Αστυνομικό Ρεπορτάζ

16/03/2018 - 06:09

Μυτιλήνη: Μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών

Η προχθεσινή άφιξη 58 προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, έσπασε ένα σερί σχεδόν 50 ημερών μηδενικών αφίξεων. Μόνη εξαίρεση υπήρξε αυτή της άφιξης στη Χίο το πρωί της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου, 19 Τούρκων που αποδείχθηκαν αντικαθεστωτικοί, και που κατάφεραν να περάσουν κυριολεκτικά μέσα από τον αδιαπέραστο κλοιό της τουρκικής ακτοφυλακής και να αποβιβαστούν σε μια ακτή των Οινουσσών. Όλοι τους ανήκαν στην ανώτερη οικονομικά τάξη της Τουρκίας, ομολόγησαν ότι διώκονται για τις πολιτικές τους απόψεις και ήταν πολιτικοί φίλοι του αυτοεξόριστου θρησκευτικού ηγέτη Γκιουλέν. Στο μεταξύ, στη Λέσβο από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, έχουν φτάσει 948 άτομα και στη Σάμο 629. Πολύ καλύτερη για τη Χίο σε σχέση με αυτήν στη Λέσβο και στη Σάμο, ήταν η κατάσταση από πλευράς αφίξεων τον Ιανουάριο. Στη Χίο πέρασαν μόλις 179 άτομα ενώ 905 πέρασαν στη Λέσβο και 420 στη Σάμο.
 

Η πρώτη προσέγγιση από τις ελληνικές διωκτικές αρχές, της αιτίας των μειωμένων ροών προσφύγων και μεταναστών στη Χίο από τις αρχές του Ιανουαρίου, είχε να κάνει με τη γειτνίαση των ακτών απ' όπου αναχωρούν οι βάρκες, με τη μεγαλούπολη της Σμύρνης. Όπου και κατά τεκμήριο κρύφτηκαν οι αντικαθεστωτικοί, για τη σύλληψη των οποίων έχει εξαπολυθεί ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό από το καθεστώς του Ερντογάν. Στη θαλάσσια περιοχή λοιπόν, μεταξύ της Χίου και των γειτονικών στη Σμύρνη ακτών, επιχειρεί η Ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα των μηδενισμό του περάσματος προσφύγων και μεταναστών.

Είναι όμως αυτή η μοναδική αιτία; Η δημοσιογραφική έρευνα αποδεικνύει πως όχι. Στη χερσόνησο της Ερυθραίας, τη χερσόνησο της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Χίο, από τις αρχές του Ιανουαρίου λειτουργεί πλέον η υπηρεσία αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών που ανήκει στην Αστυνομία της Τουρκίας. Ανάλογες υπηρεσίες δεν λειτουργούν όμως βόρεια και νότια της Σμύρνης, όπου και ο έλεγχος των ροών ασκείται από την τουρκική στρατο-χωροφυλακή, και της οποίας στελέχη καταγγέλλονται για σχέσεις με το κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων, αλλά που όπως υποστηρίζεται, έχει αποδυναμωθεί ιδιαίτερα από τα επίλεκτα στελέχη της, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Ο τουρκικός τύπος τις τελευταίες μέρες, έχει γεμίσει με φωτογραφίες που δείχνουν τη δράση της νέας υπηρεσίας αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών με έδρα τον Τσεσμέ. Επιχειρεί κυρίως στους δρόμους προς τις ακτές, αποτρέποντας την κίνηση αυτοκινήτων στα οποία επιβαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Εκατοντάδες άτομα έχουν επαναπροωθηθεί στο εσωτερικό, ενώ πολλοί διακινητές έχουν συλληφθεί. Οι συλλήψεις αυτές έδειξαν και το νέο τρόπο με τον οποίο μετακινούνται πλέον προς τις ακτές, όσοι πρόκειται να περάσουν στα νησιά. Η μεταφορά γίνεται, είτε στο πίσω μέρος κλειστών φορτηγών, ή με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Και στις δυο περιπτώσεις, οι άνθρωποι "παστώνονται". Χαρακτηριστική είναι η εύρεση ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν 19 άτομα, και μικρά φορτηγά ψυγεία με 50 επιβάτες.

Αντίθετα, στις περιοχές απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο, η προσπάθεια γίνεται κυρίως στη θάλασσα από την τουρκική ακτοφυλακή. Οι επιχειρήσεις όμως στη θάλασσα, δεν έχουν πάντα το προσδοκώμενο αποτέλεσμα - οπότε και τα νούμερα των μετακινήσεων από τις αρχές της χρονιάς.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!