Εκπαίδευση

17/11/2023 - 18:23

Δύο μήνες κοροϊδεύουν μαθητές και γονείς στην Καλλονή - Χωρίς καθηγητές το Γυμνάσιο! Παιδεία- κατάντια 2023!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΝΑΡΕΤΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 

Το «ΠΑΝΑΡΕΤΕΙΟ» Γυμνάσιο Καλλονής βρίσκεται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και αποτελεί το μεγαλύτερο σε ανθρώπινο δυναμικό Γυμνάσιο του Δήμου μας.

Δυστυχώς μετά από 2 μήνες όπου η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, τα κενά μετά και την ολοκλήρωση της Β’ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών, βρίσκονται ακόμη περίπου εκεί που τα αφήσαμε στην αρχή της χρονιάς. Δηλαδή έως και τις 12 Νοεμβρίου καταγράφονται κενά σε φιλόλογους, φυσικούς-Βιολόγους, καθηγητές θρησκευτικών, καλλιτεχνικών με αποτέλεσμα να χάνονται υπεράριθμες διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως. Η ολιγωρία των υπευθύνων και η επιλογή να στελεχωθούν κατά προτεραιότητα τα λύκεια της περιοχής κατέληξε στην αριθμητική αποδυνάμωση του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου μας και κυρίως, όσον αφορά στη Γ΄ Γυμνασίου τάξη η οποία προετοιμάζει τα παιδιά μας για την φοίτησή τους στο Γενικό  και στο Επαγγελματικό Λύκειο. Μέχρι σήμερα έχουν  χαθεί πάνω από 150 διδακτικές ώρες. Η συγκεκριμένη κατάσταση  παρεμποδίζει την  ομαλή λειτουργία ενός  σχολικού συγκροτήματος, όπως είναι το δικό μας και δεν εκπληρώνει  τον σκοπό που πρωτίστως αυτό υπηρετεί, την ολοκληρωμένη μόρφωση των παιδιών μας.

 Τα σχολεία μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τα τραγικά κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εκπαιδευτικούς. Πολλές Ενώσεις και Σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε συναντήσεις, διαμαρτυρίες, επιστολές προς τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, υπάρχουν αντίστοιχες κοινές δράσεις με σωματεία εκπαιδευτικών προκειμένου να πιέσουμε για το αυτονόητο: Όλα τα παιδιά να έχουν τον εκπαιδευτικό που χρειάζονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς!

Η απάντηση, δε του Υπουργείου στο πρόβλημα αυτό, με τη δήθεν «αναμόρφωση προγράμματος» για την κάλυψη των κενών δεν αποτελεί επιθυμητή λύση! Καλύπτουμε προσωρινά το πρόβλημα, δημιουργώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο... Αδυναμία κάλυψης της ύλης βασικών μαθημάτων σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό μαθητών. Αποδυνάμωση ή ακόμη και απουσία βασικών μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, για την κάλυψη προσωρινά του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Και όλα αυτά γιατί οι αρμόδιοι φορείς ίσως δεν υπολόγισαν σωστά τις εκπαιδευτικές ανάγκες τόσο του δικού μας σχολείου όσο και όλων των σχολείων του τόπου μας ή μήπως επειδή ακριβώς το υπολόγισαν και το «κόστος» δεν τους έβγαινε, επέλεξαν αυτόν τον δρόμο; 

Αυτή η άθλια κατάσταση ζημιώνει τους πάντες: Καταρχήν τους μαθητές και τις μαθήτριες οι οποίοι έχουν φτάσει μέσα Νοέμβρη και δεν διδάσκονται τα βασικά μαθήματά τους ή που δεν απολαμβάνουν το αντίστοιχο πρόγραμμα που αντιστοιχεί στην γνωσιακή, ψυχολογική και κοινωνική τους κατάσταση. Τους καθηγητές που παραμένουν άνεργοι ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα εργασιακά δικαιώματα των μόνιμων και των αναπληρωτών καθηγητών που θα υποχρεωθούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, ίσως μέχρι και πίεση για υπερωριακή απασχόληση.

Οι γονείς δεν κάνουμε εκπτώσεις στα όνειρα των  παιδιών μας, ούτε φυσικά συμβιβαζόμαστε με το να παραμένει η εκπαίδευση δευτερεύουσα στις κρατικές προτεραιότητες. Ειδικά οι γονείς και κηδεμόνες του «ΠΑΝΑΡΕΤΕΙΟΥ» Γυμνασίου Καλλονής εκφράζουμε με το παρόν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την έντονη διαμαρτυρία μας για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου μας και του κανονικού προγράμματος των παιδιών μας.

Για όλα τα παραπάνω:

- Απαιτούμε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, να σκύψουν με ενδιαφέρον έστω και τώρα, δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφουγκραζόμενοι και εισακούοντες το σοβαρό πρόβλημα της σχολικής μας μονάδας.

- Ζητάμε να δοθεί άμεσα λύση με διορισμούς και τοποθετήσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του γυμνασίου μας, πριν ακόμα χαθεί άλλη μια σχολική χρονιά, γιατί κάθε χρονιά για τα παιδιά μας είναι αναντικατάστατη!

- Καλούμε όλους τους γονείς, τους τοπικούς φορείς, τους Συλλόγους και την τοπική κοινωνία να σταθούν στο πλευρό μας για το καλό των παιδιών μας.

 

                                  Σύλλογος Γονέων και   Κηδεμόνων Παναρέτειου Γυμνάσιου Καλλονής

Μοιράσου το άρθρο!