Ανακοινώσεις Φορέων

24/01/2016 - 18:38

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου: ξεσηκωμός ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση

Στην τελική ευθεία για την αντιδραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει μπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συμπόρευση με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και τα πιο ισχυρά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Πρόκειται για πρωτοφανή αντιλαϊκή αναδιάρθρωση, που υπερβαίνει τους νόμους Γιαννίτση, Λοβέρδου – Κουτρουμάνη και τα πορίσματα των επιτροπών «σοφών». Κατεδαφίζει όλα όσα ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα. Καταργεί κάθε απομεινάρι κοινωνικού-αναδιανεμητικού χαρακτήρα και μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση. Δημιουργεί ένα άλλο σύστημα, βασισμένο στις νεοφιλελεύθερες λογικές των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ, που όπου εφαρμόστηκαν διέλυσαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Τα μέτρα δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα υπάρχουν ειδικές ρήτρες που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα, δικτατορικά, χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Η πρώτη δόση των αλλαγών θα εφαρμοστεί μέσα στο 2016 και στόχο έχουν την περικοπή από το ασφαλιστικό σύστημα για το 2015 450εκ. ευρώ και από 1% του ΑΕΠ για το 2016 και 2017, δηλαδή άλλα 3,6 δισ. ευρώ.

 
 
Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες. Η σύνταξη χωρίζεται σε δύο μέρη, την «εθνική σύνταξη» και την αναλογική – ανταποδοτική. Η «εθνική σύνταξη» (σήμερα προβλέπεται ανώτερο όριο 384 ευρώ, αύριο πιθανά μικρότερη), θα δίνεται στα 67 έτη ηλικίας ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς. Η αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη, θα στηρίζεται στη σύνδεση εισφορών-παροχών, θα έχει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (από 38%). Θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου κι όχι με τον καταληκτικό μισθό ή έστω με την καλύτερη 5ετία ή 10ετία. Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Τα νέα ποσά για τις κατώτερες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.
 
Στις επικουρικές συντάξεις το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%. Με την επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που μετονομάστηκε σε «κανόνα βιωσιμότητας», θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι. Από το 2020 καταργείται εντελώς, έτσι θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.
 
Δραματική αύξηση εισφορών για ασφάλιση και υγεία για όλους τους εργαζόμενους, που οδηγεί και σε μείωση μισθών. Με τις νέες διατάξεις του νόμου συνθλίβονται κυριολεκτικά τα «μπλοκάκια» και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς οι εισφορές διαμορφώνονται στο 38,45% επί του εισοδήματος τους. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.
 
Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο. Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο, με αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Δεν είναι μακριά η μέρα που θα βλέπουμε εβδομηντάχρονους νηπιαγωγούς, νοσηλευτές και γιατρούς.
 
Κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων και ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με σκοπό την εξίσωση όλων των παροχών τους στα χαμηλότερα επίπεδα, εξίσωση στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Αυτό θα οδηγήσει στην υφαρπαγή όλων των αποθεματικών και στο ξεπούλημα της περιουσίας των ταμείων.
 
Με τον νόμο αυτό χτυπιέται το σύνολο των εργαζομένων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης. Ετοιμάζουν στη νέα γενιά σύνταξη των 170 ευρώ, μισθό των 300 ευρώ και δουλειά 5μηνης ανάσας, ανάμεσα στην ανεργία και την μετανάστευση. Ετοιμάζουν στο λαό «μαύρα γηρατειά» με επιδόματα πείνας και περίθαλψη «ράντζου». Εξαναγκάζουν όσους ασφαλισμένους αντέχουν οικονομικά να ξαναπληρώνουν εισφορές σε επαγγελματικά ταμεία ή στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας και σύνταξης. Ενισχύουν έτσι τις ασφαλιστικές πολυεθνικές και τις επιχειρήσεις υγείας. Συνολικά, κατεδαφίζουν το κολοβό, αναδιανεμητικό σύστημα μετατρέποντας το σε ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό. Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο. Αποτελεί μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση, να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από τη δουλοποίηση των εργαζομένων.
 
Καλούμε σε γενικό απεργιακό και λαϊκό ξεσηκωμό ΑΜΕΣΑ για να μπλοκάρουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο και κάθε αντιλαϊκή επιλογή. Να μην τολμήσουν να το φέρουν στη Βουλή. Αγωνιζόμαστε ενάντια και στα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση που τα προωθεί. Για πλήρη διαγραφή του χρέους που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε όπως και τα αποθεματικά των ταμείων. Να ανατρέψουμε την κανιβαλική πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της οικονομικής ολιγαρχίας. Με Συνελεύσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες αγώνα και συντονισμού. Με κοινό μέτωπο και συντονισμένο αγώνα εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΛΕΒΕΝΤΗ – Χ.Α. που επί της ουσίας συμφωνούν.
 
Παλεύουμε για την κάλυψη των δικών μας σύγχρονων αναγκών και συμφερόντων για:
 
- Το καθολικό δικαίωμα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα. Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.
 
- Ανώτατο συνταξιοδοτικό όριο στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 έτη ηλικία ή (58 για τις γυναίκες, τα Βαρέα/ανθυγιεινά, κλπ). Μόνο με τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης μπορεί να υπάρξει μεγάλη άμεση μείωση της ανεργίας, να βρουν οι νέοι δουλειά.
 
- Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στο δημόσιο. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού, τώρα.
 
- Δουλειά για όλους, σταθερή, πλήρης και ασφαλισμένη. Κατάργηση της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας. Ενιαίες σχέσεις και αμοιβές εργασίας.
 
- Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Πλήρης ασφάλιση και περίθαλψη για τη μερική απασχόληση, την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, τις διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, την απασχόληση με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τα χρόνια στράτευσης.
 
- Καμιά σύνταξη κάτω από το βασικό μισθό τον οποίο παλεύουμε στα συνδικάτα και προτείνουμε στα σχέδια ΣΣΕ. Κρατική διασφάλιση όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν αυτό το ύψος, αλλά και των εφάπαξ.
 
- Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.
 
Απαιτούμε τώρα: Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων. Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ασφάλιση. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δισ. ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δισ. που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δισ. που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Η ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου 2015, έφερε τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία, με την απομείωση της αξίας της περιουσίας τους, συνέπεια της απαράδεκτης τακτικής του τζογαρίσματος των αποθεματικών σε μετοχές. Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων και του εφάπαξ. Να γίνει έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους της διάλυσης του πάλαι ποτέ «εύρωστου» και «υγιούς» ΤΣΑΥ.
 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
 
Κυβέρνηση – εργοδοσία – ΕΕ – ΔΝΤ θέλουν να νομοθετήσουν σύνταξη - φιλοδώρημα, δουλειά μέχρι τον τάφο, χωρίς περίθαλψη και ταμεία διαλυμένα. Τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας δεν θα γίνουν θυσία στο βωμό της κρίσης. ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε! Όλοι στη μάχη. Να πάμε αλλιώς για να μη πάμε άλλο πίσω! Συμμετέχουμε δυναμικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 4 Φεβρουαρίου.
 
Μυτιλήνη, 20 Ιανουαρίου 2015
 
ο Πρόεδρος                      ο Γραμματέας
 
Στρατής Παυλής            Νίκος Χρυσαφίδης
 
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!