Ελλάδα

03/10/2016 - 07:37

Η "'βόμβα" του προσφυγικού

Η κατάσταση που έχει προκληθεί στα ελληνικά νησιά αποτελεί ένα ακόμα σημείο πίεσης για τη χώρα μας σε σχέση με το μεταναστευτικό με διπλωματικές πηγές να δείχνουν ανήσυχες μετά την πρόσφατη αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στην συνθήκη της Λωζάνης.


Οι τόνοι, πάντως ανέβηκαν και χθες με την Άγκυρα, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία έκανε λόγο για προβλήματα κυριότητας νησίδων στο Αιγαίο, απαντώντας στα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε κάνοντας αναφορά σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο: «Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν».
Μπορεί κατά πολλούς αναλυτές οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου να είναι απόρροια της απόπειρας πραξικοπήματος του καλοκαιριού, όμως το βλέμμα του Μαξίμου στρέφεται για μια ακόμα φορά στις νησιωτικές περιοχές και στη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν, πάντως πως δεν συμφέρει τον Ταγίπ  Ερντογάν να τορπιλίσει όσα υπογράφηκαν στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο Μάρτιο.
Για αυτό το λόγο, άλλωστε μέσα στην εβδομάδα, ενδεχομένως  να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου διευρυμένη σύσκεψη για την κατάσταση που έχει προκληθεί στην Μυτιλήνη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Το πεδίο, 5 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να είναι θολό με την συμφωνία να εφαρμόζεται μερικώς. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες που αναμένουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω επιστροφής στην Τουρκία. Το πρόβλημα είναι πως η διαδικασία έκδοσης ασύλου συνεχίζει να καθυστερεί, ενώ με το τέλος των ροών θα έπρεπε να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο επανεγκατάστασης με εθελοντική προσφορά κρατών – μελών.
Ο στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως τον διατύπωσε και ο Γιάννης Μουζάλας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, είναι τον Νοέμβριο οι επιστροφές να φτάσουν τις  250 άτομα κάθε εβδομάδα. Για αυτό το λόγο οι ελληνικές αρχές αναμένουν να έρθουν 80 άτομα από τον EASO.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μέζιερ μιλώντας στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" επεσήμανε πως έχει ήδη ενημερώσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μέχρι 500 άτομα από Ελλάδα και Ιταλία ανά μήνα, εάν γίνει γνωστή η πρόθεση των ατόμων να μεταφερθούν στη Γερμανία και αν υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για τους ανθρώπους αυτούς και παρέχονται εκ των προτέρων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 2 Οκτωβρίου στην Μυτιλήνη βρίσκονταν 5.961 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 3.855, στη Σάμο 1.608, στη Λέρο 733, στην Κω 1.858, στην Κάλυμνο, 8, στην Ρόδο 222, στην Μεγίστη 37 και στην Κάρπαθο 3.
Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι τι μπορεί να γίνει για την αποσυμφόρηση των νησιών. Η μεταφορά στην ενδοχώρα δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς όσοι φτάνουν στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία την 20ης Μαρτίου απαγορεύεται να μετακινηθούν πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει. Γίνεται προσπάθεια να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει μεταφορά ορισμένων σε κλειστά κέντρα χωρίς μέχρι στιγμής το αίτημα να έχει γίνει αποδεκτό, ενώ σχετική επιστολή έχει λάβει και ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο σχεδιασμός που επιθυμεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει:
- Μεταφορά στην ενδοχώρα όσων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί πλήρως.
- Μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων.
- Διεύρυνση της συμφωνίας σε συνεργασία με εταίρους και Τουρκία για μεταφορά μεταναστών σε κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα (για παράδειγμα όσων έχουν παραβατική συμπεριφορά)
Σε σχέση με την φημολογία που υπάρχει για την δημιουργία νέων hot spots στα νησιά ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως "δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν και άλλα hot spots. Μόνο χώροι προκειμένου να μη δημιουργούνται εντάσεις." Ο κ. Δρίτσας εξήγησε πως από τη στιγμή που ένας χώρος για 1.500 άτομα φιλοξενεί 2.500 και 3.000 αυτό γεννάει εντάσεις. Εάν σε αυτόν το μέρος φτιάξεις συμπληρωματικές δομές αυτό βοηθάει την καλύτερη διαχείριση και άρα λειτουργεί θετικά και για τα νησιά."
Σε σχέση με το προσφυγικό ο κ. Δρίτσας δήλωσε πως "δεν προβλέπουμε να τελειώσει στον επόμενο χρόνο. Θα είναι και στον επόμενο χρόνο ανοικτό ζήτημα όσο διαρκούν οι αιτίες που το παράγουν. Όμως άλλο το προσφυγικό ως πρόβλημα και άλλο η επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών. Αυτή μπορεί τους επόμενους μήνες να βελτιωθεί δραστικότητα, ώστε η οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών να μην επηρεάζεται από την παρουσία των προσφύγων."
Μήνυμα για το προσφυγικό έστειλε ο πρωθυπουργός και από την Καισαριανή με αφορμή την παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο της πόλης: "Εμείς πρέπει να δείξουμε σαν φάρος δημοκρατίας τον ανθρωπισμό απέναντι στους πρόσφυγες που έρχονται κατατρεγμένοι στη χώρας μας", τόνισε ο κ. Τσίπρας σε μια εκδήλωση που ικανοποίησε πολύ το Μέγαρο Μαξίμου και από τη συμμετοχή του κόσμου, παρά την απουσία του Δημάρχου της πόλης.
Σε σχέση με το Ελληνικό ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει αποσυμφόρηση της περιοχής μέχρι τον επόμενο μήνα.

 

Αντώνης Αντζολέτος/news247.gr

Μοιράσου το άρθρο!