Εκπαίδευση

11/09/2023 - 07:53

Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία

Ανακοινώσεις - Μηνύματα Πολιτικών

Με εξαίρεση την περιφέρεια Θεσσαλίας, οι μαθητές της επικράτειας επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία. Σήμερα το πρωί γίνεται ο καθιερωμένος αγιασμός, στη συνέχεια οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου, θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Από αύριο Τρίτη, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία. Αναλυτικότερα, στη Γενική Εκπαίδευση, προσλήφθηκαν 8.746 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια, και 4.898 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια. Επιπλέον, 192 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 προσλήφθηκαν σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων ενώ διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 39 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Ειδική Αγωγή, προσλήφθηκαν 7.360 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 1.976 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ωστόσο, υπολογίζουν ότι οι ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μπορεί να φτάσει τις 48.000, και για αυτό ζητούν να γίνονται περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών στην πρώτη φάση.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της, καθώς και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

 

Τι προβλέπεται την πρώτη μέρα έναρξης του σχολείου (Δευτέρα 11/9) 

Σύμφωνα με την ενημερωτική Εγκύκλιο για τη λειτουργία των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2023-2024 που απέστειλε στα σχολεία ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ κ. Ιω. Κατσαρός τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός σε όλα τα σχολεία. Μετά τον αγιασμό θα διανεμηθούν τα βιβλία στους μαθητές. 

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις Εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας με θέμα τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2023-2024 που κοινοποίησε ο Γ.Γ. ΥΠΑΙΘΑ κ. Ιωάννης Κατσαρός στις Δ/νσεις Π.Ε. στους Συμβούλους Εκπαίδευσης Π.Ε. και Συμβούλους Ειδικής Αγωγής Ενταξιακής Εκπαίδευσης Π.Ε., στα Δημόσια & Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία και στις ΣΜΕΑΕ χώρας την πρώτη μέρα της έναρξης του σχολικού έτους 2023-2024 προβλέπονται τα παρακάτω:

Η πρώτη μέρα στα Νηπιαγωγεία

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2023-2024, και πριν την έναρξη των μαθημάτων, σε επίπεδο σχολικής μονάδας γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του σχολείου, καθώς και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες για την τέλεση του αγιασμού σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Την ημέρα αυτή θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

 

Η πρώτη μέρα στα Δημοτικά σχολεία

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2023-2024 και πριν την έναρξη των μαθημάτων, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του σχολείου, καθώς και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου όπως αναφέρονται στο άρθρο 10 του ΠΔ 79/2017 (Α ́109 ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Κατά την έναρξη των μαθημάτων, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 γίνεται ο καθιερωμένος αγιασμός, δίνονται οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές/τριες παραλαμβάνουν τα βιβλία τους και αποχωρούν.

 

Μήνυμα προς την Σχολική Κοινότητα από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Κωνσταντίνος Μουτζούρης με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα προς τους μαθητές και μαθήτριες της Σχολικής  Κοινότητας και το  Εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολικών μονάδων :

« Με βαθύ αίσθημα αγάπης προς την εκπαιδευτική λειτουργία και τη μέθεξη μεταξύ  ‘’Δασκάλου’’ και ‘’Μαθητή’’, εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά.  Με την πολυετή εμπειρία μου ως υπηρέτη της εκπαίδευσης  ,τους καλώ όλους , να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό σ’ αυτή τη προσπάθεια που ξεκινά με την  έναρξη του νέου κύκλου μαθημάτων ,  με επίγνωση της σημαντικότητας κάθε στιγμής, για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Με την επίγνωση των σημαντικών προκλήσεων που θα κληθεί ο καθένας να αντιμετωπίσει. Ειδικότερα προς τους μαθητές, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η ‘’Γνώση’’ είναι το σημαντικότερο όπλο που θα τους δώσει τη δύναμη να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές ανάγκες τους, ως μέλη της Κοινωνίας αλλά και στη προσωπική τους ζωή.  Το διάβασμα που πρέπει να κάνει ο καθένας στην πυραμίδα της Εκπαίδευσης  και η πολλαπλή επιρροή του στην ανάπτυξη του καθενός,  δεν αντικαθίσταται από οποιοδήποτε άλλο μέσο της τεχνολογίας.  Είσθε μία γενιά που έχει άπειρη πληροφορία, αλλά πρέπει να τη μετατρέψετε σε γνώση μαζί με τους δασκάλους σας. Για σας , για τους δασκάλους σας, για την ίδια την Επιστήμη.  Ειδικότερα μετά τις τελευταίες προκλήσεις των Φυσικών Καταστροφών που υπέστη η πατρίδα μας, να γνωρίζετε ότι σας έχει ανάγκη,  εσάς και τη γνώση που θα αποκτήσετε. Τέλος προς την αγαπημένη κοινότητα των Εκπαιδευτικών Λειτουργών , θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ως Περιφερειακή Αρχή και εφ’ όσον ο Λαός του Βορείου Αιγαίου έτσι αποφανθεί,  στεκόμαστε  δίπλα σας  με ανταπόκριση σε κάθε αίτημά σας , σύμφωνα με τις δυνάμεις μας, όπως και ως τώρα πράξαμε. Καλή σχολική χρονιά σε όλους.» 

