Ελλάδα

01/07/2015 - 06:45

Κατήφορος στη χρεοκοπία: Η Ελλάδα δεν πληρωσε το ΔΝΤ

Τ

ο ΔΝΤ ανακοίνωσε λίγο μετά τη 01.00 ξημερώματα ώρα Ελλάδος ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πληρώσει την οφειλόμενη δόση του 1,5 δισ. Ευρώ, τονίζοντας όμως ότι έλαβε από την Ελληνική κυβέρνηση αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι το ελληνικό αίτημα θα εξετασθεί εν ευθέτω χρόνω.



Τι προβλέπει το Αρθρο 5 του ΔΝΤ

Οπως σημειώνουν ο Financial Times, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες επέμεναν ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να καθορίσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, οι κανόνες του δίνουν το δικαίωμα στην Αθήνα να ζητήσει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με το άρθρο 5, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει με ψηφοφορία την παράταση αποπληρωμής, αν ένα μέλος αντιμετωπίζει «εξαιρετικές δυσκολίες».

Πάντως το ΔΝΤ δεν έχει επιτρέψει σε κανένα μέλος του να καθυστερήσει πληρωμές από το 1982, οπότε το έπραξε σε μια κίνηση στήριξης της Γουιάνας και της Νικαράγουας. Η πρόβλεψη για «εξαιρετικές δυσκολίες» απαιτεί να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης το 70% των μελών του ΔΣ. Κι όπως καταλήγουν οι Financial Times «το ζήτημα είναι το κατά πόσον οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι «εξαιρετικές».

Ti αναφέρει η ανακοίνωση του Τζέρι Ράις

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις, αναφέρεται: «Επιβεβαιώνω ότι η αποπληρωμή του ποσού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων Μονάδων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ), η οποία έπρεπε να γίνει σήμερα από την Ελλάδα προς στο ΔΝΤ, δεν έχει παραληφθεί. Ενημερώσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα τώρα διατελεί σε καθυστέρηση της πληρωμής και ότι μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο μετά την καταβολή των καθυστερούμενων. «Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ έλαβε σήμερα από τις Ελληνικές Αρχές ένα αίτημα για την παράταση της υποχρέωσης αποπληρωμής η οποία έληξε σήμερα, και η οποία θα προωθηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω.»​

 

 

ΤheToc.gr

Μοιράσου το άρθρο!