Ελλάδα

19/09/2014 - 17:17

Χαρδούβελης: Δεν βγαίνουμε ακόμα από το μνημόνιο

style="text-align: justify;"> 
Μην βιάζεστε για έξοδο από το μνημόνιο είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, την ώρα που η κυβένηση έχει εντάξει στη ρητορική της αυτό το θέμα, καθώς όπως δήλωσε στο Bloomberg “όλες οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές”.
 
Συγκεκριμένα σε ερώτηση αν θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα σημείωσε ότι “όλα είναι ανοιχτά, υπό την εξής έννοια: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Από πλευράς δανειστών, και οι δύο νιώθουν άβολα όσον αφορά το 2015, σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί. Το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείζει μόνο του, οι Ευρωπαίοι νιώθουν 'ενοχλημένοι', έχοντας το ΔΝΤ να δανείζει, ενώ αυτοί μένουν απέξω. Πρέπει επομένως να βρεθεί μια λύση σ' αυτό”.
 
Παράλληλα εμφανίστηκε αντίθετος με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους λέγοντας πως“δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή (κούρεμα) του δημοσίου χρέους” και χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με αφορμή την προεδρική εκλογή. Μεταξύ άλλων ο υπουργός έκανε λόγο και για “σημαντική επενδυτική ζήτηση για εγχώρια ομόλογα και μετοχές”.
 
Σχολιάζοντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε για τον υπουργό Οικονομικών ότι μετά τη συνέντευξή του στην Handelsblatt, “επανέρχεται δριμύτερος και “μνημονιακότερος” σε συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνει ότι για την κυβέρνηση δεν συνιστά καν επιλογή η διαγραφή χρέους, ενώ διαψεύδει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο.”
 
“Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Είναι αυτός ένας πρωθυπουργός που μπορεί να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα μιας κοινωνίας που έχει γονατίσει από αυτήν την πολιτική;”, σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Παράλληλα τον επέκρινε και για όσα ανέφερε στη Handelsblatt σχετικά με το ερώτηση αν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Γαλλία για την τήρηση του ορίου του 3% του ελλείμματος. Όπως σχολίασε ο Ευ. Τσακαλώτος “τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής – όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από συστημικούς παράγοντες όπως ο Ρέντζι και ο Γιούνκερ – ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δίνει μάλιστα παραδείγματα για το 2003 σαν να μη συνέβη ποτέ η τεράστια κρίση στην Ευρώπη μετά το 2008” και διερωτάται “είναι αυτός ένας Υπουργός Οικονομικών που μπορεί να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χώρας, χτίζοντας συμμαχίες με χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση;”
 
"Τόσο το σχέδιο της κυβέρνησης για «επιμήκυνση» του χρέους, την οποία αποδέχονται πλέον και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ο επίσημος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΔΝΤ για «κούρεμα», δεν απαλλάσσουν το λαό από το δυσβάσταχτο χρέος, δεν οδηγούν σε ανάκτηση των απωλειών της κρίσης ούτε βάζουν φρένο στη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων", σχολιάζει το ΚΚΕ.
 
 
πηγή: www.enet.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!