 

Ευχές για τη νέα σχολική χρονιά 

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2023-24, θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς ,

Καλή σχολική χρονιά , σε όλα τα παιδιά , με νέα ελπίδα, νέα όνειρα κι αισιοδοξία! Καλή σχολική χρονιά σε όλους τους γονείς, που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο και μέσο τα παιδιά τους και το σχολείο για το πολυτιμότερο αγαθό, την Παιδεία!

Καλή αρχή και καλή σχολική χρονιά, με υγεία, υπομονή, επιμονή, πίστη και δύναμη ψυχής και στους εκπαιδευτικούς μας! Καλή αρχή σε όλη τη σχολική κοινότητα!!!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και Συναδελφικούς χαιρετισμούς

Στυλιανός Ιωάννη Καμπούρης Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας & Δια Βίου Μάθηση

 

---

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά στους μαθητές & μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Καλή υγεία και δύναμη στους γονείς , τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό της σχολικής κοινότητας .

Στόχος μας και για αυτή την χρονιά είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση και λειτουργία των σχολείων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και διαδικασιών όσο και σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού.

---

 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ 

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου

Με σχολική χρονιά με μεγάλα προβλήματα και ελλείμματα

Και σε αυτή την πάλη είμαστε παρόντες!

Ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά και στους χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ευχόμαστε καλή δύναμη!

Μια νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές, που μπορεί να αρχίζει με όνειρα, αλλά βρίσκει εμπόδιο την κυβερνητική πολιτική που τους φέρνει αντιμέτωπους με κενά σε εκπαιδευτικούς, με ακατάλληλα κτίρια σε πολλές περιπτώσεις, με την ακρίβεια στα σχολικά είδη και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, με συνολικά ένα δυσβάσταχτο κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι δίπλα στην αγωνία των παιδιών και των γονιών τους, εκεί που τα κοντέινερ έχουν αντικαταστήσει τις σχολικές αίθουσες, όπως στη Σάμο, που αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από το φονικό σεισμό, τα έργα αποκατάστασης των σχολειών, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ οι προσεισμικοί έλεγχοι παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας…

Θα είμαστε δίπλα στην αγωνία παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών που βλέπουν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς και παράλληλη στήριξη, κενά που με κεντρική κατεύθυνση μένουν ακάλυπτα ή ακόμα χειρότερα, ούτε καν δηλώνονται.

Θα είμαστε δίπλα στην αγωνία των αναπληρωτών, που καλούνται να κάνουν το λειτούργημά τους αντιμέτωποι με το πρόβλημα στέγασης, την ακρίβεια σε προϊόντα, καύσιμα και εισιτήρια, που καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη μετάβαση στη μόνιμη κατοικία τους για να δουν την οικογένειά τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν, είναι και θα είναι πάντα μπροστά στην πάλη για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους με παρεμβάσεις μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. 

Με συνεχείς παρεμβάσεις -όπως κάνει όλα τα χρόνια- θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα σοβαρά ελλείμματα και προβλήματα, όπως αυτό της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο η Περιφερειακή Αρχή κρύβει κάτω από το… χαλί. Και τα προβλήματα με τις μεταφορές είναι τεράστια, κάτι που αποδεικνύουν οι συνεχείς κινητοποιήσεις γονιών  όλα αυτά τα χρόνια. Και είναι τέτοιο το μέγεθός τους, που κινδυνεύουν να κλείσουν ακόμα και σχολεία, όπως για παράδειγμα στην Ικαρία.

