Εκπαίδευση

09/04/2012 - 00:38

Ερώτηση Σ.Γαληνού για τις αδικίες στις μεταγραφές πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη

ΘΕΜΑ: Διορθώσεις αδικιών και αστοχιών που αφορούν εγγραφές τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στα ΑΕΙ το έτος 2011

Από το καλοκαίρι του 2011 με συνεχείς ερωτήσεις μου, αλλά και κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, προσπάθησα να πείσω την τότε Υπουργό Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, για τις σοβαρές σχεδιαστικές αστοχίες εκ μέρους του υπουργείου σας στα θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών.

Μία αστοχία αφορούσε τη δυνατότητα των υποψηφίων να κάνουν χρήση μίας μόνο περιφέρειας ως ειδική κατηγορία, κατά την κατάθεση του μηχανογραφικού, και αυτή ήταν υποχρεωτικά η περιφέρεια του τόπου κατοικίας τους.

Η δεύτερη αστοχία αφορούσε την ερμηνεία που δίνει το Υπουργείο στην διάταξη της παρ.11, του άρθρου 59 του Ν 3966 με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η εγγραφή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε παιδιά πολυτέκνων που έχουν έναν αδελφό ή αδελφή που η ηλικία του ξεπερνά το 23 έτος είναι αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική.

Αυτές οι αδικίες στις οικογένειες των πολυτέκνων είχαν ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην εγγραφούν στις σχολές που πέτυχαν, να μην έχουν αναβολή στράτευσης, να μην έχουν υγειονομική κάλυψη, αφού δεν είναι φοιτητές αλλά και παράλληλα οι θέσεις που θα κάλυπταν εάν εγγραφόντουσαν παραμένουν άδειες.

Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις, συναντήσαμε την κάθετη άρνηση της κ. Διαμαντοπούλου, να αντιληφθεί το πρόβλημα το οποίο δημιούργησε.

Τελικά με πρόσφατη τροπολογία σας, που κατατέθηκε στη Βουλή, διορθώνονται μια σειρά από παρενέργειες, που δημιουργήθηκαν πέρυσι, χωρίς όμως να γίνεται μνεία για τα παιδιά-υποψήφιους του 2011 που αποτέλεσαν ουσιαστικά το πείραμα του εγχειρήματος της κ. Διαμαντοπούλου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι προτίθεται να πράξει, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες για τους υποψήφιους φοιτητές του 2011, με δεδομένο ότι με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, ουσιαστικά αναγνωρίζονται τα λάθη της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

Μοιράσου το άρθρο!