Εργασία

16/02/2011 - 17:00

Αρχίζει η απόσυρση αυτοκινήτων- Αναλυτικά τα ΦΕΚ με όλες τις λεπτομέρειες

16/02/2011 ώρα 17:οο

Ξεκινά η απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, καθώς η σχετική κοινή υπουργική απόφαση ήδη έλαβε ΦΕΚ από τις 11/2/2011. Ο νόμος προβλέπει ότι η απόσυρση ξεκινάει 10 ημέρες μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ. Η απόσυρση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2011 και αφορά σε 2,5 εκατ. οχήματα παλαιάς τεχνολογίας. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται είναι: α) Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998. β) Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός τους. γ) Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 καθώς και τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους είχαν καταθέσει τις πινακίδες, δεν απαιτείται η καταβολή τελών κυκλοφορίας. Απαλλαγές ανάλογα με τα κυβικά Oι απαλλαγές από το τέλος ταξινόμησης για όσους αποσύρουν το παλαιό τους αυτοκίνητο και αγοράσουν καινούριο: Mέχρι και 900 κ.ε. απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για εργοστασιακή αξία μέχρι και 6.000 ευρώ. Aπό 901 μέχρι και 1.400 κ.ε. απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για εργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ. Aπό 1.401 μέχρι και 1.600 κ.ε. απαλλαγή από το 65% του τέλους ταξινόμησης και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 11.000 ευρώ. Aπό 1.601 μέχρι και 2.000 κ.ε. απαλλαγή από το 50% του τέλους και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ. Αναλυτικά, η απόφαση όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ :
Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής 1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για την παραλαβή καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 2.000 κυβικών εκατοστών σε αντικατάσταση επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης παλαιάς τεχνολογίας, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι και τις 31/12/1998, που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α'), για τα οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλές προηγουμένων ετών και που θα έχουν αποσυρθεί από την ημερομηνία ισχύος της παρούσας απόφασης μέχρι και 20/12/2011. Ως ημερομηνία απόσυρσης θεωρείται η ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης παραλαβής του οχήματος από εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ). Στην περίπτωση όπου το όχημα προέρχεται από τον ΟΔΔΥ και η άδειά του έχει εκδοθεί μετά την 1η/1/1999, αυτό μπορεί να αποσυρθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης εφόσον διαπιστωθεί από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας ότι αυτό είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα πριν από τις 31/12/1998.
Άρθρο 2 Διαδικασία Απόσυρσης 1. Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκίνητα η διαδικασία της παρούσας απόσυρσης πραγματοποιείται μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ). 

 

2. Αναλυτικά, η διαδικασία απόσυρσης περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

α. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημείο συλλογής ΟΤΚΖ, μέλος του δικτύου του εγκεκριμένου συστήματος ΟΤΚΖ και λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 του Π.Δ. 116/2004. Στην περίπτωση όπου η διαδικασία μεταφοράς του οχήματος στη μονάδα επεξεργασίας ή στο σημείο συλλογής ενέχει κάποιο κόστος, αυτό βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει: - να προσκομίζεται προς παράδοση - να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη - να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος

β. Το εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Π.Δ. 116/2004, εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής, το οποίο και χορηγείται από το σύστημα ή μέσω του σημείου συλλογής στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη, μέσα σε 8 ημέρες.

γ. Αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνει οριστική διαγραφή του οχήματος.

δ. Η ως άνω Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής, αφού δηλωθεί υπευθύνως από τον/τους ιδιοκτήτη/τες ή τον εκπρόσωπο αυτού/τών ότι η συγκεκριμένη διαγραφή του οχήματος πραγματοποιείται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα κίνητρα για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, της παρούσας απόφασης. Η μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής εκδίδεται εις διπλούν, υπογεγραμμένη από την υπηρεσία εντός 5 ημερών από τη λήψη αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ και σημειώνεται επί αυτής ότι η οριστική διαγραφή έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το κίνητρο της παρούσας απόφασης για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας. Το ένα αντίτυπο της πράξης χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό για την απαλλαγή κατά περίπτωση από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης του/των ιδιοκτήτη/τών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του Ν. 3899/2010 και παραδίδεται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές τουλάχιστον μία ημέρα μετά την έκδοσή του. Το άλλο αντίτυπο της πράξης κρατείται από τον/τους ιδιοκτήτη/τες. Σε περίπτωση όπου το όχημα ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, θα χορηγείται μηχανογραφημένη πράξη, η οποία θα περιέχει όλους τους συνιδιοκτήτες.

ε. Το προβλεπόμενο στο άρθρο 8 του Π.Δ. 116/2004 πιστοποιητικό καταστροφής συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση της εγκατάστασης επεξεργασίας σχετικά με την κατάσταση του οχήματος. Η ως άνω υπεύθυνη δήλωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πιστοποιητικού καταστροφής.

