Εκπαίδευση

25/02/2024 - 08:15

Ελένη – Ταξιαρχούλα Σκορδά, 2η θέση πανελλαδικά στον 13ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου

Αποτελέσματα της Προκριματικής Φάσης του 13ου Μαθητικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου 2024/ Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Tη 2η θέση, πανελλαδικά, κατέκτησε η Ελένη – Ταξιαρχούλα Σκορδά, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου του Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης  στον 13ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου, τον οποίο κάθε χρόνο οργανώνει το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην προκριματική φάση που διεξήχθη στις 27 Ιανουαρίου 2024, συμμετείχαν 450 μαθητές από 71 σχολεία. Στη δεύτερη φάση που θα γίνει στις 1-3 Μαρτίου στην Πάτρα, από τους 15 φιναλίστ μαθητές, δύο και ένας επιλαχών θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην 32η Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας (ΔΟΦ), που φέτος θα γίνει στο Ελσίνκι, με διοργανώτρια χώρα τη Φινλανδία, από 9 έως 12 Μαΐου 2024, με κριτήριο επιλογής τη σειρά επιτυχίας τους στον Εθνικό Διαγωνισμό και, εφ’ όσον, η επίδοσή τους στη συνοδευτική εξέταση στην ξένη γλώσσα έχει αξιολογηθεί ως επαρκής (πολύ καλή ή άριστη) για τους σκοπούς της συμμετοχής. Επί πλέον, ως ειδικό έπαθλο χορηγείται στον πρώτο προκρινόμενο μαθητή για συμμετοχή στη ΔΟΦ, επίσης από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, υποτροφία για μια θέση στο θερινό πρόγραμμα για μαθητές Λυκείου: «High School Summer Program - HSSP», που διοργανώνει το ΚΕΣ κατ’ έτος στο Ναύπλιο. Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, συνολικά απονέμονται: α) Διακρίσεις για την επίδοση στην τελική φάση του Διαγωνισμού: «Βραβείο» για την επίτευξη της 1ης, 2ης και 3ης θέσης στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό· «Έπαινος Αριστείας» για την 4η και την 5η θέση επιτυχίας· «Βραβείο Πρόκρισης» για τους προκρινόμενους για συμμετοχή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, β) Διακρίσεις για την επίδοση στην προκριματική φάση του Διαγωνισμού: «Έπαινος Διάκρισης» στους προκρινόμενους για την τελική φάση του Διαγωνισμού· «Τιμητική Διάκριση» στους επιλαχόντες ή επιλαχούσες για την τελική φάση του Διαγωνισμού· «Εύφημη Μνεία» στους μαθητές με τελικό βαθμό ίσο και άνω του 16/20 στην προκριματική φάση του Διαγωνισμού, γ) Έπαινος Συμμετοχής σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, δ) Βεβαίωση Συμμετοχής σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στη διεξαγωγή του Διαγωνισμού, με συγκεκριμένη αναφορά στο έργο που επιτέλεσαν.

Το θέμα του εφετινού διαγωνισμού ήταν λίαν επίκαιρο: «Βία και Ισχύς». Όπως είναι γνωστό το φαινόμενο της βίας το γνωρίζουμε στην καθημερινή μας εμπειρία ως τη στοχευμένη άσκηση ή επίδειξη φυσικής δύναμης από κάποιον δράστη, με σκοπό την υπερνίκηση των φυσικών ή βουλητικών αντιστάσεων, που τυχόν συναντά κατά την εκδήλωση της βουλητικής του ενέργειας. 

ψ

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συγχαίρουν τόσο τη διακριθείσα μαθήτριά μας, ευχόμενος καλή επιτυχία και στη επόμενη (τελική) φάση του διαγωνισμού, όσο και όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές μας που συμμετείχαν σ’ αυτόν. Σημειωτέον ότι κάθε χρόνο σ’ όλους τους προηγούμενους Πανελλαδικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς Φιλοσοφικού Δοκιμίου, μαθητές του σχολείου μας διακρίνονται στη 2η φάση. Πέρυσι, μάλιστα, δύο μαθήτριές μας είχαν διακριθεί και είχαν συμμετάσχει στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία. Υποστηρικτές του διαγωνισμού είναι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ελλάδας.

Οι εκπαιδευτικοί που προετοίμασαν τους μαθητές μας ήταν ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Βορείου Αιγαίου κ. Βασίλειος Μακρυπούλιας, ο κ. Ιωάννης Αναγνώστου (φιλόλογος) καθώς και ο κ. Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας (θεολόγος).

Μοιράσου το άρθρο!