Εκπαίδευση

20/12/2023 - 08:20

«Το νησί μου…σ’ ένα κλικ» - Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας από το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης

 Το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Ομίλου Φωτογραφίας, διοργανώνει διανησιωτικό μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Το νησί μου…σ’ ένα κλικ». Η δραστηριότητα αυτή εμπίπτει στο ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του σχολείου για την προώθηση της αυτενέργειας και της βιωματικής μάθησης, για την καλλιέργεια της εξωστρέφειας, της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας μεταξύ σχολικών μονάδων και μαθητών/τριων και για την ουσιαστικότερη γνωριμία με τον τόπο μας.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων Ημερήσιων και Εσπερινών Γυμνασίων και Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ., των Προτύπων – Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και στους μαθητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών σχολείων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Χίου, Ψαρών, Οινουσσών, Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων).

Περισσότερες πληροφορίες στην προκήρυξη που ακολουθεί.

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

            ΔΙΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σεβαστή Τσάλτα (ΠΕ02), υπεύθυνη Ομίλου Φωτογραφίας, tsaltasevasti@gmail.com , τηλ. 6945423039.

 

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: «Το νησί μου…σ’ ένα κλικ»

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ – ΘΕΜΑ

 Το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Ομίλου Φωτογραφίας, διοργανώνει διαγωνισμό μαθητικής φωτογραφίας με τίτλο «Το νησί μου…σ’ ένα κλικ». Η δραστηριότητα αυτή εμπίπτει στο ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του σχολείου για την προώθηση της αυτενέργειας και της βιωματικής μάθησης, για την καλλιέργεια της εξωστρέφειας, της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας μεταξύ σχολικών μονάδων και μαθητών/τριων και για την ουσιαστικότερη γνωριμία με τον τόπο μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

Φωτογραφίες που σχετίζονται με:

  • ιστορία και πολιτισμό.
  • κουλτούρα, παράδοση και τέχνη.
  • αστικά, φυσικά και αγροτικά τοπία.
  • το περιβάλλον.
  • επαγγέλματα και καθημερινές δραστηριότητες.
  • σχολική ζωή.
  • ενδιαφέροντα των νέων.

 

Η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική.  Όλες οι προσεγγίσεις είναι ευπρόσδεκτες.

 

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Στους μαθητές όλων των τάξεων Ημερήσιων και Εσπερινών Γυμνασίων και Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ., των Προτύπων – Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και στους μαθητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών σχολείων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Χίου, Ψαρών, Οινουσσών, Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων).

 

ΟΡΟΙ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο μαθητικός διαγωνισμός θα υλοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος στις 15/04/2024, Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης . Από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης του διαγωνισμού και ως την ημέρα υλοποίησής του, οι μαθητές/τριες έχουν τον χρόνο να επιλέξουν την επιμέρους θεματική και να προετοιμαστούν. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι οι μαθητές/τριες να υποβάλουν φωτογραφίες από τον τόπο τους, να είναι οι δημιουργοί και μοναδικοί/ες κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογραφιών αυτών και οι φωτογραφίες τους να μην έχουν δημοσιευτεί ούτε να αποτελούν προϊόν μοντάζ.

Οι μαθητές/τριες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αποστείλουν στο mail της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κ. Σεβαστής Τσάλτα τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμοσχολείο φοίτησηςτάξη – τμήμαψευδώνυμο συμμετοχής. Το mail πρέπει συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του γονέα – κηδεμόνα ότι συναινεί στη συγκεκριμένη συμμετοχή. Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να εκδοθεί και μέσω gov.gr. Η υποβολή των ζητούμενων στοιχείων θα γίνεται από την ημέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης και μέχρι τις 14/4/2024. Δηλώσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή εκπρόθεσμα δεν θα ληφθούν υπόψη.

Κάθε συμμετέχων/ουσα μπορεί να λάβει μέρος με δύο συμμετοχές – δύο φωτογραφίες, τις οποίες θα αναρτήσει την Δευτέρα 15/4/2024 και ώρα 08.00 – 24.00,  στην ηλεκτρονική διεύθυνση padlet, που θα του/της έχει αποσταλεί μέσω mail την προηγούμενη ημέρα του Διαγωνισμού. Για την ανάρτηση κάθε φωτογραφίας (μέχρι 2 φωτογραφίες) πρέπει να χρησιμοποιήσει τον αύξοντα αριθμό της φωτογραφίας (1, 2 ) και το ψευδώνυμο που έχει δηλώσει στο mail. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων από το ίδιο σχολείο.

