Το ΠΑΜΕ στηρίζει την κινητοποίηση των υπαλλήλων στο πρώην Υπουργείο και νυν ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εναντίον του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη για την αναδιοργάνωση του ΥΠΑΑΝ
Το ΠΑΜΕ στηρίζει την κινητοποίηση των υπαλλήλων στο πρώην Υπουργείο και νυν ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εναντίον του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη για την αναδιοργάνωση του ΥΠΑΑΝ, με το οποίο μεταξύ άλλων καταργεί την υπηρεσία τους. Η κινητοποίηση αυτή αναδεικνύει δύο ζητήματα ζωής και θανάτου για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και για τον εργαζόμενο λαό των νησιών μας.
Το πρώτο ζήτημα είναι το κύμα μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με πρόσχημα την αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών. Ας μην ξεγελιούνται οι εργαζόμενοι: ούτε οι προβλέψεις περί «μεταφοράς» σε άλλες υπηρεσίες, ούτε οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις υπουργών (που κατ’ επανάληψη έχουν πει ψέματα στον λαό κι έχουν αποδείξει ότι υπηρετούν πιστά την Τρόικα, το πολυεθνικό και ντόπιο κεφάλαιο) δεν τους «εξασφαλίζουν». Ανεξάρτητα από την τελική φόρμουλα που θα ακολουθήσουν και τις δικαιολογίες που θα χρησιμοποιήσουν, σκοπός τους είναι να ξεμπερδεύουν μια για πάντα με κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής δουλειάς, να επιβάλουν σε όλη την κοινωνία την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι στο εξής θα είναι φτηνοί, ανασφάλιστοι και ανταλλάξιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο είναι στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας στη χώρα μας και διεθνώς και δεν θα κοιτάξουν εξαιρέσεις, ειδικές συνθήκες και ανάγκες, σαν κι αυτές που ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός προτρέπει τους εργαζόμενους να επιδιώξουν.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι όσο κι αν η κυβέρνηση επικαλείται τον «εξορθολογισμό» και την οργανωτική αναδιάρθρωση σαν δικαιολογία για τις απολύσεις στο Δημόσιο, το αποτέλεσμα του «νέου επιτελικού κράτους» για τους εργαζόμενους και τον λαό θα είναι ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε κοινωνικά δικαιώματα, ακόμη πιο ακριβές και απλησίαστες υπηρεσίες, ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των παραγωγικών δυνάμεων και των ανθρώπων από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι και η κατάργηση της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όχι μόνο δεν θα επιφέρει κανένα όφελος για τους νησιώτες όπως βαυκαλίζονται οι κ.κ. Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (που τόσον καιρό πιέζουν παρασκηνιακά για την κατάργηση της ΓΓ μπας και «τσιμπήσουν» την …αρμοδιότητα να είναι αυτοί οι συνομιλητές και υπηρέτες των πολυεθνικών, των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων που έχουν βάλει στο μάτι κάποια «νησιωτικά φιλέτα») αλλά ουσιαστικά θα επιτρέψει σε παλιά και σε νέα καπιταλιστικά παράσιτα να εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο τις ανάγκες των νησιών για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για ύδρευση, για παιδεία, για περίθαλψη, για υπηρεσίες. Θα τους επιτρέψει να συγκεντρώσουν ευκολότερα τα κεφάλαιά τους και να θησαυρίζουν πιο αποδοτικά με τη συνεργασία των κρατικών αρχών, «επιτελικών» ή «αυτοδιοικούμενων». Αυτός ήταν ο σκοπός του Καλλικράτη, αυτός θα είναι και ο στόχος του λεγόμενου «επιτελικού κράτους».
Τα κροκοδείλια δάκρυα και τα «πατριωτικά κηρύγματα» των αστικών κομμάτων και των τοπικών βουλευτών της συγκυβέρνησης που –προς το παρόν- διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την κατάργηση της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συγκαλύπτουν υποκριτικά αυτή την πραγματικότητα και δεν θα πρέπει να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους. Τα χειρότερα έρχονται και θα αφορούν όχι μόνο τους υπαλλήλους στη ΓΓ Αιγαίου αλλά κάθε εργαζόμενο στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, κάθε αγρότη και αυτοαπασχολούμενο, κάθε νέο και γυναίκα που προσπαθεί να ζήσει και να προκόψει στα νησιά μας.
