Editorial

18/06/2015 - 07:14

Ποιοι υποκινούν τους μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης;

Τ

ο ζητούμενο πλέον δε είναι μόνο η λύση αλλά και η σωματική ακεραιότητα προσφύγων - λιμενικών. Δεύτερος κύκλος επεισοδίων, μεσημέρι Τετάρτης στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τραυματίες, ένταση.  Καθώς ο αριθμός των προσφύγων αυξάνει χωρίς να αλλάζει κάτι στις δομές φιλοξενίας είναι λογικό ότι θα υπάρχει και η ένταση.  Στα όρια αντοχής και το  Λιμενικό Σώμα.  Στα όρια αντοχής και οι επαγγελματίες και κάτοικοι στην περιοχή κοντά στο λιμάνι.  Παράλληλα τρέχουν συναντήσεις με Υπουργούς, επιστολές Δημάρχου και... ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ότι μένουμε στα λόγια.
Για τα  χθεσινά επεισόδια, πέρα από το γεγονός ότι ήταν για μια ακόμη φορά η χαρά κάθε ηλίθιου ρατσιστή – φασίστα, υπάρχει σοβαρή καταγγελία ότι δημιουργήθηκαν σκόπιμα για να δημιουργηθεί ένταση.  Και αυτή η καταγγελία  προέρχεται από το Δημοτικό  Σύμβουλο  και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη.  Αναφέρει ο κ. Πάλλης:  Πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με προβοκάτσια από κάποιους κύκλους που υποκινούν τους μετανάστες σε παράλογες απαιτήσεις.  Αρνούνται να μεταφερθούν στη Μόρια για να η γίνει η καταγραφή τους και ζητούν να γίνει αυτό στο λιμάνι. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.


Ποιοι υποκινούν λοιπόν τους μετανάστες;  Ποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εστίες έντασης στη Μυτιλήνη;  Πως ξαφνικά οι μετανάστες βρίσκονται στο πουθενά (Καρά Τεπέ) να διαθέτουν σπρέι και φτιάχνουν πλακάτ διαμαρτυρίας; Και πως ξαφνικά οι μετανάστες γίνονται επιθετικοί απέναντι στους άνδρες του λιμενικού που μπορεί λίγες ώρες νωρίτερα να τους είχαν σώσει τη ζωή τους; Και πως ξανφικά έχουμε υπέρμετρη βία σε βάρος των προσφύγων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων; 
Λογικές απορίες.  Αυτό που προέχει είναι να ακουστούν οι ψύχραιμες φωνές (όπως η χθεσινή του κ. Γιώργου Πάλλη στο λιμάνι).  Να καταλάβουμε και το φορτίο που κουβαλούν οι μετανάστες – πρόσφυγες άλλα να καταλάβουν και εκείνοι ότι είναι ανέφικτο  να διαχειριστούμε χωρίς  βοήθεια ένα τόσο μεγάλο αριθμό.  Ας βλέπουμε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις . Ο καθένας έχει το δίκιο του.
Ας απομονώσουμε τις φωνές που καλλιεργούν την ένταση. Ας απομονώσουμε τις  ρατσιστικές φωνές  που ακούγονται είτε στο λιμάνι , είτε στα social media είτε σε ΜΜΕ (τοπικά και πανελλαδικά). Υπενθυμίζουμε ότι είναι σε ισχύ ο αντιρατσιστικός Νόμος. Σύντομα τα λόγια των Υπουργών για λύσεις ας γίνουν πράξη.  Δεν μπορεί να συνεχίσει να "πολέμα" μόνος του ο Δήμος με τους εθελοντές και το λιγοστό προσωπικό του Λιμενικού.
 

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Πάλλη. Μια ψύχραιμη φωνή τη στιγμή της έντασης. 

.

Μοιράσου το άρθρο!