Εκπαίδευση

19/12/2023 - 18:04

Και άκουσαν Ποντιακά και γεύτηκαν τα ωτία! Στο Δημοτικό Σχολείο Θερμής

Ένωση Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης/ Πλημμύρισε από μνήμες του Ποντιακού Ελληνισμού το Δημοτικό Σχολείο Θερμής. Μία ομάδα της Ένωσης Ποντίων Μυτιλήνης (ντυμένοι με υπέροχες ποντιακές φορεσιές ) περιήλθαν τις αίθουσες του μικρότερων τάξεων του σχολείου και μοίρασαν εικόνες με σκίτσα Ποντίων, για να τις ζωγραφίσουν οι μαθητές.

Η Ένωση Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης τίμησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Θερμής , Κάτω Τρίτους , Παράκοιλων και Άγρας που συμμετείχαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμο Ποντιακός Ελληνισμός « Μνήμες και όνειρα ,παρελθόν παρόν και μέλλον » όπου απέσπασαν το πρώτο βραβείο για την εργασία τους Γερμανός Καραβαγγέλης και Ευθύμιος Αγριτέλλης, οι Λέσβιοι Ιεράρχες του Πόντου !

Ο ιστορικός / χοροδιδάσκαλος Γιορανίδης Βασίλης παρουσίασε στους μαθητές τα έθιμα του δωδεκαημέρου στον Πόντο, ενώ τα μέλη έδειξαν τα παραδοσιακά όργανα του Πόντου , τις ποντιακές ενδυμασίες και μοίρασαν σκίτσα με ποντιακές φιγούρες για να τα ζωγραφίσουν οι μαθητές . Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές χόρεψαν ποντιακούς χορούς ,ακουσαν τα ποντιακά κάλαντα των Χριστουγέννων και γεύτηκαν το ποντιακό έδεσμα ,τα ωτία! Ευχαριστούμε παρά πολύ τον Διευθυντη κ Βάλεση, τους δασκάλους ,τους μαθητές για το ζεστό τους καλωσόρισμα και όσους συνέβαλαν στην άψογη διοργανωση της εκδήλωσης!

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον ιστορικό /χοροδιδάσκαλο Γιορανιδη Βασίλη που ταξίδεψε από Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει μαζί μας τον χοροδιδάσκαλο μας Παναγιώτη Τούντα για την άψογη προετοιμασία μας , τον λυράρη μας Παναγιώτη Νατσαρίδη και τον Κρητικό μας φίλο Στέφανο που έπαιξε και παρουσίασε την ασκομαντούρα (Τουλούμ)και όλα τα μέλη της Ένωσης μας που στηρίζουν τις δράσεις μας.

Τέλος να ευχαριστήσουμε τον Πόντιο καλλιτέχνη σκιτσογράφο Στέφανο pontianime για την παραχώρηση των σκίτσων !

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης Π. Χριστόφας καθώς και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Θερμής Θ. Σπύρου. Επίσης παρέστη συνοδεύοντας τους μαθητές του σχολείου, που βραβεύτηκαν ο Δ/ντης του Γυμνασίου Πύργων Θερμής κ Μιχαλάκης

Μοιράσου το άρθρο!