Εκπαίδευση

09/01/2012 - 13:51

Άλλη μια "επιτυχία" των τοπικών αρχόντων..χωρίς μαθητικά δρομολόγια η Λέσβος! Δήμος και Περιφέρεια παίζουν την "κολοκυθιά"

Δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα μαθητικά δρομολόγια από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν πολλοί μαθητές. Οι λεωφορειούχοι εδώ και πολλές μέρες έχουν προειδοποιήσει ότι αδυνατούν να εκτελέσουν τις συγκεκριμένες γραμμές και έχουν ενημερώσει εγγράφως την Περιφέρεια, το Δήμο , την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι λεωφορειούχοι πραγματοποίησαν μόνο τα προγραμματισμένα τους δρομολόγια σύνδεσης των χωριών και δέχθηκαν τους μαθητές με μισό εισιτήριο ενώ 20 γραμμές που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά μαθητές δεν εκτελέστηκαν. Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμος Λέσβου ρίχνουν ο ένας στο άλλο την αρμοδιότητα μεταφράζοντας διαφορετικά ο κάθε ένας την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που παρατείνει τις συμβάσεις. Η απόφαση που κοινοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου στις Περιφέρειες αναφέρει ότι«οι συμβάσεις που έχουν συνάψει οι περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών παρατείνονται έως την 28η Φεβρουαρίου 2012.

«Αρμόδιοι για τις μεταφορές των μαθητών είναι πλέον οι Δήμοι» επαναλαμβάνει ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης καθώς σύμφωνα με δήλωσή του στο σταθμό της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ μετά την επικοινωνία που είχε και με το αρμόδιο Υπουργείο η παράταση δόθηκε για την ισχύ των συμβάσεων όχι για την ανάληψη των αρμοδιοτήτων. Εντελώς διαφορετική άποψη έχει ο Δήμος καθώς όπως δήλωσε στο σταθμό μας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός η υλοποίηση της παράτασης των συμβάσεων θα πρέπει να γίνει από τις περιφέρειες καθώς αν το πράξει ο Δήμος νομικά δε θα μπορεί εξοφλήσει τους λεωφορειούχους. Ας αφήσουν τα παιχνίδια» λέει φανερά ενοχλημένος ο κύριος Βατός τονίζοντας ότι «ο Δήμος έκανε όλα όσα ορίζει ό νόμος για το θέμα αυτό. Η πίεση όμως άλλων Δήμων που δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία οδήγησε την παράταση των συμβάσεων , παράταση την οποία θα υλοποιήσουν οι περιφέρειες. Τα υπόλοιπα σε όσους έχουν διαφορετική άποψη». Όσον αφορά στο διαγωνισμό που διενήργησε ο Δήμος σε 18 από τις 60 γραμμές πλειοδότησε το υπεραστικό ΚΤΕΛ, σε 9 γραμμές δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον ενώ τις υπόλοιπες πλειοδότησαν αστικό ΚΤΕΛ και ταξί που συνεχίζουν κανονικά τα δρομολόγιά τους. Από την πλευρά τους οι γονείς καλούν τους αρμοδίους να δώσουν λύση. Μιλώντας στο σταθμό μας ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Λέσβου Απόστολος Τζανής ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το Δήμο Λέσβου τόνισε ότι «θεωρώ απαράδεκτο για γραφειοκρατικούς λόγους παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Εφόσον το Υπουργείο έχει δώσει παράταση η ένωση καλεί την Περιφέρεια να δώσει άμεσα λύση». Μέσα σ' αυτή την ασυνεννοησία οι διαμαρτυρόμενοι λεωφορειούχοι δεν ξέρουν με ποιόν πρέπει μιλήσουν για να βρουν μια άκρη ενώ όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο σταθμό μας ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Χρήστος Παράσχου «κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας για να συζητήσουμε το θέμα».

πηγη: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Αντίθετα στη Λήμνο μας ενημερώνουν ότι : Κατόπιν της δίμηνης  παράτασης που δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΦΕΚ 268Α’/31-12-2011) των συμβάσεων που έχουν συνάψει οι Περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του  Φεβρουαρίου 2012,  ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής συναντήθηκε σήμερα  με εκπροσώπους του ΚΤΕΛ Λήμνου και συμφωνήθηκε το ΚΤΕΛ Λήμνου να συνεχίσει τη μεταφορά των μαθητών με το ισχύον καθεστώς.

Μοιράσου το άρθρο!