Αστυνομικό Ρεπορτάζ

21/11/2015 - 06:54

Μειωμένη η προσφυγική ροή στη Λέσβο

Αισθητά μειωμένη η προσφυγική ροή στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες με τις καταγραφές σε Μόρια και Καρά Τεπέ να μην ξεπερνούν τις 2600 ημερησίως. Πλέον η προσφυγική ροή κυμαίνεται στο λιγότερο από το μισό συγκριτικά με αυτή που σημειώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα. Ωστόσο ο αριθμός παραμένει παραμένει μεγάλος παρά το γεγονός ότι στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου επικρατούν νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ.



Μεγαλύτερη μείωση έχει σημειωθεί στις αφίξεις Σύρων προσφύγων, οι οποίοι πλέον αποτελούν μόλις το 30% – 40% του συνόλου των αφιχθέντων σε σχέση με το 60% που ήταν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό της πτώσεως των αφίξεων είναι, πως στο Κέντρο Καταγραφής στον Καρά Τεπέ, όπου εκδίδονται τα υπηρεσιακά σημειώματα των Σύρων, τις τελευταίες ημέρες δεν ξεπερνούν τους 800 όσοι καταγράφονται. Το Σάββατο μάλιστα η καταγραφή δεν ξεπέρασε τα 500 άτομα.

Ως κύρια αιτία της μείωσης των αφίξεων επισημαίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι είναι ο καιρός και τονίζεται πως η μείωση αυτή δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί.

Αισθητά βελτιωμένη και η κατάσταση στη Μόρια με το εκεί κέντρο καταγραφής να δέχεται καθημερινά λιγότερους από 1600 μετανάστες. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η κίνηση των προσφύγων που φτάνουν στα απέναντι τουρκικά παράλια έχει μειωθεί αισθητά. Ειδικά στη Σμύρνη, η οποία αποτελούσε τον τελευταίο σταθμό για χιλιάδες πρόσφυγες πριν αυτή πραγματοποιήσουν το πέρασμα στη Λέσβο, ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στα πάρκα του κέντρου της πόλης και περιμένουν να φύγουν έχει σχεδόν μηδενιστεί. Η αιτία της μείωσης της προσφυγικής ροής αποδίδεται κυρίως στη δυσκολία που έχουν οι πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, λόγω των καθημερινών βομβαρδισμών, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κλείσιμο των συνόρων από την Τουρκική πλευρά.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες εθνικότητες που καταγράφονται στη Μόρια, οι αφίξεις μεταναστών τα τελευταία 24ωρα δεν υπερβαίνουν τα 1600 άτομα. Αισθητά βελτιωμένη, αλλά με αρκετά ακόμα προβλήματα η κατάσταση στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας με εκτεταμένες εργασίες να είναι σε εξέλιξη. Κύριο πρόβλημα παραμένει η στέγαση όσων περιμένουν για να καταγραφούν.

Αίσιο τέλος είχε περιστατικό προσάραξης θαλαμηγού σε ακτή πολύ κοντά στη Σκάλα Συκαμνιάς χθες τα ξημερώματα. Οι 200 περίπου επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν ασφαλείς στην ακτή από εθελοντές και ψαράδες. Το σκάφος μήκους 15 μέτρων αφού αποκολλήθηκε μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

 

Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

φώτο στη Μόρια by  Jamie Lynne Grumet

 

 

Μοιράσου το άρθρο!