Αγροτικά - Αλιεία

27/06/2012 - 09:07

up date 2 / Σπάει το "απόστημα" της δακοκτονίας στη Λέσβο

 Ένα από τα μεγαλύτερα  «αποστήματα»  της Λέσβου εδώ και πολλά  χρόνια  ήταν η δακοκτονία. Όλοι έβλεπαν το κατήφορο αλλά κανείς δεν τολμούσε να αλλάξει καταστάσεις που είχαν παγιωθεί.  Και τελικά  ήρθε  το ΔΝΤ και η κρίση , έβαλε μαχαίρι στις προσλήψεις και... επιτέλους κάποια πράγματα θα  αλλάξουν.

Αξίζει να αναφερθούμε   στο σκηνικό που είχε παγιωθεί τα τελευταία χρόνια:

  1. Πάνω  από 2.000 άτομα εργαζόταν στη δακοκτονία. Πολλές φορές οι προσλήψεις και οι τοποθετήσεις του εργατοτεχνικού προσωπικού γινόταν με διαδικασίες μη αξιοκρατικές.
  2. Οι αρχιεργάτες δημιουργούσαν οικογενειακά  συνεργεία, ήταν οι απόλυτοι άρχοντες.
  3. Οι πληρωμές του εργατοτεχνικού προσωπικού πριν μερικά χρόνια γινόταν από τους Αρχιεργάτες  και  υπήρχαν αρκετά παρατράγουδα. (βλέπε εικονικά ημερομίσθια)
  4. Η δακοκτονία  σταδιακά έγινε πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης ... είχες ανάγκη από ένσημα ή είσαι πιτσιρικάς και ήθελες να βγάλεις χαρτζιλίκι... τότε "δούλευες" δακοκτονία.
  5. Κανείς δεν λάμβανε υπόψη την   αξιολόγηση  αρχιεργατών , τοποθέτηση αρχιεργατών  στις ίδιες περιοχές.

Και επειδή αυτό το σκηνικό σε κάποιους άρεσε....  δημιουργήθηκε το Σωματείο   Αρχιεργατών Δακοκτονίας.  Ποιος μπορούσε να είναι μέλος σ’ αυτό το σωματείο;Οποιοσδήποτε είχε δουλέψει ως  Αρχιεργάτης έστω και μια χρόνια ή ακόμη και ως ψεκαστής. Ποιοι συμμετείχαν σ’ αυτό το σωματείο;  Περίπου 50 άτομα από όλη τη Λέσβο... μεταξύ τους έκαναν εκλογές και έβγαζαν Πρόεδρο , ΔΣ  κτλ.

Μάλιστα το Σωματείο  μπόρεσε να γίνει συνομιλητής του εκάστοτε Νομάρχη ή Περιφερειάρχη.  Παιζόταν και πολιτικά παιχνιδάκια...

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η ουσία της δακοκτονίας ξεχάστηκε...( Αξίζει να τονιστεί ότι η ελαιοκαλλιέργεια είναι η ΜΟΝΗ καλλιέργεια που προστατεύεται με κρατική ευθύνη μια και  δεν  έχει νόημα να γίνει  δακοκτονία σε ατομικό επίπεδο).   Και στη μέση οι υπάλληλοι της Δ/νσης Γεωργίας να προσπαθούν να βρουν λύσεις   και να εκσυγχρονίσουν  τη δακοκτονία (νέα φάρμακα , νέες μέθοδοι καταγραφής του δακοπληθυσμού)

Αυτό το «απόστημα» δεν θα άλλαζε αν δεν ερχόταν η κρίση... γιατί κανείς δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος να «χάσει» τόσο κόσμο...  τόσοι εργαζόμενοι , τόσες οικογένειες...

