Αστυνομικό Ρεπορτάζ

12/01/2024 - 14:49

Στο εδώλιο για κατασκοπία 15 αλληλέγγυοι στη Λέσβο

Στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου εκδικάζεται η υπόθεση που εκκρεμεί από το 2018 και έγινε ταινία στο Netflix. ● Εθελοντές και στελέχη διασωστικής οργάνωσης κατηγορούνται για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα κατασκοπίας και διακίνησης προσφύγων. ● Αισιόδοξοι για την αθώωσή τους δηλώνουν οι κατηγορούμενοι.

Παρουσία πλήθους αλληλέγγυων πολιτών και διεθνών ΜΜΕ από την Ευρώπη και αλλού ξεκίνησε στη Μυτιλήνη, στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου Πλημμελημάτων, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου η επαναληπτική δίκη των 15 αλληλέγγυων εθελοντών και διασωστών για την υπόθεση «ERCI».

 

Ενα δικαστικό σίριαλ που ξεκίνησε το 2018, με κατηγορούμενους αρχικά 25 εθελοντές και στελέχη της ομώνυμης οργάνωσης, που βρέθηκαν στο δίνη του κυκλώνα όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές του νησιού, σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος τους με βαριές κατηγορίες, που εμφάνιζαν τους συγκεκριμένους ως μέλη διεθνούς κυκλώματος κατασκοπίας και διακίνησης προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας στο νησί της Λέσβου.

Ανάμεσά τους και η Σύρια ηρωίδα Σάρα Μαρντίνι, που προφυλακίστηκε μαζί με τον Γερμανό διασώστη Σον Μπάιντερ και τον τότε διευθυντή της οργάνωσης, Νάσο Καρακίτσο, σε μια υπόθεση που έγινε ταινία από το Netflix. Παρά την αποχή των δικηγόρων, η δίκη ξεκίνησε κανονικά, με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων να εξασφαλίζουν ειδική άδεια από τους οικείους συλλόγους τους, αφού πλέον η υπόθεση και ειδικότερα στο πλημμεληματικό σκέλος της ήταν στα πρόθυρα της παραγραφής.

 

Με 15 όμως πλέον κατηγορούμενους, καθώς όλοι οι αλλοδαποί απαλλάχθηκαν των κατηγοριών μετά την πρώτη δίκη, αφού είχαν λάβει το κατηγορητήριο στην ελληνική γλώσσα κατά παράβαση του δικαίου. Επίσης με την ίδια απόφαση κρίθηκε «αόριστη» η κατηγορία περί κατασκοπίας, με αποτέλεσμα την απαλλαγή όλων.

Ακολούθησε όμως η αίτηση αναίρεσης αντεισαγγελέα που έγινε δεκτή εν μέρει από τον Αρειο Πάγο, με αποτέλεσμα οι Ελληνες κατηγορούμενοι –καθώς και δύο αλλοδαποί που στο μεταξύ εξαφανίστηκαν– να βρίσκονται εκ νέου στο εδώλιο, αφού ο Αρειος Πάγος έκρινε ως συγκεκριμένη την κατηγορία περί κατασκοπίας.

 

Η πρώτη μέρα της δίκης εξαντλήθηκε στην εξέταση ενός μάρτυρα κατηγορίας, αξιωματικού του Λιμενικού, ο οποίος περιορίστηκε στο να επιβεβαιώσει τα ευρήματα των ασυρμάτων στα χέρια των εθελοντών και απάντησε με πολλά «δεν ξέρω, δεν γνωρίζω» σε ερωτήσεις τόσο της έδρας όσο και των συνηγόρων για θέματα που άπτονται της χρήσης τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρνήθηκε την όποια γνώση ακόμα και για τη χρήση του καναλιού 12 VHF που χρησιμοποιούσαν οι εθελοντές, όταν αυτή είναι η συχνότητα που χρησιμοποιούν όλοι οι ψαράδες για την επικοινωνία μεταξύ τους και με τις λιμενικές αρχές! Μια συχνότητα που είναι ανοιχτή σε όλους όσοι διαθέτουν μια απλή συσκευή VHF και με την οποία οι εθελοντές επικοινωνούσαν και αυτοί τόσο με τη FRONTEX όσο και με τις ίδιες τις λιμενικές αρχές, όταν διαπίστωναν άφιξη λέμβου με πρόσφυγες, ώστε να συντονιστούν στο πεδίο!

Η δίκη μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα διακόπηκε και πρόκειται να συνεχιστεί σήμερα με την εξέταση και άλλων μαρτύρων κατηγορίας τόσο από το Λιμενικό όσο και από την αστυνομία. Από την πλευρά των κατηγορουμένων, οι πέντε έδωσαν το «παρών» ενώ ακόμα εννέα εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους.

Ανάμεσά τους και ο τότε διευθυντής της οργάνωσης, Νάσος Καρακίτσος, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» σημείωσε μεταξύ άλλων την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της δίκης και ότι αυτή αποτελεί μια ευκαιρία απόδειξης της αθωότητας των κατηγορουμένων ενάντια σε αυτή τη σκευωρία των Αρχών εναντίον της αλληλεγγύης. Σημαντική και η παρουσία αλληλέγγυων πολιτών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους με πανό έξω από το δικαστικό μέγαρο Μυτιλήνης.

 

Γιώργος Παγούδης / https://www.efsyn.gr/

 

update Διεκόπη σήμερα η δική  για τις 29 και 30 Ιανουαρίου

Μοιράσου το άρθρο!