Ψυχολογία - Σχέσεις

26/12/2019 - 19:59

Συγχώρεσε και αγάπα

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Χρόνια πολλά φίλοι μου! Αυτές τις γιορτινές μέρες μιλάμε όλοι για αγάπη αλλά ποιος νιώθει πραγματική αγάπη και τι είναι αυτό το συναίσθημα; Σύμφωνα με τον Άγιο Φραγκίσκο της Σάλης «μαθαίνεις να μιλάς μιλώντας, να μελετάς μελετώντας, να τρέχεις τρέχοντας, να δουλεύεις δουλεύοντας. Και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μαθαίνεις να αγαπάς…αγαπώντας». 

Εγώ θα έλεγα ότι μαθαίνεις να αγαπάς συγχωρώντας. Συγχώρεση δε σημαίνει ότι δέχεσαι και ανέχεσαι συμπεριφορές και καταστάσεις που σε πληγώνουν ή ότι επιτρέπεις στον άλλο να σου κάνει κακό κατ’ εξακολούθηση. Η συγχώρεση είναι μια μορφή θεραπείας, είναι ώθηση για μια καινούρια αρχή και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί η συγχώρεση είναι απελευθέρωση, είναι λύτρωση από τον κρυμμένο θυμό και το μίσος που τρέφουμε γι’ αυτούς που δε μας φέρθηκαν όπως θα θέλαμε εμείς. 

Όταν μένεις δέσμιος της προσμονής να σκέφτεται και να ενεργεί ο άλλος σύμφωνα με το σενάριο που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου, όταν μένεις δέσμιος του μίσους, της εκδίκησης και του θυμού, είναι σα να επιτρέπεις στον άλλο να έχει διαρκή έλεγχο στη ζωή σου δηλητηριάζοντας κάθε μέρα σου. Αυτή η κατάσταση εξασθενεί το νευρικό σου σύστημα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και προβλήματα υγείας και σε εμποδίζει να απολαύσεις τις σχέσεις σου ή να κάνεις όνειρα. Οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτες στη ζωή, όπως και οι αρνητικές εμπειρίες αλλά η ζωή έχει και εκπλήξεις και ευκαιρίες. Πρέπει να προχωράς μπροστά διεκδικώντας την ευτυχία, απαλλαγμένος από το βάρος και τους εφιάλτες του παρελθόντος. Μην αφήνεις αυτούς που σε πλήγωσαν κάποτε να σε πληγώνουν για πάντα με τη σκιά τους.

Όταν πληγώνεσαι από κάποιον να φαντάζεσαι πως είναι σα φίδι που σε τσιμπάει. Έχεις δύο επιλογές, ή θα αποτινάξεις αμέσως το αίμα που μολύνθηκε, θα γιάνεις την πληγή σου και θα συνεχίσεις τη ζωή σου ή θα κλαίς για την πληγή σου αφήνοντας το δηλητήριο να διαχυθεί σ’ ολόκληρο το σώμα σου.  

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!