Εδώ και 2 χρόνια γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει  μείωση προσωπικού κατά 50%.  Η πρώτη μείωση αντιμετωπίστηκε με επιτυχία κυρίως  λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Η δεύτερη μείωση δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί... μόνη λύση να δοθεί σε εργολαβία η δακοκτονία.  Πραγματοποιήθηκε διεθνής διαγωνισμός και βρέθηκε η ανάδοχος εταιρεία.

Όλα αυτά σχετικά με το διαγωνισμό  ήταν γνωστά εδώ και μήνες!

Και  ξαφνικά το Σωματείο Αρχιεργατών ανακαλύπτει την εργολαβία... Την "ανακαλύπτει" όταν ο εργολάβος επέλεξε να μην προσλάβει στο έργο της δακοκτονίας μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου  Αρχιεργατών! 

Εδώ  ξεκινάει η μεγάλη υποκρισία και η πρόκληση: με ανακοίνωσή το σωματείο Αρχιεργατών  αφήνει αιχμές ότι ο διαγωνισμός έγινε στα μουλωχτά  (αν είναι δυνατόν διεθνής διαγωνισμός να  έχει γίνει στα μουλωχτά)  ότι έγιναν ρουσφέτια!  (όσο ξέρουμε ο εργολάβος προσλαμβάνει όποιους θέλει ) ότι έγιναν μαγειρέματα  επειδή υπήρχε μόνο μια προσφορά για το έργο της δακοκτονίας!!!   Στόχος του Σωματείου η Περιφέρεια (που έχει την ευθύνη για το έργο της δακοκτονίας )  και ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Φλώρος (υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης για αγροτικά θέματα).

Σήμερα στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ της Λέσβου» διαβάζουμε  ότι η Περιφέρεια  καταθέτει  μήνυση κατά του Σωματείου Αρχιεργατών. Μήνυση για τα όσα συκοφαντικά αναφέρει η ανακοίνωση των Αρχιεργατών.  Λάθος της Περιφέρειας  η μήνυση!  Η μήνυση αργεί να αποκαλύψει την αλήθεια...

Η  λύση είναι εξαιρετικά απλή: να δώσει στη δημοσιότητα η  Περιφέρεια  τις εκθέσεις και τις αναφορές των Γεωπόνων Τομεαρχών  από τα προηγούμενα έτη για τους Αρχιεργάτες  που τώρα φωνάζουν!   Τότε η κοινή γνώμη θα καταλάβει τι γινόταν τόσα χρόνια ! Άνθρωποι που έπρεπε να έχουν πάει σπίτι τους έγιναν οι τιμητές της δακοκτονίας!

Η δακοκτονία είναι μια σοβαρή υπόθεση! Η προστασία της ελαιοπαραγωγής – ιδιαίτερα που σήμερα η πρωτογενή παραγωγή είναι η μόνη ελπίδα – είναι    επιτακτική ανάγκη. Δεν μπορεί να συνεχίσει η δακοκτονία να είναι «πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης» και μαγαζάκι  ενός Σωματείου.

Η δακοκτονία στη Λέσβο δεν αφορά μόνο όσους εργάζονται: αφορά 15.000 ελαιοπαραγωγούς που θέλουν να προστατευτεί η παραγωγή τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν.

up date 1 Η ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο ... στο γνωστό του ρόλο... ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Απαράδεκτη και προκλητική η στάση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Β.Α. Αιγαίου, απέναντι στο Σωματείο Αρχιεργατών Δακοκτονίας. Αντί να απαντήσουν στα ζητήματα που με τον δικό του τρόπο αποτυπώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, απειλούν με μηνύσεις. Τακτική όσων δεν μπορούν να πείσουν το λαό για τις επιλογές τους. Δε φτάνει που έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους από την περσινή περίοδο, τώρα τους ζητάνε και τα ρέστα, απειλώντας τους με μηνύσεις, γιατί μίλησαν!! Έλεος! up date 2 

O Βασίλης Τεντόμας για τη δακοκτονία

Μοιράσου το άρθρο!