θα είναι να αλλάξει η απόφαση για τις αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία».
 
Σταύρος Παϊσιάδης

 

 

Μοιράσου το άρθρο!