Άρθρα - Γνώμες

01/12/2017 - 11:08

Χρονογράφημα: Γιατροί χωρίς… τσίπα ξανά και ξανά…

Γιατροί χωρίς… τσίπα ξανά και ξανά…

 

του Στρατή Μπαλάσκα *

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Θεωρώντας ότι επιχειρούν σε Αφρικανική χώρα καταπολεμώντας τη διάδοση του ιού του Έμπολα λειτουργούν καταπώς αυτοί νομίζουν. Προφανώς κανείς δεν τους εξήγησε ότι δικαιούνται στο όνομα της περίθαλψης των προσφύγων να νοικιάζουν ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα αρχοντόσπιτα της Μυτιλήνης πλην όμως σε ετούτο τον τόπο υπάρχουν νόμοι και πρέπει να τους τηρούν.

Ο λόγος για τη γνωστή οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» που εδώ και λίγες μέρες πραγματοποιεί εργασίες σε ελαιόκτημα απέναντι από τη κεντρική είσοδο του καταυλισμού στη Μόρια το οποίο και νοίκιασε έναντι καθόλου ευτελούς αντιτίμου. Τι κάνει το λοιπόν εκεί;

Μπάζωσε το κτήμα και ιδιαίτερα τη μεριά του παρακείμενου ρέματος με μηχανήματα βαρέως τύπου. Η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στο φυσικό έδαφος και στην επιφάνεια που δημιούργησε, φτάνει σε κάποια σημεία το ένα μέτρο. Και δημιούργησε ένα χώρο όπου τοποθέτησε τουαλέτες και κινητές μονάδες ιατρικής φροντίδας προκειμένου να περιθάλπει λέει τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στη μεγαλύτερη μετά τη Μυτιλήνη πόλη της Λέσβου. Τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπως είναι η επίσημη ονομασία του.

Τώρα θα μου πείτε πως δεν είναι κακό πράγμα η περίθαλψη των προσφύγων. Φυσικά και δεν είναι. Μέσα στον καταυλισμό λειτουργεί μεγάλη μονάδα ιατρικής φροντίδας από το ΚΕΕΛΠΝΟ τον καθ’ ύλη δηλαδή αρμόδιο κρατικό οργανισμό. Κακό είναι όμως, το να έρχεται άλλη μια μη Κυβερνητική Οργάνωση, μαζί με τις τόσες άλλες που πέρασαν από τούτο τον τόπο τα τελευταία χρόνια και να γράφει τους νόμους αλλά και τους κανόνες λειτουργίας του στα παλαιότερα των υποδημάτων των μελών της για να μη πω πού αλλού.

Γιατί η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» δημιούργησε μια δομή για πρόσφυγες χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Για να έχει λόγο ύπαρξης, έτσι ήθελε και έτσι έκανε. Αλλά και πραγματοποίησε οικοδομικές εργασίες χωρίς τις απαραίτητες προς τούτο οικοδομικές άδειες. Φυσικά ούτε ένας από τους πολλές δεκάδες αστυνομικούς όλης της ιεραρχίας που μπαινοβγαίνουν στο χώρο, δε σκέφτηκε να ρωτήσει τους υπευθύνους της οργάνωσης αν διαθέτουν την απαραίτητη για τις εργασίες που πραγματοποιούν οικοδομική άδεια. Δε βαριέσαι. Δεν το έκαναν τούτο ούτε σε σοβαρές περιπτώσεις, στη Μόρια όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί της μάνα θα το κάνουν;

Αλλά όταν η δυνατή βροχή που δεν ήρθε αλλά κάποια στιγμή θα έρθει παρασύρει τα οικοδομικά υλικά - μπάζα και τα οδηγήσει στο δίπλα από το κτήμα ρέμα κάποιοι θα κλαίνε για τις περιουσίες τους και μακάρι κάποιοι να μη κλαίνε για χαμένες ανθρώπινες ζωές. Και τούτο σημειώστε το και πείτε το σε όποια από ετούτες τις οργανώσεις σπεύδει να μιλήσει και να υποστηρίξει πως ό,τι κάνει το κάνει για τον άνθρωπο.

