Εργασία

08/02/2016 - 23:59

Πρόστιμο 120.000 ευρώ - 11 εργαζόμενοι δεν ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ

Νέο σοβαρό πρόβλημα ανακύπτει στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ), η οποία τις τελευταίες ημέρες, έχει δώσει άφθονη τροφή για σχόλια και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, αναφορικά με τη λειτουργία της, τις προσλήψεις προσωπικού, τα οικονομικά στοιχεία της και τις δοσοληψίες της με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού.

 
ΙΚΑ Ή ΟΑΕΕ;
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η επιβολή προστίμου μαμούθ από το ΙΚΑ της τάξεως των 120 χιλιάδων ευρώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πρόστιμο αυτό επιβλήθηκε από το ΙΚΑ, όταν στη διάρκεια ελέγχων που έγιναν, εντοπίστηκαν 11 εργαζόμενοι, που κατά την άποψη της συγκεκριμένης υπηρεσίας ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, με το λεγόμενο μπλοκάκι, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, αφού προσφέρουν υπηρεσίες ως μισθωτοί.
Ιδιαίτερα προβληματισμένο εμφανίζεται το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στρατής Κυρατζής, για τα τεκταινόμενα στη ΔΕΔΑΠΑΛ η οποία, όπως σημειώνει, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί σε δυσμενή θέση εξαιτίας των επιλογών που γίνονται από τη Δημοτική Αρχή και όσους τη στηρίζουν.
«Το θέμα του προστίμου ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε και αποκαλύφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση. Το ΙΚΑ προφανώς θεωρεί μη ενδεδειγμένο τον τρόπο ασφάλισης των εργαζομένων με το μπλοκάκι και μας επέβαλλε ένα αρκετά μεγάλο πρόστιμο. Ενημερωθήκαμε ότι η εταιρεία θα καταφύγει στα δικαστήρια και έχει ήδη προχωρήσει στο διορισμό δικηγόρου. Μάλιστα, εξέφρασα την άποψη ότι ίσως πρέπει να διορίσουμε άλλον ένα νομικό σύμβουλο από την Αθήνα, που εξειδικεύεται σε ασφαλιστικά και εργατικά θέματα».
 
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΔΑΠΑΛ ήταν η ανανέωση των συμβάσεων έργου στους εργαζόμενους της εταιρείας, στα περσινά πρότυπα. Ο μόνος που φαίνεται ότι διαφώνησε σ' αυτό, ήταν ο Στρατής Κυρατζής, ο οποίος σημειώνει ότι δεν επιθυμεί να εγκρίνει τη συνέχιση και εντέλει την παγίωση μιας κατάστασης, που ξεκίνησε κάτω από έκτακτες και ειδικές συνθήκες πέρυσι τον Απρίλιο.
«Όταν συμφώνησα πέρυσι, να προσλάβουμε εργαζόμενους με μπλοκάκι μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ για να καθαρίσουμε το νησί και γενικότερα να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις που προέκυπταν με την αύξηση των προσφύγων και ενόψει τουριστικής περιόδου, δεν φανταζόμουν κι ούτε επιθυμούσα η κατάσταση αυτή να παγιωθεί.
 
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ
Πλέον το πρόβλημα της Λέσβου είναι γνωστό. Έχουν έρθει στο νησί δεκάδες επίσημοι και κυβερνητικά στελέχη, όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις ανάγκες που έχουμε σε προσωπικό καθαριότητας. Ας διεκδικήσει η Δημοτική Αρχή από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο την έγκριση πρόσληψης οκταμηνιτών με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Αν πάλι προκύψουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δεν καλύπτονται από οκταμηνίτες, τότε ας προχωρήσουμε στην πρόσληψη προσωπικού με διαδικασίες ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ώστε να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Φυσικά η άποψή μου μειοψήφισε στο Διοικητικό  Συμβούλιο, αφού όλα τα υπόλοιπα μέλη συμπεριλαμβανομένου και της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν να συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο απασχόλησης».
 
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου, την ερχόμενη Τετάρτη, η συζήτηση για το θέμα της ΔΕΔΑΠΑΛ, που θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η συζήτηση, θα κινηθεί μεταξύ οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, προσλήψεων και δοσοληψιών με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που όπως επισημαίνεται σε δελτίο τύπου του δήμου Λέσβου, έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΑΠΑΛ.
 
ΔΟΘΗΚΑΝ
Ήδη έχουν δοθεί στα στελέχη της αντιπολίτευσης που έκαναν σχετικές αιτήσεις, αναλυτικοί πίνακες με οικονομικά στοιχεία για το 2015, καταστάσεις με τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τις Μ.Κ.Ο., καθώς και καταστάσεις με τα άτομα που εργάζονται στην εταιρεία. 
 
Μ. Χατζηγεωργίου/ εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
 
------------
διαβάστε επίσης : 
 

 

Μοιράσου το άρθρο!