Εκπαίδευση

30/09/2023 - 14:07

Το «σκαφάτο».... Πανεπιστήμιο στη Μυτιλήνη

Το Παρατηρητήριο Παρακτίου Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Κινδύνων AEGIS+, που υλοποιείται στο Αιγαίο πέλαγος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την άφιξη του νέου ερευνητικού σκάφους του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών στη Μυτιλήνη.

Ξεκινώντας από τη Χαλκίδα, το σκάφος έφτασε χθές το απόγευμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στα πλαίσια δοκιμαστικού πλόα ανοιχτής θάλασσας, διαδρομή την οποία ολοκλήρωσε σε 8 ώρες, με μέση ταχύτητα 25 κόμβων, σε συνθήkες έντασης ανέμου 4 -5 Beaufort, καταγράφηκε δε μέγιστη ταχύτητα 46 κόμβων.

Στο σκάφος επέβαιναν 4 άτομα, δύο μέλη του ναυπηγείου (Viking Norsfafe) και δύο μέλη του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται οι δοκιμαστικοί πλόες κατά τους οποίους γίνεται και η περαιτέρω εκπαίδευση προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τις επόμενες ημέρες το σκάφος θα παραμείνει σε ακινησία έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες λεμβολόγησης και ασφάλισής του, και αμέσως μετά θα διενεργήσει ωκεανογραφικές μετρήσεις στην παράκτια ζώνη της Λεσβου (συγκεκριμένα στους κόλπους Γέρας και Καλλονής) στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του έργου Περιφερειακής Αριστείας “AEGIS+”. Με την απόκτηση του νέου, στρατιωτικών προδιαγραφών ασφαλείας σκάφους, ενισχύεται αλματωδώς η δυνατότητα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών να καλύψει ερευνητικά όχι μόνο όλη τη Λέσβο αλλά και τα γύρω νησιά.

Για την απόκτησή του συνέβαλαν πολλοί συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας, αλλά ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη μνήμη της αγαπητής και πρόωρα αναχωρήσασας Ελένης Κωτσάλου, η οποία με την εργατικότητά της, το ήθος της, αλλά και την πίστη στο σκοπό, συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησής του.

Η χρηματοδότηση της προμήθειας του σκάφους έγινε στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου «Παρατηρητήριο Παρακτίου Περιβάλλοντος και Διαχείριση Κρίσεων σε Νησιωτικές Περιοχές (AEGIS+)» (MIS 5047038), που υλοποιείται στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020), συγχρηματοδοτούμενο από την Ελληνική Πολιτεία (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Μοιράσου το άρθρο!