Προτείνεται, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του/της μαθητή/τριας στο διαγωνισμό, σε κάθε σχολική μονάδα να οριστεί ένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός που θα συνδράμει τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στη διαδικασίας υποβολής της συμμετοχής.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΒΡΑΒΕΙΑ

Η αξιολόγηση των μαθητικών φωτογραφιών θα γίνει, σε διακριτές κατηγορίες Γυμνασίου – Λυκείου, από τετραμελή επιστημονική επιτροπή κριτών κατά το διάστημα από και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσω mail σε όλους τους συμμετέχοντες και όλες τις συμμετέχουσες.

Παρατίθενται τα κριτήρια αξιολόγησης:

  1. Περιεχόμενο – Συνάφεια με το θέμα
  2. Πρωτοτυπία – Φαντασία
  3. Αισθητική
  4. Καλλιτεχνική διάσταση
  5. Τεχνική – Τεχνοτροπία

 

Τα ονόματα των νικητών και οι διακριθείσες φωτογραφίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θα απονεμηθούν τρία Βραβεία (1ο Βραβείο, 2ο Βραβείο, 3ο Βραβείο) για φωτογραφίες των μαθητών Γυμνασίου και τρία Βραβεία (1ο Βραβείο, 2ο Βραβείο, 3ο Βραβείο) για φωτογραφίες των μαθητών Λυκείου. Επιπλέον, θα απονεμηθεί και ένας Ειδικός Έπαινος Διάκρισης στους μαθητές και στις μαθήτριες που θα καταλάβουν την τέταρτη θέση διάκρισης σε κάθε κατηγορία (Γυμνάσιο – Λύκειο). Οι μαθητές/τριες που θα βραβευθούν με το πρώτο βραβείο κάθε κατηγορίας θα λάβουν ως επιπρόσθετο έπαθλο ένα βιβλίο για την Τέχνη και την Τεχνική της αναλογικής και ψηφιακής φωτογραφίας .

Ψηφιακή Βεβαίωση συμμετοχής θα λάβουν όλες οι σχολικές μονάδες και οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό.

Οι έξι (06) φωτογραφίες που θα βραβευθούν θα συμπεριληφθούν μαζί με τα ονόματα των νικητών στο 8ο τεύχος του περιοδικού «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ» του Πρότυπου ΓΕ.Λ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εκδίδεται πριν από τη λήξη κάθε σχολικού έτους.

 

ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ – ΠΡΟΎΠΟΘΕΣΕΙΣ

-H συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό δεν προϋποθέτει ούτε συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

-Ο φορέας διοργάνωσης αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

-Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

-Δε θα προκύψουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τις υποβληθείσες φωτογραφίες (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η χρήση τους θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

-Θα ζητηθεί Υπεύθυνη Δήλωση από τον/την ασκούντα/ασκούσα την επιμέλεια του μαθητή ή της μαθήτριας ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του μαθητή ή της μαθήτριας στην ιστοσελίδα ή στο ψηφιακό περιοδικό, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

 Όλες οι συμμετοχές θα εξεταστούν από την κριτική επιτροπή, προκειμένου να επιλεγεί ο νικητής / η νικήτρια. Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές.

– Οι υποβληθείσες φωτογραφίες δεν πρέπει να παραβιάζουν τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής ή δημόσιας ζωής οποιουδήποτε προσώπου ή να παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε τρίτου προσώπου ή οντότητας.

– Στις υποβληθείσες φωτογραφίες, αντικείμενα ή άνθρωποι δεν μπορούν να προστεθούν, να αφαιρεθούν ή να αναδιαταχθούν σε μια φωτογραφία.

– Η κριτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει οποιαδήποτε φωτογραφία δεν τηρεί τους κανόνες του διαγωνισμού.

– Ο συμμετέχων / η συμμετέχουσα συμφωνεί ότι το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου δε φέρει καμία ευθύνη για τη χρήση, κακή χρήση, κατάχρηση ή μη εξουσιοδοτημένη χρήση των εικόνων από τρίτους

– Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό συνιστά ρητή αποδοχή των όρων του.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Οργανωτική Επιτροπή

  1. Σεβαστή Τσάλτα, Φιλόλογος του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.
  2. Βασιλεία Χατζηβασιλείου, Φιλόλογος του Προτύπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης.

 

Κριτική – Αξιολογική Επιτροπή (κοινή για Γυμνάσιο και Λύκειο)

1.Σπύρος Ιατρόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας,Πρόεδρος της Κριτικής – Αξιολογικής επιτροπής.

  1. Νίκος Λεοντόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.
  2. Δημήτρης Παρασκευάκης, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.
  3. Στυλιανός Μεστούσης, μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης.

 

Πράξη 19η/2023 της ΔΕΠΠΣ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 19ης ΠΡΑΞΗΣ-ΘΕΜΑ 4β

Έγκριση της ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου: 5564, 07-12-2023 ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΤ ΔΙΑΓΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Μοιράσου το άρθρο!