Γεύσεις

05/07/2023 - 17:46

Πιο θρεπτικό το τυρί ΘΥΜΕΛΗ σε λάδι με βότανα από την παρμεζάνα δείχνουν μελέτες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε. ΘΥΜΕΛΗΣ Α.Β.Ε.Ε. που παράγει τα καταξιωμένα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα «ΘΥΜΕΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων καταναλωτών της δημιούργησε το καινοτόμο «ΑΥΘΕΥΝΤΙΚΟ ΤΥΡΙ» ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ σε λάδι με βότανα (ιδέ φώτο).

Το προϊόν παρήχθη   στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος (INNovative Oil Cheese “INNOCHEESE”), 2021 – 2023, ΒΑΡ2-0060569 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, σε συνεργασία με το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων / Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτρη Σκάλκο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας :

www.thimelischeese.gr/R&D/innocheese

Στα πλαίσια του προγράμματος, μετά την πιλοτική παραγωγή του τυριού, σε συνεργασία με το εργαστήριο Διατροφής του Ανθρώπου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου   και επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Αντώνη Κουτελιδάκη  διερευνήθηκε ο ρόλος του σε μεταγευματικούς βιοδείκτες, που σχετίζονται με την εμφάνιση μεταβολικών νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε μια  διατροφική παρέμβαση-κλινική μελέτη στην οποία 10 υγιείς εθελοντές, άνδρες και γυναίκες 18-30 ετών έλαβαν ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες που περιείχε είτε αυθεντικό τυρί Μυτιλήνης και έπειτα από μία εβδομάδα το ίδιο γεύμα με ιταλική παρμεζάνα.  

Οι διαφορές στις μεταγευματικές αποκρίσεις γλυκόζης, τριγλυκεριδίων, ουρικού οξέος και ολικών επιπέδων χοληστερόλης ορού, HDL και LDL, καθώς και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος προσδιορίστηκαν μεταξύ των ομάδων πριν, 30 λεπτά, 1,5 ώρα, και 3 ώρες μετά τη λήψη του γεύματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παρεμβάσεις δεν επηρέασαν σημαντικά τις μεταγευματικές μεταβολικές και φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Ωστόσο, το αυθεντικό τυρί Μυτιλήνης οδήγησε σε μικρότερη αύξηση της LDL χοληστερόλης και προκάλεσε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων του ορού την τελευταία 1,5 ώρα μετά το γεύμα, σε σύγκριση με το ιταλικό τυρί παρμεζάνας. Παρά ταύτα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση με μεγάλες προοπτικές μελέτες για την επικύρωση των αποτελεσμάτων αυτών.

Η έρευνα, με αναλυτικά στοιχεία ως προς τη μεθοδολογία, την ανάλυση και τα αποτελέσματα, έχει ήδη δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό LIFE: «Postprandial Inflammatory and Metabolic Responses Induced by Authentic Mytilinis Cheese: A Preliminary, Crossover, Nutritional Intervention in Healthy Adults», Life, 2023, 13, 923, 1-13, διαθέσιμο διαδικτυακά: https://doi.org/10.3390/life13040923

Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Μάρκετινγκ και Πωλήσεων ΘΥΜΕΛΗΣ Α.Ε., 2253056201, ethimelis@gmail.com

 

https://tyrokomos.gr/

Μοιράσου το άρθρο!