Αγροτικά - Αλιεία

08/08/2014 - 04:08

Ο καταρροϊκός πυρετός ξαναχτύπησε στη Λέσβο

trong>up date 8/08/2014 Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι υπάρχει καταροϊκός πυρετός στη Λέσβο. Οπότε το νησί μας παραμένει για ακόμη δύο χρόνια στην "καραντίνα"

 

Αρχική δημοσίευση 5/08/2014 όπως αναρτήθηκε η είδηση αποκλειστικά στο Lesvosnews.net :

 Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Lesvosnews.net ο καταρροϊκός πυρετός (κατά πάσα πιθανότητα) επέστρεψε στη Λέσβο και αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα για τους κτηνοτρόφους του νησιού μας καθώς οι ελπίδες για άρση της καραντίνας εξανεμίζονται.

Συγκεκριμένα εδώ και μερικές μέρες παρατηρήθηκαν συμπτώματα  καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια προβάτων στην περιοχή της Φίλιας. Παρθήκαν δείγματα αίματος από κτηνιάτρους και σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι θετικά (κατά 99% όπως ανέφερε πηγή στο Lesvosnews.net)

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού  στη Λέσβο ήταν τον Οκτώβριο του 2012. Για να γίνει η άρση της καραντίνας  χρειάζονται δύο τουλάχιστον «καθαρά χρόνια» χωρίς κανένα κρούσμα και καθαρούς μάρτυρες. Επομένως η Λέσβος για δύο χρόνια ακόμη θα έχει αποκλεισμό από την εξαγωγή ζώντων ζώων.

Επισημαίνεται ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται μέσω κουνουπιών. Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ό,τι τα βοοειδή και τα γίδια.

Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.

Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβεβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).

Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα, που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μη μεταδοθεί η αρρώστια αυτή και σε άλλους νομούς.

Μοιράσου το άρθρο!