Αγροτικά - Αλιεία

20/10/2010 - 22:14

Αφιέρωμα στις Γυναίκες του Μεσότοπου από το in.gr

Αφιέρωμα στις Γυναίκες του Μεσoτόπου και στο Συνεταιρισμό τους από το portal in.gr

"Τίποτα δεν γίνεται αν πρώτα δεν το ονειρευτούμε" λένε οι γυναίκες τουΑγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Μεσοτόπου και εκείνες, το όνειρό τους για την ευημερία του χωριού τους το κάνουν πράξη καθημερινά. Από το 1998 όταν ξεκίνησε τη λειτουργία ο Συνεταιρισμός, εργάζονται με κέφι και δυναμισμό 34 γυναίκες σε βάρδιες από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Παρασκευάζουν παραδοσιακά εδέσματα και πηγαίνουν σε όλη τη Λέσβο αναλαμβάνοντας το catering για πάσης φύσεως εκδηλώσεις. Έχουν δύο πλήρως εξοπλισμένα   εργαστήρια τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου.

Ποια παραδοσιακά προϊόντα θα βρείτε και που: Στα πρατήρια του συνεταιρισμού, ένα απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο και ένα στην είσοδο του χωριού επί του Περιφερειακού δρόμου, θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων που παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά και συνοδεύονται από εγγύηση επιστροφής. 

  • Γλυκά Κουταλιού: Αντζούρι, αχλάδι, βράσμα (πετιμέζι), βύσσινο, καρπούζι, κεράσι, κίτρο, κολοκύθι, κυδώνι, μήλο, νεράντζι, περγαμόντο, σταφύλι, σύκο, τοματάκι.
  • Μαρμελάδες: Ακτινίδιο, βανίλια, βερίκοκο, καρότο, καρότο-πορτοκάλι, κορόμηλο, μήλο, ροδάκινο, πορτοκάλι, σύκο, φράουλα.
  • Ηδύποτα: Βανίλια, βατόμουρο, βερίκοκο, βύσσινο, δυόσμος, μανταρίνι, πικραμύγδαλο, ρόδι, βυσσινάδα, σουμάδα, κερασάδα, πετιμέζι.
  • Ζυμαρικά: Τραχανάς (χάχλες & τριφτός), φιδές, χυλοπίτα, μαργαρίτα, στριφτό, κοχυλάκι, κουσκουσάκι, μανεστράκι.
  • Γλυκά Ταψιού: Αμυγδαλόπιτα, αμυγδαλωτά αέρος/φούρνου.

Για τηλεφωνικές παραγγελίες μπορείτε να καλείτε στα 22530 96390, 96090 & 96490.

Μία πρωτότυπη ιδέα για μπομπονιέρες Εάν έχετε βαρεθεί τις κλασικές μπομπονιέρες, μία πολύ καλή πρόταση των γυναικών του Συνεταιρισμού είναι να προσφέρετε ένα μικρό βαζάκι με γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας τυλιγμένο σε τούλι. Επίσης, ξεχωριστή ιδέα είναι τα αμυγδαλωτά σε σχήμα λουλουδιού.

Ζωτικής σημασίας για το χωριό η δραστηριότητα του συνεταιρισμού:

  • Απασχολούν 34 γυναίκεςηλικίας από 25 έως 55 χρονών οι οποίες με τα ωρομίσθια που βγάζουν συνεισφέρουν στο οικογενειακό τους εισόδημα.
  • Επαναλειτουργούν τοπαντοπωλείο-μίνι μάρκετ "Τα Χουραφούδια" σε μία γειτονιά που είχε μαραζώσει, δίνοντας έτσι "ζωή στη γειτονιά"
  • Έχουν αγοράσει εξοπλισμό γιαcatering και καλύπτουν επιτυχώς τις ανάγκες δεξιώσεων μέχρι 600 ατόμωνσε όλη τη Λέσβο: από τα συνέδρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέχρι γάμους και βαφτίσια.
  • Λειτουργούν δύο πρατήρια πώλησης των παραδοσιακών προϊόντων τους.
  • Ετοιμάζουν το νέο κτήριο του συνεταιρισμού, 860 τετραγωνικών μέτρων, και στην οικοδομή εργάζονται τοπικά συνεργεία και μάστορες.
  • Όταν ολοκληρωθεί το νέο κτήριο σε ένα χρόνο, το χωριό θα μία νέα αίθουσα για εκδηλώσεις σε περίοπτη θέση με υπέροχη θέα τη θάλασσα.
  • Επαναφέρουν στην καθημερινή διατροφή συνταγές των γιαγιάδων, αναβιώνουν την παράδοση του τόπου.

Κίνητρα για να μην ερημώσει το χωριό Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κυρία Ελένη Πίτσα, μιλάει με αγάπη για τον τόπο της. Είναι περήφανη που ο Συνεταιρισμός δίνει δουλειές και δημιουργεί κίνητρα για να μην ερημώσει ο Μεσότοπος. Όπως λέει η ίδια "έχουμε πείσμα να κρατηθούμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Ακούγοντάς την να μιλά, αισθανόμαστε μία αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία μας λείπει. Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στις γυναίκες που βλέπουν μπροστά. Αναλογιστείτε μόνο ότι έχουν συμφωνήσει να μην διανέμονται τα κέρδη, αλλά να επενδύονται στον Συνεταιρισμό προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις του νέου νέου κτηρίου που έχουν αναλάβει. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 870,000 ευρώ για το οποίο ο Συνεταιρισμός έχει λάβει 40% επιδότηση μέσω ενός προγράμματος του Αναπτυξιακού Νόμου.

Μοιράσου το άρθρο!