Αστυνομικό Ρεπορτάζ

25/11/2016 - 05:19

Τραγωδία! Έκρηξη στη Μόρια σπέρνει τον θάνατο και τον τρόμο (φωτο και βίντεο)

yle="text-align: justify;">up date Από το Ιράκ είχε έρθει στη Λέσβο η οικογένεια, στη σκηνή της οποίας σημειώθηκε η φονική έκρηξη φιάλης υγραερίου στον καταυλισμό της Μόριας.

Η Αστυνομία από νωρίς το πρωί της Παρασκευής έχει καταγράψει και επίσημα τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης. Η 66χρονη μαγείρευε στις 22.00 με φιάλη υγραερίου όταν ξαφνικά σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Τραγικό θάνατο βρήκε η ίδια, ενώ φωτιά πήρε παράπλευρη σκηνή, στην οποία ζούσε η 25χρονη νύφη της, επίσης από το Ιράκ, με τα δύο παιδιά της. Το ένα από αυτά, ηλικίας 6 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στο σημείο της πυρκαγιάς, ενώ η 25χρονη τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

Το τραυματισμένο παιδάκι που μεταφέρθηκε με C-130 μαζί με τη μητέρα του στην Αθήνα δεν είναι 4 ετών, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά δύο ετών. Μαζί με την μητέρα του νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Από τη φωτιά τραυματίστηκαν ελαφρά ακόμα έξι άτομα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων καταστράφηκαν 20 μεγάλες σκηνές και 110 μικρότερες, δύο κοντέινερ, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο κεφάλι από πέτρα

Συνολικά η Αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές Αφγανών.

 

--------------------------

 

 

 

Δύο νεκροί, δύο σοβαρά και άλλοι έξι ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο.

Νεκροί είναι μία γυναίκα πρόσφυγας 60 ετών και ένα αγοράκι 6 ετών, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν άλλη μία γυναίκα 25 ετών και ένα αγοράκι 4 ετών. Η 25χρονη τραυματίας φέρει εγκαύματα β' και γ' βαθμού. Το 4χρονο αγοράκι μεταφέρεται με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η πυρκαγιά εκτιμάται ότι εκδηλώθηκε περίπου στις 22.00 το βράδυ, σε μία ή -κατά άλλες πληροφορίες- σε δύο σκηνές, από άγνωστη αιτία. Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι προκλήθηκε από έκρηξη φιάλης υγραερίου, ωστόσο το στοιχείο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τις Αρχές. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η νεκρή 60χρονη ήταν η γιαγιά του 6χρονου και η η φιάλη εξερράγη όταν την άναψε για να μαγειρέψει ή για να ζεσταθεί. Οι δύο σοβαρά τραυματίες βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από τη σκηνή.

Δεκάδες πρόσφυγες πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» αγωνιώντας για την πορεία της υγείας των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί.

Η Πυροσβεστική που έσπευσε επί τόπου με τέσσερα οχήματα και 12 πυροσβέστες έσβησε τη φωτιά λίγο αργότερα, περίπου στις 22.20, σε τρεις σκηνές και ένα κοντέινερ.

Μετά την αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς ξέσπασαν επεισόδια και πρόσφυγες συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ. Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η ένταση έβαινε προς εκτόνωση.

 Αξίζει να τονιστεί ότι αρχικά υπήρξε σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Proactiva Open Arms, που δραστηριοποιείται στο κέντρο φιλοξενίας, υπήρχαν τρεις νεκροί, μια γυναίκα κι δύο παιδιά, και οκτώ τραυματίες, κάποιοι εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση.Η ΜΚΟ Platanos Refugee Solidarity Lesvos,  σε ανάρτησή της στο Facebook είχε αναφέρει: «Πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγο στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο. Επιβεβαιώνεται ότι μια σκηνή κάηκε ολοσχερώς και μια γυναίκα με τα δυο παιδιά της είναι νεκροί. Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει σβήσει, όλο το κέντρο εκκενώθηκε και οι πρόσφυγες παραμένουν στον δρόμο. Πιθανότατα η φωτιά προκλήθηκε από ατύχημα με γκαζάκι μαγειρέματος που εξερράγη εντός της σκηνής».

Οι πληροφορίες από την Αστυνομική Δ/νση Λέσβου και η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρουν επίσημα πλέον δύο νεκρούς.


 

 

 

H ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ώρα 03:30

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αλλοδαπών, στην Τοπική Κοινότητα Μόριας, του Δήμου Μυτιλήνης στο Νομό Λέσβου. Η  πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεκίνησε από τη χρήση φιαλιδίου υγραερίου, εντός σκηνής, προξένησε τον θανάσιμο τραυματισμό μιας γυναίκας και ενός ανήλικου αγοριού, καθώς και το σοβαρό τραυματισμό επίσης μιας γυναίκας κι ενός ανήλικου αγοριού, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί πριν την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην κατάσβεσή της, για την οποία ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 22:20 χθες, μετέβησαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα..
Για το ανωτέρω περιστατικό και τα αίτια της πυρκαγιάς προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.
 

Μοιράσου το άρθρο!