Ανακοινώσεις Φορέων

21/09/2016 - 05:40

Ανακοίνωση της Συνύπαρξης για τα πρόσφατα γεγονότα στη Λέσβο.

Η διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας είχε σωστό πλαίσιο.  Δεν στρεφόταν εναντίον των προσφύγων, αφορούσε την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο υπερπληθυσμός στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.  Δυστυχώς στην πορεία τους προσκολλήθηκαν χρυσαυγίτες και δήθεν "πατριώτες" που αμαύρωσαν την όλη προσπάθεια.

             Καταγγέλλουμε τις βιαιότητές τους σε βάρος ανυπεράσπιστων γυναικών.  Αποδοκιμάζουμε τα άθλια συνθήματα κατά του Δημάρχου και των προσφύγων.  Ταυτόχρονα, αποδοκιμάζουμε ενέργειες εγχώριων και εισαγόμενων δήθεν φίλων των μεταναστών, που τους εξωθούν σε βίαιες ενέργειες, εμπρησμούς κλπ, με την διασπορά ψεύτικων ειδήσεων και συνεχείς παροτρύνσεις για εξεγέρσεις.  Αυτές οι πρακτικές δίνουν έδαφος σε κάθε είδους νεοφασίστες να εκδηλώνουν ανοιχτά τον ρατσισμό και το μίσος τους ενάντια σε κάθε προσπάθεια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού.

            Καλούμε τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις, να απομονώσουν τους προβοκάτορες να αποκρούσουν αποφασιστικά κάθε ενέργεια που καλλιεργεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.  Καλούμε τα όργανα της Δημόσιας Τάξης και της Δικαιοσύνης να υπερασπιστούν αποφασιστικά το κράτος δικαίου, την κοινωνική ειρήνη και τη νομιμότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, Ελλήνων και προσφύγων.

            Η Συνύπαρξη υποστηρίζει την πρόταση του Δημάρχου Λέσβου προς την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όμως, θεωρούμε βεβιασμένη και ατυχή την δήλωση του Δημάρχου ότι θα κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, αν δεν περάσει ολοκληρωτικά με πιστώσεις και προσωπικό, στη διαχείριση του Δήμου.  Θεωρούμε ότι το Κ.Φ. στον Καρά Τεπέ υπό τη διοίκηση του Δήμου και με την σύμπραξη και χρηματοδότηση εξειδικευμένων και έμπειρων ΜΚΟ, λειτουργεί άψογα.  Είναι υπόδειγμα προς μίμηση για όλη τη χώρα και τιμά τη Λέσβο.

            Η Συνύπαρξη καλεί ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση:

1.     Να μεταφέρει α ασυνόδευτα παιδιά σε κατάλληλες δομές εκτός Λέσβου.

2.  Το ΚΕΠΥ Μόριας να λειτουργεί ως τέτοιο και όχι ως καταυλισμός.  Οι πρόσφυγες, μετά την πάροδο των 25 ημερών κράτησης που προβλέπει ο νόμος, να προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για παροχή ασύλου, είτε για επαναπροώθηση.

3.    Να επισπευτεί το έργο των Επιτροπών Ασύλου.  Να στελεχωθούν με ελληνικό προσωπικό.  Φτάνει πια η αναμονή ευρωπαίων από την ΕΑΣΟ.  Είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα η Συμφωνία Ευρ.Ένωσης-Τουρκίας εφαρμόζεται από την Τουρκία σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι από την Ευρώπη.  Οι διαδικασίες βραδυπορούν συνειδητά για να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά παλιοί και νέοι πρόσφυγες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

4.      Καλούμε την κυβέρνηση να επισπεύσει την αποσυμφόρηση των νησιών.  Να ανασυγκροτήσει την προσφυγική πολιτική της για να εκλείψουν αυτοσχεδιασμοί και παλινωδίες τύπου "Λεμονού".   Όλοι μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα και ιδιαίτερα για τον τόπο μας, θα πρέπει μέσα σε κλίμα ψυχραιμίας και ανθρωπισμού, να ξέρουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε, ώστε να συμβάλουμε δημιουργικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 

Μοιράσου το άρθρο!