Γεύσεις

29/12/2020 - 11:53

Παραδοσιακή βασιλόπιτα Αγιάσου με φύλλα (συνταγή)

Παραδοσιακή συνταγή και ευχές από την ιστοσελίδας agiasos.gr

ΥΛΙΚΑ

Τέσσερα μεγάλα ποτήρια νερού, περίπου δυο κιλά και 800 γραμμάρια. Ένα κιλό ζάχαρη. Πολύ λίγο αλάτι. Ενάμισι κιλό ξερή μυζήθρα, τριμμένη στο πολύ ψιλό του τρίφτη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε τα παραπάνω υλικά σε μια χύτρα, έως ότου λιώσουν η ζάχαρη και η μυζήθρα. Παίρνουμε τέσσερα κιλά αλεύρι, τα ρίχνουμε σε ένα ταψί, ανοίγουμε μια λακκούβα και βάζουμε μέσα ένα ποτήρι λάδι, όπως του νερού. Σφίγγουμε (ξεζουμίζουμε) ένα πορτοκάλι στο γνωστό ποτήρι και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού σόδα, μέχρι να λιώσει, και το μείγμα το ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα του αλευριού. Ακολούθως βάζουμε ζεστό το πρώτο μείγμα στο λάδι και τα ανεμίζουμε (ανακατεύουμε) όλα μαζί (με κουτάλι, για να μην καούμε στην αρχή) μέχρι να γίνει ζύμη και τη ζυμώνουμε καλά. Για να μείνει η ζύμη ζεστή, τοποθετούμε την κούπα πάνω σε ζεστό νερό. Κόβουμε τη ζύμη κομμάτια και ανοίγουμε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Προσοχή: Τα φύλλα τα βάζουμε πάνω σ' ένα τραπεζομάντιλο.

Μετά την παραπάνω εργασία, ετοιμάζουμε μείγμα, μια κουταλιά σούπας καλά τριμμένη πιπερόριζα, ένα κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρφια τριμμένα, όχι γεμάτο κουταλάκι, καρυδάκι τριμμένο στον τρίφτη ή στο γουδί. Όλα τα παραπάνω μπαχαρικά τα βάζουμε σ' ένα πιάτο και τρίβουμε μέσα μια ξερή μυζήθρα. Τα ανακατεύουμε. Λιώνουμε στη φωτιά 250 γραμμάρια βούτυρο αγνό, προσθέτουμε τρεις-τέσσερις κουταλιές φυτίνη και τρεις-τέσσερις κουταλιές λάδι. Προσοχή: Όταν ανοίγουμε τα φύλλα, το κάτω - κάτω είναι πιο χονδρό και τοποθετείται χωριστά. Ύστερα ανοίγουμε το πάνω χονδρό φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί, στο πάνω άνοιγμα, σαν πατρόν, αλλά να περισσεύει κυκλικά, π.χ. πέντε εκατοστά, εάν αυτό θα είναι το πάχος της βασιλόπιτας.

Τα φύλλα τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, με ένα βουρτσάκι ή με κουτάλι ανάποδα, και σκορπάμε στο καθένα το μείγμα μπαχαρικών και μυζήθρας. Βάζουμε τα φύλλα στο μεγάλο φύλλο και το ράβουμε με μοσχοκάρφια. Στο ταψί ρίχνουμε (αλείφουμε) λάδι και σουσάμι και τοποθετούμε όλα τα φύλλα μαζί. Προσοχή: Το πολύ χονδρό το τοποθετούμε κάτω -κάτω.

Σφραγίζουμε με τους αετούς και αλείφουμε με έναν κορκό (κρόκο) αβγού λιωμένο σε λίγο νερό. Τρυπάμε όλα τα φύλλα μέχρι κάτω με βελόνα πλεξίματος και ψήνουμε τη βασιλόπιτα για τρεις ώρες στους 150 βαθμούς.

(Συνταγή της Κατίνας Παναγιώτη Κεραμιδά, χήρας Παναγιώτη Βασιλείου Σουσαμλή. Δόθηκε από τη Μάρθα Σαραντινού-Μαλιάκα στη φιλόλογο Μυρσίνη Βουνάτσου, καταγόμενη από το Παλαιοχώρι, η οποία και την ταχυδρόμησε στο περιοδικό «Αγιάσος». Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 194/2013, σελ. 9).

Μοιράσου το άρθρο!