Editorial

24/10/2014 - 06:59

Editorial - Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

r />Κατά καιρούς θυμόμαστε το  Σταθμό Γεωργικής Έρευνας που υπάρχει στο νησί μας. Διαθέτουμε ένα «θησαυρό» με σύγχρονο εξοπλισμό που όμως δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε.
Η προκήρυξη με τις 100 θέσεις ερευνητών αγροτικής ανάπτυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς να περιλαμβάνει τη Λέσβο αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη και ... ξεκίνησε ο αγώνας για το Σταθμό Γεωργικής  Έρευνας. Αγώνας που λέει ο λόγος... Γιατί οι ανακοινώσεις από πολιτικούς σχηματισμούς , οι ερωτήσεις στη Βουλή, οι συντεχνιακές ανακοινώσεις (βλέπε παράρτημα Χημικών Βορείου Αιγαίου) δεν μπορεί να θεωρηθούν και σοβαρή προσπάθεια.
Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια αλλά εμείς δεν το έχουμε καταλάβει γιατί ουσιαστικά δεν μας ενδιαφέρει. Χωρίς επαρκή στελέχωση (σήμερα υπάρχει ένας μόνο εργαζόμενος) και χωρίς να μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία έχει οδηγηθεί στην απαξίωση.  Επειδή καλό είναι να θυμόμαστε....  η κυβέρνηση Καραμανλή είχε υποσχεθεί τη μετατροπή του σε «Εργαστήριο Ελαιολάδου».... λίγους μήνες μετά (και χωρίς Καραμανλή) ο Σταθμός Γεωργικής  Έρευνας  μεταφέρθηκε (στα χαρτιά)  στη Κρήτη και έγινε παράρτημα στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου με έδρα τα Χανιά.
Περιττό να πούμε ότι όλο αυτό το διάστημα ποτέ οι φορείς του νησιού δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν μια ενιαία πρόταση.  Κάποιες προσπάθειες έκανε το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αιγαίου αλλά ουσιαστικά ήταν μόνο του.
Και τώρα φωνάζουμε γιατί το Υπουργείο δεν μας δίνει θέσεις ερευνητών στη Λέσβο. Μήπως φωνάζουν περισσότερο όσοι έχουν βάλει στο μάτι μια τέτοια θέση; Και το Υπουργείο απαντώντας στις χλιαρές μας αντιδράσεις μας υποσχέθηκε  ότι ο Σταθμός θα γίνει ένα πρότυπο αγρόκτημα.... δηλαδή τίποτα. Ας είμαστε ρεαλιστές η υπόθεση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας έχει χαθεί. Και να κερδίσουμε μία-δύο θέσεις από την προκήρυξη που τρέχει δεν αρκούν για να "αναστήσουν" το Σταθμό. Εξάλλου η έρευνα δεν μπορεί να είναι υπόθεση δύο προσλήψεων ... αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί!
Επειδή θα ακουστούν πολλά ακόμη για το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας η μόνη λύση είναι να περάσει ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Μόνο το Πανεπιστήμιο Αιγαίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις υποδομές και τον πανάκριβο εξοπλισμό εκατοντάδων  χιλιάδων ευρώ του Σταθμού Γεωργικής  Έρευνας.  Ας λυθούν τα γραφειοκρατικά θέματα για μια τέτοια εκχώρηση στο Πανεπιστήμιο και ας αφήσουμε τα «λόγια τα μεγάλα και τις μεγάλες μελέτες» . Και ο Σταθμός μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ της έρευνας και υπέρ του αγροτικού κόσμου του νησιού μας.
 

Μοιράσου το άρθρο!