Όχι. Ετούτος ο ιδιότυπος στρατός κατοχής που η παρουσία του γέννησε το φασισμό στον τόπο μας δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο. Ασχολούνται μόνο με τις εμμονές τους και τα κέρδη τους. Γιατί κερδίζουν. Κερδίζουν πολλά λεφτά.

Μήπως το ένα εκατομμύριο ευρώ που ξόδεψε η IRC στη Εφταλού για τη δημιουργία του καταυλισμού που δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ δεν είναι η σύγχρονη μορφή του Αβδηριτισμού; Επιτρέπεται να διαχειρίζονται τέτοια ποσά και μετά το ξόδεμα τους να ανακαλύπτουν πως δεν φτάνει το λεωφορείο στον καταυλισμό οπότε και…. αλλάζει ο σχεδιασμός; Το ένα εκατομμύριο που ξοδεύτηκε πάει στράφι μεν, πλην όμως… λεφτά υπάρχουν!

Αλλά και η ίδια η οργάνωση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» τα ίδια με τώρα δεν τα έκανε στα Τσαμάκια; Δε μπάζωσε τη λιθόστρωτη πλατεία του άλσους με γαρμπίλι φράζοντας τις υδροροές, δεν έστησε σκηνές και δεν εγκατέστησε τουαλέτες μέσα στο δάσος τόπο ιστορικής μνήμης; Θα τολμούσαν να πάνε ετούτοι οι περίεργοι να τα κάνουν αυτά στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής; Γιατί το δικό μας Σκοπευτήριο είναι τα Τσαμάκια. Μαζί και η περηφάνια μας για το ότι ζούμε εδώ. Σε ετούτο τον τόπο.

Όταν κάποιοι είπαμε για ετούτα τα καμώματα στα Τσαμάκια στον κ. Υβ που ήταν ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Μυτιλήνη απάντησε πως όλα γίνονται έτσι γιατί ζούμε σε συνθήκες πολέμου. Για στάσου ρε Υβ ποιοι πολεμούν με ποιούς για να ξέρουμε δηλαδή…

Τα ίδια είπαμε κάποιοι και σε μια κυρία επικεφαλής της οργάνωσης στην Ελλάδα, κόρη επιφανούς στελέχους της πολιτικής και της οικονομίας. Ποιος θέλατε δηλαδή να διοικεί τέτοιες «ανθρωπιστικές» οργανώσεις ο γιός του μπάρμπα Γιάννη ή η κόρη της κυρα Λένης της καθαρίστριας που τη μεγάλωσε πλένοντας σκάλες;  Τα ίδια κι εκεί. Υπεροψία και για να μη ξεχνιόμαστε πως όλα ετούτα ξεπλένουν τις τύψεις κάποιων, χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.

Αυτά λοιπόν για σήμερα. Αρμόδιοι και αναρμόδιοι σπεύσατε. Ο τόπος έχει νόμους και αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται. Ειδάλλως από αύριο να καταργήσουμε κι εμείς την πολεοδομία.

Και ένα τελευταίο. Ο Ιατρικός Σύλλογος ας σπεύσει να δει τα πτυχία των γιατρών της οργάνωσης. Σα μικροί μου φάνηκαν εκτός κι αν στη Γαλλία το πτυχίο ιατρικής δίνεται με παρακολούθηση ετήσιου σεμιναρίου. Είπαμε πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι. Δεν τους έχουμε ούτε για πειράματα ούτε για να παίζουν κάποιοι πάνω τους το γιατρό.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

 

* Από τη στήλη «Επί τον τύπον των ήλων…» στη σημερινή Παρασκευή 1.12.2017, έκδοση της εφημερίδας «τα Νέα της Λέσβου»

 

φωτο:

Η κλινική των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη μόρια. Υπάρχει νόμος για ετούτα τα απίστευτα;

Μοιράσου το άρθρο!