Αγροτικά - Αλιεία

21/11/2010 - 00:27

ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ: Τους πληρώνουν… για να κάθονται!!!

ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙ 24 ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ
- 1 χρόνο μετά την ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη για διάλυση της Αγροφυλακής, οι Αγροφύλακες συνεχίζουν να αμείβονται χωρίς επί της ουσίας να παρέχουν έργο
- «Με την ανακοίνωση για κατάργηση του Σώματος οι πολίτες αδιαφορούν στις υποδείξεις μας», δηλώνουν απογοητευμένοι οι Αγροφύλακες
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βιώνει μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο με τις περικοπές στις παροχές, στους μισθούς και στις συντάξεις να είναι πρωτόγνωρες (ώστε το κράτος να καλύψει το δημόσιο έλλειμμα), θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να περιόριζε τουλάχιστον τις αυτονόητες σπατάλες του κράτους. Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις κρατικής αδιαφορίας. Και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που το κράτος να προκαλεί το αίσθημα των πολιτών, οι οποίοι κατά τα άλλα, καλούνται να "σφίξουν και άλλο το ζωνάρι".
24 Αγροφύλακες της Λέσβου που προσλήφθηκαν το φθινόπωρο του 2007 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αμείβονται ακόμα κανονικά, χωρίς επί της ουσίας να παρέχουν έργο και μάλιστα τούτο, την ώρα που πέρυσι την ίδια περίοδο, ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ανακοινώσει τη διάλυση της Αγροφυλακής!
Ειδικότερα:
Ένα χρόνο μετά με την ανακοίνωση από τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι διαλύεται το Σώμα της Αγροφυλακής, οι αγροφύλακες της Λέσβου (και προφανώς οι συνολικά 1.500 πανελλαδικά) συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά, χωρίς να έχει τεθεί ούτε καν στα χαρτιά η διαδικασία της μετάταξής τους σε άλλες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν έχει νομοθετηθεί ΑΚΟΜΑ η διάλυση του Σώματος!
Την ώρα που το Δασαρχείο της Λέσβου έχει " στεγνώσει" από δασοφύλακες, καθώς δεν καλύπτονται εδώ και χρόνια οι θέσεις που χηρεύουν από υπαλλήλους που βγαίνουν στη σύνταξη, την ώρα που η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Λέσβο έχει άμεση ανάγκη με ενίσχυση από προσωπικό αλλά και η τοπική Αυτοδιοίκηση (υπο)λειτουργεί με πολύ μικρότερο αριθμό υπαλλήλων από τον προβλεπόμενο, το κράτος δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια για την αξιοποίηση των στελεχών της Αγροφυλακής μέσα από τη διαδικασία μετατάξεων. Παράλληλα συνεχίζει να αμείβει κανονικά (όπως άλλωστε προβλέπεται) τους αγροφύλακες, οι οποίοι ωστόσο... δεν παράγουν έργο!!
Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί άλλη μια "ιστορία ελληνικής τρέλας", όπου το κράτος δεν δείχνει καθόλου αντανακλαστικά και τούτο την ώρα που υποτίθεται ότι η χώρα "καίγεται" για να καλύψει τις οργανικές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ενώ οι προσλήψεις έχουν παγώσει) και ταυτόχρονα να περιορίσει τη δημόσια σπατάλη.
Σε "ελεύθερη υπηρεσία"
Οι 24 Αγροφύλακες της Λέσβου βρίσκονται σε "ελεύθερη υπηρεσία" κατά τη δική τους ορολογία, δηλαδή δεν δίνουν το παρών στα γραφεία της Αγροφυλακής τα οποία φαίνεται πως μάλλον δεν λειτουργούν (παρά το γεγονός ότι υπάρχει υπάλληλος για γραμματειακή υποστήριξη) αν κρίνουμε ότι επί δύο ημέρες επιχειρούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί με τα δύο τηλέφωνα τα οποία συνδέονται με φαξ, χωρίς να απαντά κανείς!