Για μας, το σύνθημά «κάλυψη των αναγκών των πολλών κόντρα στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων» παραμένει επίκαιρο και ουσιαστικό και η πραγμάτωσή του έγκειται στη συλλογική πάλη, τη μαζική διεκδίκηση για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. 

Και σε αυτή την πάλη είμαστε παρόντες.

Καλή δύναμη, καλή σχολική χρονιά!

Αγλαΐα Κυρίτση

Υποψήφια περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

------

 

Δήλωση Παναγιώτη Χριστόφα  υποψηφίου  Δημάρχου Μυτιλήνης

 

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μας γεμίζει αισιόδοξα συναισθήματα αλλά μας φέρνει αντιμέτωπους με την ευθύνη μας απέναντι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η ενίσχυση της «σχολικής αίθουσας» είναι απαραίτητη. Η κατασκευή του Ειδικού Σχολείου, η κατασκευή Μουσικού Σχολείου, πάγια αιτήματα, είναι άμεσες προτεραιότητες για μας. Η ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, σύμφωνα με τις πληθυσμιακές ανάγκες σε χωριά και πόλη,  η αναβάθμιση των υπαρχόντων και η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών είναι εξίσου άμεση προτεραιότητα στον προγραμματισμό μας.

----

Ευθύνη μας είναι η ένταξη των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, στην πόλη και στα χωριά, στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του νέου ΕΣΠΑ.

Χρειάζεται στόχος, οργάνωση, θέληση. Χρειάζεται να πιστεύουμε πως μπορούμε να πάμε μπροστά. Θα πάμε! Με όλη μου την καρδιά εύχομαι καλή σχολική χρονιά στην ελπιδοφόρα μας νέα γενιά τους μαθητές μας, στους πυλώνες της εκπαίδευσής μας τους δασκάλους τους και στους βράχους της οικογένειας, τους γονείς τους!

 

 

---

Ανακοίνωση Υποψηφίου Δημάρχου Μυτιλήνης Πανάγου Κουφέλου

Ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και οι μαθητές  σε όλη την Ελλάδα επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία εκτός των μαθητών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Μυτιλήνης και επικεφαλής του Συνδυασμού «Νέα Δράση, Νέος Δήμος», Πανάγος Κουφέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Αγαπητοί μαθητές,

Καλώς ορίσατε σε μια νέα σχολική χρονιά γεμάτη ευκαιρίες, ανακαλύψεις και προκλήσεις. Η Εκπαίδευση αποτελεί  την αφετηρία για ένα φωτεινό μέλλον.

Με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, ανοίγουμε την πόρτα για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των νέων μας πολιτών. Είναι μια στιγμή γεμάτη ελπίδα και ανανέωση. Είναι εδώ που η εκπαίδευση γίνεται το κλειδί προς το μέλλον.

Στην πορεία προς την επιτυχία και τη δημιουργία, η εκπαίδευση είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε τις φιλοδοξίες μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εξοπλιζόμαστε με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη που απαιτούνται για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την κοινωνία μας.

Θυμηθείτε πάντα ότι η εκπαίδευση είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Είναι σημαντικό να εργαστείτε σκληρά, να είστε προσηλωμένοι και να εκμεταλλευτείτε τη γνώση που σας προσφέρεται. Θα έχετε τη δυνατότητα να αναπτύξετε τις ικανότητές σας και να είστε περήφανοι για τα επιτεύγματά σας.

Αυτή τη σχολική χρονιά  όλοι εμείς , πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση με πολύτιμες προτεραιότητες την Ποιότητα  και τις Ευκαιρίες για Όλους.

Ας ξεκινήσουμε με δεσμεύσεις και δράσεις  για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για όλους μας. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Η σκέψη μας στα παιδιά  της  Περιφέρειας Θεσσαλίας που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην έχουν τη δυνατότητα να χαρούν αυτή την πρώτη ημέρα στα θρανία , τη χαρά της επανασύνδεσης και της ομαλής ένταξης στη μάθηση!

Στους μαθητές , εκπαιδευτικούς και γονείς , ευχόμαστε Καλή σχολική χρονιά»!

 

Μοιράσου το άρθρο!