Ελλάδα

17/07/2022 - 09:42

Θρίλερ με λευκή ουσία

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί από το πρωί της Κυριακής για το υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov με το 8μελές πλήρωμα, το οποίο συνετρίβη κοντά στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου. Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής είναι σοκαριστικές, καθώς γίνεται σαφές ότι το αεροσκάφος πρακτικά εξαφανίστηκε. Στο σημείο έχει βρεθεί λευκή ουσία άγνωστης προελεύσεως που ανησυχεί τους άνδρες της Πυροσβεστικής.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαρατζιώτη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, θα διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ τμήμα του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής -  Βιολογικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι ακριβώς είδους πυρομαχικό μετέφερε το αεροσκάφος, ωστόσο έχει δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να κλείσουν τις πόρτες και να μην μετακινηθούν, γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαίο. Η μετακίνηση του κλιμακίου θα γίνει με Σινούκ από τα Μέγαρα και θα ξεκινήσει άμεσα. Ήδη από τις 5:00 το πρωί έχουμε μεταβεί δύο ομάδες πυροτεχνουργών και περιμένουν να ολοκληρώσει το drone της Πυροσβεστικής.

«Είναι επικίνδυνο ή πολύ επικίνδυνο υλικό»

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος εξέφρασε με επίσημο τρόπο την ανησυχία για το πυρομαχικό υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος, το οποίο ζύγιζε τόνους. «Το βασικό ερώτημα είναι αν το υλικό που μετέφερε το αεροπλάνο που έπεσε είναι επικίνδυνο ή ακόμα περισσότερο επικίνδυνο. Αυτό θα το φωτίσουν οι επιστήμονες. Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και χημικοί του στρατιού αλλά και πυροτεχνουργοί που είναι ήδη εδώ. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή μέχρι να γίνει η εκτίμηση των ειδικών, Υπάρχει ανησυχία», σχολίασε ο περιφερειάρχης. Για το ενδεχόμενο εκκένωσης της περιοχής, σχολίασε ότι «από την στιγμή που δεν υπάρχει φωτιά, δεν νομίζω ότι θα πάρουμε μία τέτοια απόφαση. Αν υπάρξει φωτιά ή καπνός, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει».

Τι συνιστούν οι Πνευμονολόγοι

Μάρτυρες από την περιοχή έχουν αναφέρει ότι μόλις σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη ένιωσαν κάτι να τους καίει την γλώσσα. Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, απέφυγε να κάνει υποθέσεις για το υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος αλλά τόνισε ότι «πολλές φορές σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει μία έντονη παρουσία μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί αν ερεθίσει και τους υγιείς ανθρώπους αλλά πολύ περισσότερο όσους έχουν ένα χρόνιο υποκείμενο αναπνευστικό νόσημα».

«Αυτό που θέλει πολλή προσοχή είναι να μην εκτίθεται κανένας στην περιβαλλοντική έκθεση και να μην δημιουργούνται καταστάσεις ανακύκλωσης του αέρα (κλιματιστικό)», ανέφερε ο κ. Λουκίδης και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που δεν είναι ακόμα γνωστό το τι έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις αλλά πάντως βασιζόμενος στην συμπτωματολογία που αναφέρουν οι μάρτυρες σημείωσε ότι «θέλει προσοχή». Επίσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί και η ποσότητα.

Μήνυμα από το 112

 

Πάντως, στους 1.500 περίπου κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα 112 ώστε να παραμείνουν στα σπίτια τους και να φορούν μάσκες και να κλείσουν τα παράθυρα καθώς με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινούν έρευνες στο αεροσκάφος και η κατάσταση κρίνεται ως πολύ σοβαρή και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ αλλά και πυροτεχνουργοί που έχουν προσεγγίσει το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το αεροσκάφος ξεκίνησε από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία. Η εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροσκάφος είναι χαμηλού κόστους και ειδικεύεται στο να μεταφέρει υλικά σε όλον τον κόσμο.

 

ethnos.gr

Μοιράσου το άρθρο!