Οι γενικές συζητήσεις περί της σκοπιμότητας ή μη της ύπαρξης της ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ είναι παραπλανητικές. Κάποιοι χρησιμοποιούν τα «στραβά» κι ανάποδα αυτής της υπηρεσίας μέχρι σήμερα για να ρίξουν το φταίξιμο στους εργαζόμενους σε αυτήν προσπαθώντας να τους βγάλουν «περιττούς». Κάποιοι άλλοι, αξιοποιώντας την ανάγκη των εργαζόμενων να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από τέτοιες άδικες επιθέσεις, παριστάνουν τον φίλο τους και προσπαθούν να τους παρασύρουν σε ωραιοποιήσεις του παρελθόντος, σε νέα παχιά λόγια για ανάπτυξη των νησιών με τη βοήθεια της ΕΕ (και μάλιστα τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι σε λίγο ακόμη και ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θα είναι παρελθόν). Το ίδιο συμβαίνει σήμερα σε κάθε δημόσια υπηρεσία. Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, συνεπικουρούμενοι και από κάποιους πρόθυμους «αριστερούς», προσπαθούν να κρατήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους περιχαρακωμένους «στα δικά τους», τους βάζουν να ασχολούνται με την υπεράσπιση της «ιδιαιτερότητάς» τους. Τα αστικά κόμματα δηλαδή το ένα χέρι δείχνουν τους δημόσιους υπάλληλους με το δάχτυλο σαν «συντεχνίες» που υπερασπίζονται «προνόμια» και με το άλλο (το συνδικαλιστικό τους χέρι) τους κρατούν μακριά από την ταξική ενότητα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα που πλήττονται το ίδιο από τη σημερινή βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και απειλούνται με ιστορικό πισωγύρισμα.
Οι εργαζόμενοι στη ΓΓ Αιγαίου αλλά και σε όλο το δημόσιο έχουν δυο δρόμους μπροστά τους: ή θα χαντακωθούν από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που τους πουλάνε «προστασία», θα απομονωθούν και θα αφανιστούν ή θα πάρουν θέση στο ενιαίο ταξικό μέτωπο των εργατών, των υπαλλήλων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των άνεργων, της νεολαίας που ανοίγει το δρόμο ώστε να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων που όσο σαπίζει με την κρίση τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται. Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα νησιά του Αιγαίου, που και χτες κατήγγειλαν ότι η πολιτική των κυβερνήσεων για τα νησιά ήταν η πολιτική των εφοπλιστών και του κεφαλαίου, λένε στον λαό και ότι και σήμερα, μέτρα σαν κι αυτό της κατάργησης της ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ σκοπό έχουν να αφαιρέσουν από τους νησιώτες ακόμη κι αυτά τα πενιχρά ειδικά μέσα και δικαιώματα που είχαν μέχρι σήμερα και να διευκολύνουν ακόμη πιο απροκάλυπτα την πιο αδίστακτη εκμετάλλευση του πλούτου και των ανθρώπων των νησιών από το κεφάλαιο.
Η πάλη για τη σωτηρία των νησιών μας περνάει μέσα από την πάλη για τη σωτηρία του λαού από τη χρεωκοπία, από την πάλη για να ανατραπεί η γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου και για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας. Η δική μας «νησιωτική πολιτική» πρέπει να είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των νησιωτών στην παιδεία, στην περίθαλψη, στη σταθερή εργασία με δικαιώματα, στις συχνές, ασφαλείς και φτηνές θαλάσσιες συγκοινωνίες, κόντρα στην κοινωνία της εκμετάλλευσης που καταπατά και αρνείται αυτά τα δικαιώματα και μας βυθίζει στην ανέχεια. Κι αυτή η διεκδίκηση πρέπει να απλωθεί σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε δημόσια υπηρεσία, σε κάθε γειτονιά ειδικά τώρα που η Τρόικα και η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» εξαπολύει νέα επίθεση στον λαό.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα να δώσουν την πρώτη απάντησή τους σε αυτή την επίθεση με δυναμικό «παρών» στην πανελλαδική μέρα κινητοποίησης που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ στις 9 Φλεβάρη
ΤΟΠΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Λέσβου ΤΟΥ ΠΑΜΕ