στ. Σε περίπτωση απώλειας άδειας κυκλοφορίας ή πινακίδων, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να υποβάλει στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας όλα τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που απαιτούνται στις αντίστοιχες περιπτώσεις, πλην του παραβόλου. Στις περιπτώσεις αυτές η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας θα χορηγεί υπηρεσιακό αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας για απόσυρση και βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών για ανταλλακτικές πινακίδες λόγω απόσυρσης κατά περίπτωση.

Άρθρο 3 Εξαιρέσεις Από τη διαδικασία οριστικής διαγραφής οχημάτων, τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσης, εξαιρούνται:

i) Οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό. ii) Οχήματα που παραδίδονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας - σημεία συλλογής τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 1 της παρούσας.

Άρθρο 4 Χορήγηση βεβαίωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας. 1. Για την απαλλαγή από το προβλεπόμενο από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης τέλους ταξινόμησης απαιτείται προηγουμένως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλόμενων προηγούμενων ετών. 2. α) Αρμόδιος για τη βεβαίωση και την είσπραξη των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και προστίμων, σε περίπτωση μη προμήθειας του ειδικού σήματος ή καταβολής μειωμένων τελών, είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος κατά τον χρόνο της βεβαίωσης αυτών. β) Για τη βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών ο αρμόδιος προϊστάμενος συντάσσει χρηματικό κατάλογο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. γ) Εφόσον ήδη έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ή μετά τη βεβαίωση και την είσπραξη των τυχόν οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας, χορηγείται βεβαίωση από τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ στην οποία αναγράφεται ότι "για το αποσυρόμενο επιβατικό αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011 και προηγούμενων ετών". 3. Προκειμένου για οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες αυτών έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας για το αποσυρόμενο όχημα, χορηγείται αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με την ένδειξη "για την παράδοση του οχήματος σε εγκαταστάσεις της ΕΔΟΕ ή σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ)", χωρίς την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή. Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία του οχήματος (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), όπως έχουν κατατεθεί, διαβιβάζονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών για τη διαγραφή του οχήματος από το αρχείο οχημάτων.

Άρθρο 5 Προϋποθέσεις - διαδικασία τελωνισμού επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) σε αντικατάσταση ΕΙΧ που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή. 1. Για την παραλαβή καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 2.000 κυβικών εκατοστών με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α') με απαλλαγή κατά περίπτωση από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης, ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει σχετική εκχώρηση δικαιώματος του αποσυρθέντος,υποβάλλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το οικείο παραστατικό, στο οποίο επισυνάπτονται, με τα λοιπά προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις δικαιολογητικά στοιχεία και η κατά την παράγραφο 2δ) του άρθρου 2 της παρούσης πράξη οριστικής διαγραφής, καθώς και η κατά την παράγραφο 2γ) του άρθρου 4 της παρούσης, βεβαίωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας.

2. Στην περίπτωση που η ανωτέρω διαδικασία πραγματοποιείται από τις εμπορικές επιχειρήσεις, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, κατατίθενται:

α. αίτηση με την οποία ζητούν την παραλαβή του καινούριου αυτοκινήτου σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, προκειμένου να το διαθέσουν στον δικαιούχο.

β. υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος, για τη συμφωνία του με την εμπορική επιχείρηση ως προς τη διαδικασία της απόσυρσης ή και του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος του αποσυρθέντος, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια αρχή. Στην περίπτωση αυτή, θα χρεώνεται ολόκληρο το ποσό του τέλους ταξινόμησης, με άμεση καταβολή του προβλεπόμενου από τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α') τέλους ταξινόμησης και το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται με τραπεζική, χρηματική ή αξιόχρεη προσωπική εγγύηση τρίτου. Κατά την έκδοση του πιστοποιητικού ταξινόμησης, ο αριθμός κυκλοφορίας του αποσυρόμενου αυτοκινήτου, θα καταχωρείται στο προβλεπόμενο πεδίο. Το παραστατικό τελωνισμού του οχήματος, θα παραμένει σε εκκρεμότητα για το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών μέχρι η εμπορική επιχείρηση να προσκομίσει επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή του προσώπου lesvosnews.net στο οποίο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμά του αποσυρθέντος και αντίγραφο του τιμολογίου στο οποίο θα αναγράφεται το ποσό του τέλους ταξινόμησης που έχει καταβληθεί για το υπό κρίση όχημα, με παράλληλη εφαρμογή ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων πιστοποιητικών ταξινόμησης οχημάτων και αδειών κυκλοφορίας με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που παρέλθει το ανωτέρω χρονικό διάστημα, η εμπορική επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει τη σχετική φορολογική διαφορά, μετά των νομίμων προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και ως προς τις κυρώσεις εφαρμογή έχουν οι διατάξεις των άρθρων 142 και επόμενα του ν. 2960/2001.

Μοιράσου το άρθρο!