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην υπηρεσία δεν υπάρχει πλέον σε επίπεδο Λέσβου Διοικητής, καθώς τα δύο στελέχη που είχαν το ρόλο του Προϊσταμένου και του αναπληρωτή του έχουν συνταξιοδοτηθεί και οι θέσεις τους δεν καλύφθηκαν λόγω της εξαγγελθείσας διάλυσης του Σώματος. Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι αγροφύλακες της Λέσβου λαμβάνουν εντολές από τον Διοικητή της Αγροφυλακής στη Σάμο, καθώς υπάγεται σε αυτό το νησί η διοίκηση του Σώματος στην περιφέρειά μας. Ωστόσο καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι η απόσταση μεταξύ Λέσβου και Σάμου καθιστά σχεδόν ανύπαρκτη τη δυνατότητα ελέγχου του Διοικητή στο έργο των αγροφυλάκων της Λέσβου, οι οποίοι πλέον, έτσι κι αλλιώς έχουν σταματήσει τις περιπολίες και ανταποκρίνονται μόνο σε περιπτώσεις καταγγελιών που θα κάνουν αγρότες στα κινητά τους τηλέφωνα ή στα γραφεία της υπηρεσίας στη Μυτιλήνη, τα τηλέφωνα των οποίων όμως τις τελευταίες ημέρες δεν απαντούν!
«Θέλουμε να δουλέψουμε»
Το οξύμωρο στοιχείο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι ενώ το κράτος φαίνεται πως έχει "ξεχάσει" τους αγροφύλακές του, τους οποίους συνεχίζει να αμείβει όμως κανονικά, τα ίδια τα στελέχη της περιοχής μας δυσφορούν με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ζητώντας... να δουλέψουν!
Τα "Νέα της Λέσβου" μίλησαν χθες με δύο στελέχη της αγροφυλακής από τη Λέσβο τα οποία δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι συνεχίζουν να αμείβονται και άρα δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα από την υπηρεσία τους. Τα δύο στελέχη φύλαξης της υπαίθρου ζήτησαν να διατηρήσουν για ευνόητους λόγους την ανωνυμία τους, κάτι το οποίο έγινε απόλυτα σεβαστό από πλευράς μας για λόγους που γίνονται εύκολα κατανοητοί.
Όπως μας είπε ο ένας εξ αυτών «μετά την περσινή ανακοίνωση για διάλυση της Αγροφυλακής έχουμε χάσει το κύρος μας, καθώς οι αγρότες και γενικά όσοι κάνουν παραβάσεις σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις δεν δίνουν σημασία στις υποδείξεις μας και προκειμένου να "συνετιστούν", θα πρέπει να τους κάνουμε μηνύσεις. Δεν δίνουμε το παρών καθημερινά στο γραφείο της Αγροφυλακής, αλλά παρεμβαίνουμε όπου μας καλέσουν οι πολίτες» είπε.
Ο δεύτερος αγροφύλακας με τον οποίο μιλήσαμε χθες σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «επί της ουσίας βρισκόμαστε χωρίς πυξίδα, δεδομένου ότι μετά την περσινή ανακοίνωση της διάλυσης του Σώματος έχει προκαλέσει σύγχυση σε όσους δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο και επί της ουσίας δεν υπάρχει πλέον ούτε ο "φόβος των Ιουδαίων" από τους διάφορους που παρανομούν. Σε ό,τι μας αφορά, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το τι θα γίνει με τις περιπτώσεις μας, που σχεδόν στο σύνολο αποτελούμε υπάλληλους άνω των 40 ετών. Έχουμε ακούσει όμως κατά καιρούς ότι θα συσταθεί κάποιο άλλο Σώμα, που θα μας απορρόφησε ή θα καταταγούμε σε άλλες υπηρεσίες όπως είναι το Δασαρχείο και η Πυροσβεστική, αλλά ακόμα περιμένουμε. Το καλοκαίρι και οι 24 αγροφύλακες συμβάλλαμε με περιπολίες μας στην φύλαξη των δασών για τις φωτιές κι από κει και πέρα προσπαθούμε να προσφέρουμε όπου μας ζητηθεί. Από την άλλη όμως και το κράτος πρέπει να κάνει κάτι προκειμένου να δώσει προοπτικές στην απασχόληση μας», είπε ο αγροφύλακας.
Το παραπάνω ζήτημα σαφώς και δεν απασχολεί μόνο τους 24 αγροφύλακες της Λέσβου, αλλά είναι προφανές ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με το ελληνικό κράτος σε περίοδο κρίσης να αμείβει 1.500 στελέχη τα οποία επί της ουσίας απασχολούνται (;) "χωρίς πυξίδα". Αρκεί να αναφέρουμε ότι ακόμα και ο Αρχηγός του Σώματος της Αγροφυλακής σε κεντρικό επίπεδο Δημήτρης Νικολακόπουλος παραιτήθηκε πρόσφατα, προκειμένου να κατέλθει υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τον συνδυασμό του ΛΑ.Ο.Σ.
Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης
Αναδημοσίευση από την έντυπη καθημερινή εφημερίδα «Τα ΝΕΑ της Λέσβου».

Μοιράσου το άρθρο!