Αστυνομικό Ρεπορτάζ

08/03/2018 - 18:00

3 αθώοι ( ; ) στη φυλακή: Μετά τις αποκαλύψεις το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επέστρεψε την υπόθεση ζωοκλοπής στον Ανακριτή

yle="text-align: justify;">Την ισχυρή πιθανότητα να μην είναι οι τρεις προφυλακισμένοι πρόσφυγες από την Ερυθραία που βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές της Χίου, αυτοί που αποπειράθηκαν να κλέψουν ζώα από τη στάνη ιδιώτη στην περιοχή του καταυλισμού της Μόριας, συζητά η δικαιοσύνη.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επέστρεψε στον Ανακριτή την όλη υπόθεση δεδομένης της αποκάλυψης σε ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι αυτόπτης μάρτυς και μάλιστα αυτός που ειδοποίησε την Αστυνομία δεν κατέθεσε ποτέ κατά την προανακριτική διαδικασία που οδήγησε στην προφυλάκιση των τριών προσφύγων.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι η ένορκη κατάθεση την οποία προσκόμισαν οι δικηγόροι των τριών προφυλακισμένων θέτει ζήτημα συμπληρωματικής ανάκρισης. Κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι από την κατάθεση αποδεικνύεται η αθωότητα των τριών Ερυθραίων.

 

Τι είχε αποκαλύψει το ΑΠΕ

Η δημοσιογραφική έρευνα είχε δείξει ότι και οι τρεις προφυλακισμένοι ηλικίας 21, 22 και 24 ετών, είναι βαθειά θρησκευόμενοι κόπτες χριστιανοί από την Ερυθραία.  Στις 7 το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου όπως ανέφεραν, κινούντο πεζοί από τον καταυλισμό επί του κεντρικού δρόμου από την Παναγιούδα στη Λάρσο, προς το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης το οποίο τους έχει παραχωρηθεί από την τοπική ορθόδοξη εκκλησία για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Το ίδιο κάνουν κάθε μέρα για να προσευχηθούν και τώρα, λόγω της Μεγάλης Σαρακοστής αυτό το κάνουν κατά το τυπικό της θρησκείας τους πολλές φορές την ημέρα. Λίγα μέτρα μετά τη στάνη του 55χρονου που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να διαρρήξουν, διαπίστωσαν ότι πίσω τους σταμάτησε ένα αυτοκίνητο από το οποίο βγήκε ένας άνδρας που δεν γνώριζαν και ο οποίος κρατούσε ένα ξύλο. Άρχισαν να τρέχουν. Ο ένας προς το εκκλησάκι ενώ οι δυο από τους τρεις μπήκαν στην αυλή επιχείρησης χονδρικής πώλησης τροφίμων και άλλων ειδών λιανεμπορίου. Τότε άκουσαν και τους πυροβολισμούς. Φοβούμενοι ότι ο τρίτος σύντροφος τους είχε δεχθεί αυτούς τους πυροβολισμούς, άρχισαν να φωνάζουν και να καλούν τον επιχειρηματία να ζητήσει την επέμβαση της Αστυνομίας.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας με ένορκη κατάθεση του σε συμβολαιογράφο της Μυτιλήνης η οποία και προσκομίσθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα οι προφυλακισμένοι αναφέρουν τουλάχιστον όσον αφορά τη δική του εμπλοκή στην όλη υπόθεση. Όπως λέει το απόγευμα της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου και ενώ ετοιμαζόταν να κλείσει τρεις τέσσερις άνθρωποι μπήκαν στο μαγαζί του και άρχισαν να φωνάζουν «Police, police» καθώς και κάτι άλλο που δεν καταλάβαινε αφού δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες. Αμέσως κάλεσε το 100 λέγοντας σε μια γυναίκα αστυνομικό που απάντησε στην κλήση, ότι κάτι συμβαίνει. Λίγο μετά ήρθε και άλλος ένας ενώ όλοι μαζί παρέμειναν εκεί μέχρι που ήρθε η αστυνομία που τους προσήγαγε όπως και τον κτηνοτρόφο. Ο επιχειρηματίας ο οποίος δεν κατέθεσε ποτέ στην Αστυνομία γιατί ουδέποτε αυτό του ζητήθηκε από την Αστυνομία που διενήργησε την προανάκριση, γνωρίζει αυτούς τους ανθρώπους αφού συχνά αγοράζουν κεριά και λιβάνια από αυτόν για τις λατρευτικές τους συνήθεις στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ο δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, ο οποίος ανέλαβε μαζί με το δικηγόρο Δημήτρη Κουζινόγλου την υπόθεση των τριών «σε κάθε περίπτωση η ένορκη κατάθεση του επιχειρηματία αποδεικνύει την αθωότητα των τριών και το άδικο της προφυλάκισης τους. Είναι δυνατόν να λένε στον επιχειρηματία να καλέσει το 100 και να περιμένουν να έρθει η αστυνομία να τους συλλάβει;» αναρωτιέται ο κ. Γκιγκιλίνης.

 

Ας σημειωθεί εδώ ότι οι τρεις νεαροί πρόσφυγες, κατηγορούνται ότι το βράδυ της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου αποπειράθηκαν να κλέψουν ζώα από τη στάνη 55χρονου στην περιοχή του καταυλισμού της Μόριας. Ο 55χρονος πυροβόλησε εναντίον τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει και αυτός κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία πράξεις για τις οποίες και παραπέμφθηκε να δικαστεί στις 2 Απριλίου του 2019. Στην κατοχή του 55χρονου καθώς και στο αυτοκίνητο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα κυνηγετικά όπλα, ένα πιστόλι, 156 κυνηγετικά φυσίγγια διαφόρων τύπων, 10 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm και δυο αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο!