Αστυνομικό Ρεπορτάζ

19/11/2015 - 17:07

Το παράνομο «hotspot» της Μυτιλήνης και.... δύο βιβλιοπωλεία - Νέες αποκαλύψεις (up date)

    <
    li>Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που κατάρτιζε και διέθετε πλαστά υπηρεσιακά έγγραφα σε μη νόμιμους αλλοδαπούς, στη Μυτιλήνη
  • Συνελήφθησαν δώδεκα (12) άτομα, μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης
  • Οι δράστες πουλούσαν τα πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα σε μη νόμιμους αλλοδαπούς, προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση και παραμονή τους στη χώρα
  • Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα, πλαστή σφραγίδα, χρηματικά ποσά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές
 
Εξαρθρώθηκε, χθες (19-11-2015) στη Μυτιλήνη, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας κατάρτιζαν πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα, τα οποία διέθεταν σε μη νόμιμους αλλοδαπούς, έναντι χρηματικής αμοιβής.
 
Η επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), με την επιχειρησιακή επικούρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η προανάκριση και οι συλλήψεις έγιναν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης.
 
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης (28χρονος υπήκοος Πακιστάν) και έντεκα (11) ακόμη μέλη του κυκλώματος (8 υπήκοοι Πακιστάν και 3 ημεδαποί), ηλικίας από 22 έως 46 ετών.
 
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης - συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της κατοχής ναρκωτικών και της παράβασης της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
 
Όπως διακριβώθηκε, οι εμπλεκόμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την κατάρτιση πλαστών υπηρεσιακών σημειωμάτων και την περαιτέρω διάθεση τους, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε μη νόμιμους αλλοδαπούς στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη κίνηση και διαμονή τους στην ελληνική επικράτεια.
 
Αναλυτικότερα, ο 28χρονος αρχηγός της οργάνωσης, από κοινού με άλλα δύο μέλη του κυκλώματος, ομοεθνείς του, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία, κατάρτιζαν αντίγραφα γνήσιων υπηρεσιακών σημειωμάτων αστυνομικών Αρχών, σε δύο βιβλιοπωλεία, στη Μυτιλήνη.
 
Στην υπόθεση εμπλέκονται οι δύο ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων και υπάλληλος του ενός βιβλιοπωλείου, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.
 
Στο πλαίσιο των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
 
  • Ξύλινο τμήμα στρογγυλής σφραγίδας.
  • Εντύπωμα ανάγλυφης στρογγυλής σφραγίδας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης». Το ανωτέρω εντύπωμα ήταν επιμελώς κρυμμένο στην κεραμοσκεπή οικίας.
  • Πενήντα τρία (53) πλαστογραφημένα υπηρεσιακά σημειώματα αλλοδαπών, τα οποία φέρεται να έχουν εκδοθεί από την Υ.Α. Μυτιλήνης.
  • Έξι (6) ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • Είκοσι τρία (23) κινητά τηλέφωνα.
  • Πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, σημειωμάτων και καρτών SIM .
  • Δύο (2) νάιλον συσκευασίες περιέχουσες ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης βάρους 2,6 γραμμαρίων.
  • Χρηματικό ποσό των 1.550 ευρώ και 100 δολαρίων.

 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

 

 

 

---------------------

αρχική ανάρτηση  19/11/2015

Ολοκληρώθηκε  την Πέμπτη 19/11/2015 στη Μυτιλήνη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος δουλεμπόρων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα μέλη του χορηγούσαν πλαστά έγγραφα στους πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που έφταναν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια.Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές της Λέσβου, στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού κρατούνται αυτή την ώρα και ανακρίνονται περισσότερα από 10 μέλη του κυκλώματος, τα οποία αναμένεται εντός της ημέρας να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε -υπό άκρα μυστικότητα- από στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που μετέβησαν για τον σκοπό αυτό στο νησί.Ταυτόχρονα, το τελικό στάδιο της επιχείρησης συνέδραμε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Το κύκλωμα βρέθηκε στο στόχαστρο ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής στο πλαίσιο των διαρκώς εντεινόμενων ερευνών για την εξάρθρωση δικτύων τζιχαντιστών .

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δουλέμποροι προωθούσαν κάθε μέρα στην ηπειρωτική Ελλάδα μεγάλο αριθμό μεταναστών που δεν είχαν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί από τις Λιμενικές και αστυνομικές αρχές. Το κύκλωμα συνεργαζόταν με ταξιδιωτικό γραφείο στη Λέσβο, το οποίο εξέδιδε τα εισιτήρια. Ταυτόχρονα, διέθετε κράχτες στα σημεία εισόδου των μεταναστών που διαβεβαίωναν τη γρήγορη ταυτοποίηση, καταγραφή και μετακίνηση των μεταναστών προς Πειραιά, έναντι υψηλού αντιτίμου, συγκεκριμένα 300- 400 ευρώ το άτομο.Οι δουλέμποροι υπολογίζεται ότι διακινούσαν 400 με 500 άτομα ημερησίως, έπαιρναν 300- 400 ευρώ το άτομο και θησαύριζαν (120.000- 200.000 ευρώ ημερησίως).Με ψηφιακή κάμερα έβγαζαν φωτογραφία τους μετανάστες, και με μηχανήματα που διατηρούσαν σε δύο διαμερίσματα του νησιού εξέδιδαν τα πλαστά έγραφα. Σε κάποιες περιπτώσεις έστελναν τις πλαστές φόρμες σε συνεργούς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.Συνελήφθησαν περισσότερα δέκα άτομα, κυρίως πακιστανικής, αφγανικής και ιρακινής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος του κυκλώματος. Έρευνες για τη σύλληψη συνεργών διεξάγονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

 

 

Στη φωτογραφία το σπίτι στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη που ήταν η βασική έδρα του κυκλώματος.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!