Ελλάδα

19/06/2015 - 06:15

Ραγδαίες εξελίξεις: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Δευτέρα - Διορία τριών ημερών για λύση

Έ

κτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα δίνει λύση στο ελληνικό ζήτημα. Την ίδια ώρα Γαλλική διπλωματική πηγή τονίζει πως δόθηκε στην Ελλάδα διορία τριών ημερών για να καταλήξει σε λύση.

Τη σύγκληση της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών με αποκλειστικό επίκεντρο την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Στόχος είναι να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, όπως επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση, μετά και το αναμενόμενο αποτέλεσμα του Eurogroup της Πέμπτης.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω μια Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης την Δευτέρα 22η Ιουνίου στις 19:00. Είναι η ώρα να συζητήσουμε κατεπειγόντως για την κατάσταση της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Τουσκ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να καταθέσουν προτάσεις που να οδηγούν σε απτά αποτελέσματα, ενώ δεν απέκλεισαν τη σύγκληση νέου έκτακτου Eurogroup το οποίο θα εγκρίνει τις νέες προτάσεις.

Διορία τριών ημερών για λύση

Σε αυτό το πλαίσιο, γαλλική διπλωματική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν αποφάσεις κατά την έκτακτη σύνοδο. «Οι επόμενες τρεις ημέρες πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, ώστε να υποβληθεί στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας.

Η κατάσταση δείχνει ότι τώρα είναι η ώρα να επιτευχθεί μια συμφωνία» είπε η ίδια πηγή. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Die Ζeit αναφέρει ότι η Ευρωζώνη προτείνει στην Ελλάδα παράταση προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Αν γίνει αποδεκτό το σχέδιο η Ελλάδα θα λάβει 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Την πρόταση παράτασης του προγράμματος επιβεβαίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. «Σήμερα ζητήσαμε από την Ελλάδα να μας δώσει προτάσεις ως το τέλος του μήνα, με στόχο την επέκταση του προγράμματος» είπε ο ολλανδός υπουργός, ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.

 

newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!