Εκπαίδευση

24/11/2014 - 14:12

Στην Κύπρο αναζήτησε ο Πάρις (Τσάρτας) την "ωραία Ελένη" (ευρώπουλα)

yle="text-align: justify;">Αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος (φέρεται να επιθυμεί να πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές), ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας (έβαλε υποψηφιότητα με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές) και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου (είχε προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ), ύστερα από εκπαιδευτική άδεια που έχουν ζητήσει από τα πανεπιστήμιά τους, διδάσκουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως επισκέπτες καθηγητές.

Αξίζει να δούμε μερικές λεπτομέρειες για τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αιγαίου όπως δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"

Οι αμοιβές των καθηγητών των κυπριακών πανεπιστημίων υπήρξαν διαχρονικά ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για τους Ελληνες πανεπιστημιακούς. Αλλωστε, το ύψος των αμοιβών αυτών απασχόλησε την περασμένη χρονιά και το Κυπριακό Κοινοβούλιο αφού μεσούσης της οικονομικής κρίσης τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Κρατικού Πανεπιστημίου της Κύπρου λάμβαναν ετή­σιες αποδοχές έως και 160.000 ευρώ ή αλλιώς 12.000 ευρώ τον μήνα. Από την πλευρά τους τα ιδιωτικά ιδρύματα της χώρας επιδόθηκαν σε μια κούρσα πλειοδοσίας ώστε να προσελκύσουν ακαδημαϊκούς εγνωσμένου κύρους και να τους εντάξουν στο δυναμικό τους. Δεδομένων των σημερινών οικονομικών συνθηκών, άνθρωποι της κυπριακής ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης θεωρούν ότι οι τρεις πρώην πρυτάνεις έχουν σαφές προβάδισμα, λόγω του βιογραφικού τους, να αμειφθούν για τις υπηρεσίες τους «με ειδικό μέτρο» αφού η προϋπηρεσία τους στο τιμόνι των ελληνικών πανεπιστημίων μετρά καταλυτικά στο να «συμπεριληφθούν ειδικές προδιαγραφές κατά τη διαπραγμάτευση του συμβολαίου τους στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής επιχείρησης».

Ετήσια εκπαιδευτική άδεια έχει πάρει και ο κ. Τσάρτας, υποψήφιος στις τελευταίες ευρωεκλογές με τη ΔΗΜ.ΑΡ., αφού όπως προκύπτει από την από 10 Αυγούστου 2014 σχετική πράξη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δηλαδή ο κ. Τσάρτας, υπογράφει τη χορήγηση στον εαυτό του επιστημονικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για να διδάξει σε 5 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με πρώτο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Χορηγείται, στον κ. Πάρι Τσάρτα, καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, επιστημονική άδεια με πλήρεις αποδοχές για το χρονικό διάστημα από 01.09.2014 έως 31.08.2015 για την εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία με τα πανεπιστήμια…».

Η κοινή κάθοδος των τριών πανεπιστημιακών στη Μεγαλόνησο αποτελεί το τελευταίο διάστημα κεντρικό θέμα συζήτησης στην κυπριακή εκπαιδευτική κοινότητα με το δελτίο Τύπου καλωσορίσματός τους από τη διοίκηση του ιδρύματος που απασχολούνται να δίνει τον τόνο: «Και οι τρεις πρώην πρυτάνεις έχουν σημαντικό ερευνητικό και διδακτικό έργο, με διεθνείς διακρίσεις, κι έτσι είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν με την παρουσία και τον ρόλο τους στην προώθηση της κοινωνίας της γνώσης. Παράλληλα οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή μέσω των μαθημάτων, των εργαστηρίων και των σεμιναρίων με τους διακεκριμένους επιστήμονες, ενισχύοντας έτσι τις ατομικές, επαγγελματικές και μαθησιακές τους γνώσεις». Την περασμένη Τετάρτη δε, οι τρεις πρώην πρυτάνεις παρουσίασαν στο αμφιθέατρο του πανεπιστημιακού ιδρύματος το βιβλίου του πρύτανη του κυπριακού πανεπιστημίου, Κώστα Γουλιάμου, «Το Τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης».

 

Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε (κλικ στους συνδέσμους):

3/9/2012 δημοσιεύεται ρεπορτάζ από την δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου σε τοπική εφημερίδα ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας είναι ο ίδιος ανάδοχος και ελεγκτής σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προγράμματα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο κ.Τσάρτας μίλησε τότε για μεροληψία στο πρόσωπο του από μεριάς της δημοσιογράφου. Ωστόσο η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης δεν ενστερνίζεται την άποψη του και διατάσει προκαταρκτική εξέτασης για
Καμία αντίδραση από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Συγκυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
13/4/2013 δημοσιεύεται στον αθηναϊκό Τύπο ότι ο πρύτανης κ.Τσάρτας είναι διπλοθεσίτης αφού εκτός από πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι και έμμισθος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κάτι που απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!