Εκπαίδευση

21/09/2023 - 18:52

«Για ένα πουκάμισο αδειανό» το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης στη Χίο.

Τα αμέτρητα ΓΙΑΤΙ των μαθητών και μαθητριών του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης πλημμύρισαν το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου κατά το 2ο μαθητικό Φεστιβάλ «Νέοι Ομηρίδες», που διεξήχθη από τις 13 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο γειτονικό μας νησί.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός στην οποία συναντιούνται μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, καταθέτοντας τη δική τους δημιουργική έκφραση στα Ομηρικά έπη και την επιρροή τους ανά τους αιώνες.

Το 2ο ΓΕΛ καθήλωσε το κοινό με την παράσταση «Για ένα πουκάμισο αδειανό…». εστιάζοντας στο αντιπολεμικό πνεύμα και την προβολή των ολέθριων συνεπειών του πολέμου μέσα στα Ομηρικά έπη και στα έργα που διαχρονικά εμπνεύστηκαν από αυτά, παρουσιάζοντας τη σκηνή του αποχαιρετισμού του Έκτορα και της Ανδρομάχης, καθώς και αυτή του θρήνου της Εκάβης για το μικρό Αστυάνακτα από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.

Στόχος ήταν να καταδειχθεί ότι όταν ο πόλεμος απεκδυθεί την ηρωική και θριαμβική του διάσταση, αναδύεται ο ανθρώπινος πόνος, η απώλεια και το άδικο τέλος της ζωής αθώων.

Και όλα αυτά ΓΙΑΤΙ; «Για ένα πουκάμισο αδειανό…»

Η παράσταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους και αυτό αποτυπώθηκε τόσο στο ένθερμο χειροκρότημα του κοινού, όσο και στα διθυραμβικά σχόλια που εισέπραξε η ομάδα που αποτελούνταν από τους μαθητές Σωτηρία Μαμουνή, Άγγελο Δαβλιάκο, Κεχαγιά Μπέτυ, Κιτσικούδη Φαίδρα, Κρητικού  Βικτώρια, Κάβουρα Μαρία και Αρνιώτη Εριφύλη. Η θεατρική διδασκαλία έγινε από τις καθηγήτριες Μαίρη Τουρλή, Ελένη Φάππα και Χατζηγιαννάκη Σοφία, η μουσική διδασκαλία από τη Χρυσή  Βέκιου και η τεχνολογική υποστήριξη από τον Γιάννη Δουκάκη.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η παράσταση ντύθηκε από την  υπέροχη μουσική του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη, ο οποίος μελοποίησε και τους στίχους της Μ. Τουρλή στο τραγούδι «Θέλω να ζω…» με το οποίο στάλθηκε το αντιπολεμικό μήνυμα της παράστασης. Οι συμμετέχοντες τον ευχαριστούν θερμά για τη συμβολή του στην προσπάθειά τους.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις επιχειρήσεις του τόπου μας που στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα την Πλάζ Τσαμάκια (Δημ. Ασβεστά) το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ, την ταβέρνα Αντώνης Καγιάνι, το Σύλλογο Εικαστική Παρέμβαση, τον Οινοφόρο (Π. Πατερέλλη), το φούρνο Παραδοσιακό (Στ. Παπαδέλλη), και Charlie (Ευστρ. Δαλάκα), τα καταστήματα Mods (Ευαγ. Μαραγκού), Copy Center (Π. Σιμέλη), Catwalk (Ειρ. Ανδριώτη), Fantastico ( Ιγν. Λούπου), Square (Ασ. Γιακουμή), Welcome (Π. Παπαρίσβας), Palladium (Ι. Μαστραντωνάκη) καθώς και τον εκπαιδευτικό κ. Κατσαβέλη Παναγιώτη.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στήριξη μητέρας μαθητή του 2ου ΓΕΛ, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η αρωγή τους ήταν πολύτιμη για να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι του 2ου ΓΕΛ στον υπέροχο κόσμο του Ομήρου, με την ευχή να είναι πάντα συμπαραστάτες σε τέτοιες ενέργειες.

 

Μοιράσου το άρθρο!