Γεύσεις

22/03/2019 - 06:34

Η γαστρονομία της Λέσβου

Η Λέσβος ,το στολίδι του βορειοανατολικού Αιγαίου, πέρα από τις φυσικές ομορφιές και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα βασισμένη στα τοπικά «γεννήματα» της εύφορης γης και των ψαρότοπων που την περιβάλλουν.


Στα κύρια διατροφικά αγαθά, που παράγονται στο νησί και εξάγονται στα πέρατα του κόσμου, περιλαμβάνονται:
- εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με λεπτή, φινετσάτη γεύση,
- ποικιλία τυροκομικών προϊόντων , ξεχωρίζουν το λαδοτύρι, η φέτα Μυτιλήνης και το κασέρι Ερεσού, τυριά Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης,
- αλίπαστα, σαρδέλες και αντζούγιες, ψαρεμένες από τον κόλπο της Καλλονής,
- φρούτα και καρποί που χάρη στους δραστήριους γυναικείους συνεταιρισμούς του νησιού «μετουσιώνονται» σε χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ,
- μέλι από θυμάρι, πεύκο και αρωματικά άνθη,
- κρασί από ντόπιες ποικιλίες και
- ολόφρεσκα ψαρικά και οστρακοειδή, ιδανικά συνοδευτικά για ούζο, προϊόν που έχει ταυτιστεί με το νησί.

Μερακλίδικα
Στα αμέτρητα ταβερνάκια και ουζερί θα γευτείτε όλα τα τοπικά καλούδια σε αφθονία! Ξεκινήστε με ένα παγωμένο ουζάκι που μοσχοβολάει γλυκάνισο και μια πλούσια ποικιλία θαλασσινών: αντζούγιες και σαρδέλες παστωμένες σε χοντρό αλάτι, γαύρο μαρινάτο με λάδι ξύδι και σκόρδο, γυαλιστερές και κυδώνια με λίγο λεμονάκι, χτένια ψητά με μπόλικο λάδι, λιόκαφτα ψαράκια σε λαδολέμονο, χταπόδι στα κάρβουνα σβησμένο με δυνατό ξύδι και … όρεξη να ‘χετε!
Αντέχετε ακόμη; Τότε δοκιμάστε λαδοτύρι σαγανάκι, ντολμαδάκια και κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, κεφτεδάκια με ούζο, φρέσκες σαρδέλες (παπαλίνες) ψητές στα κάρβουνα, γεμιστά καλαμαράκια, γαρίδες ή μύδια σαγανάκι με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, φέτα και πιπεριά.

Τοπικά και… ιδιαίτερα
Πολλά είναι τα πιάτα για τα οποία υπερηφανεύονται – και δικαίως – οι ντόπιες νοικοκυρές. Οι σπεσιαλιτέ, όμως, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι: σουγάνια (κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι), αρνάκι γεμιστό με συκωτάκια, σταφίδες και κουκουνάρι, χάχλες (τραχανάς πλασμένος σε σχήμα βαρκούλας) με ελαιόλαδο, ντομάτα και φέτα, γκιουζλεμέδες (τυροπιτάκια με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση), σφουγγάτο (ομελέτα με κολοκυθάκια, αυγά και πολλά μυρωδικά), ντομάτες και μελιτζάνες γεμιστές με χταπόδι, σαρδέλες γεμιστές με τουρσί και κάπαρη ή ψητές τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα, λαχανοντολμάδες με γέμιση μπακαλιάρου, καρότου και σέλινου.

Γλυκά και… αγαπημένα!
Στη Λέσβο δραστηριοποιούνται δεκάδες γυναικείοι συνεταιρισμοί και οικοτεχνίες που παρασκευάζουν παραδοσιακές γλυκολιχουδιές. Μπακλαβά με αμυγδαλόψυχα και ανθόνερο, γεμάτα, ένα τοπικό είδος αμυγδαλωτου, πλαντζέτα (σιροπιασμένα φύλλα ζύμης σκέτα ή γεμιστά με καρύδι ή αμύγδαλο και πασπαλισμένα με κανέλα), γλυκιά κολοκυθόπιτα και μια αστείρευτη ποικιλία από γλυκά του κουταλιού.

Μοιράσου το άρθρο!