Ελλάδα

27/07/2013 - 09:23

Με ΠΔ θα καταργούνται θέσεις στο στενό δημόσιο τομέα

Την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, δίχως προηγούμενη έγκριση της Βουλής, αποκλειστικά μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, δρομολογεί τροπολογία που κατατέθηκε χτες στα μουλωχτά, στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, απ' τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη. Τα ΠΔ θα πρέπει να λαμβάνουν γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του περιεχομένου τους. Ουσιαστικά, καθιερώνονται σαν εργαλεία παρέμβασης στην οργάνωση και τη λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα, του πυρήνα δηλαδή του αστικού κράτους.
Σύμφωνα με την τροπολογία, στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα με ΠΔ να καταρτίζονται Οργανισμοί υπουργείων, αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και ΝΠΔΔ. Επίσης, θα είναι δυνατόν να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες ΝΠΔΔ. Προβλέπεται ακόμα πως είναι δυνατόν με τα ίδια ΠΔ να αντικαθίσταται, καταργείται ή τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.
Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων που θα συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.
Ολα αυτά στο όνομα της δήθεν «ορθολογικής και αποτελεσματικής αναδιοργάνωσης των δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών», ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες! Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση επιχειρείται να δικαιολογηθεί η καθιέρωση της έκδοσης ΠΔ, που λύνει τα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, με τον ισχυρισμό: «Η επιλογή του νομικού εργαλείου του Προεδρικού Διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της, αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας»!
 
 
Πηγή: rizospastis.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!