Κοινωνία

10/05/2013 - 13:40

Αντιοσμητικά και οξυγόνο (!) για τη δυσοσμία στη μαρίνα Μυτιλήνης

Αντιοσμητικά και οξυγόνο (!) για τη δυσοσμία στη μαρίνα Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">Με τη χρήση τεσσάρων αντιοσμητικών μηχανημάτων και την τοποθέτηση ειδικού υπερσύγχρονου μηχανήματος παροχής οξυγόνου, οι αρμόδιοι ευελπιστούν στη βελτίωση της κατάστασης και κατά συνέπεια στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τους τελευταίους μήνες, ώστε να μειωθεί -όσο γίνεται- το πρόβλημα της δυσοσμίας στη μαρίνα της Μυτιλήνης, εντούτοις αυτό παραμένει, ταλαιπωρεί και προβληματίζει τους περιοίκους και όχι μόνο.


Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως αγκάθι στην όλη ιστορία, για τα καταστήματα που βρίσκονται στο χώρο της μαρίνας, έχουν εκμισθωθεί και ετοιμάζονται ν ανοίξουν μέσα στο καλοκαίρι.
Κάτω από άλλες συνθήκες, η πανέμορφη -κατά τα άλλα- μαρίνα, αλλά και ολόκληρη η περιοχή του Μακρύ Γιαλού, θα είχε την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να προσελκύσει επισκέπτες ντόπιους και ξένους, καθώς και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για διάφορες δραστηριότητες. Σήμερα γίνεται μια αξιέπαινη προσπάθεια ανάπτυξης, τόσο από τους εκμισθωτές της μαρίνας, όσο και από άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι ετοιμάζονται να επενδύσουν στην περιοχή. Η δυσοσμία, όμως, καλά κρατεί.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΛΙΚΩΝ
Υπάρχουν πολλές αιτίες για την κατάσταση αυτή, που χρονίζει τα τελευταία χρόνια. Η πιο βασική, είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη τα δίκτυα αποχέτευσης στην περιοχή των Χαλίκων. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να ενταχθεί σε κανένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αφού τέτοιου είδους έργα δεν είναι επιλέξιμα, εφόσον, μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί το 70% της συνολικής παρέμβασης. Το έργο αυτό θα πρέπει να γίνει από πόρους του ελληνικού δημοσίου και χρηματοδότηση υπουργείων, κάτι το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αρκετά δύσκολο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Νίκος Ιππειώτης, έχουν γίνει συζητήσεις και πολιτικές παρεμβάσεις τόσο από το Δήμο, όσο και από τη ΔΕΥΑΛ, ακόμη και από τους εργαζόμενους, προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του έργου αυτού, προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
«Και εμείς ακόμη ως σωματείο έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο βλέπει θετικά το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Βέβαια, αν επιθυμεί κανείς την ανάπτυξη μιας περιοχής και έχει προχωρήσει σε πανάκριβες επενδύσεις σ αυτήν, οφείλει κατ αρχήν να επιλύσει βασικά ζητήματα, όπως είναι η δυσοσμία».

ΜΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
Μία ακόμη εκ των βασικών αιτιών της δυσοσμίας, είναι ότι αρκετές πολυκατοικίες στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας δεν έχουν συνδεθεί με το βιολογικό καθαρισμό, με αποτέλεσμα τα λύματά τους να φεύγουν μέσα στους αγωγούς ομβρίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις - τουλάχιστον 15 ίσως και περισσότερες - και με τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, το κόστος της σύνδεσης που είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ για κάθε πολυκατοικία, φαντάζει τεράστιο. Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κάποιος, ότι σε πολλές περιπτώσεις πολυκατοικιών φέτος το χειμώνα, οι ένοικοι επέλεξαν να μην βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω, γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν σε μια τέτοια δαπάνη, όπως αυτή της σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο.

ΑΝΤΙΟΣΜΗΤΙΚΑ
Τους τελευταίους μήνες, η ΔΕΥΑΛ έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, ώστε να εξαλείψει όσο μπορεί το πρόβλημα με την τοποθέτηση 4 αντιοσμητικών μηχανημάτων στο ύψος του γηπέδου και κοντά στο πάρκο Καραπαναγιώτη, προκειμένου να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Τα τέσσερα μηχανήματα, το κόστος των οποίων είναι αρκετά μεγάλο, μέσω χημικών σκευασμάτων απαλύνουν κάπως τη δυσοσμία της περιοχής. Το κόστος των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται για κάθε αντιοσμητικό είναι 1.500 ευρώ το μήνα, συνολικά, δηλαδή, δαπανώνται 6.000 ευρώ μηνιαίως, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των αναλώσιμων αυτών υλικών. Ωστόσο, κάθε φορά που έχουμε αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ή αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου σε νοτιά, τότε το πρόβλημα επανέρχεται και οι λύσεις ασπιρίνες δεν φαίνεται να βοηθούν σε αυτή την περίπτωση.

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
Γνώστες του θέματος και του προβλήματος είναι και οι εκμισθωτές της μαρίνας, οι οποίοι πιέζουν προς κάθε δυνατή κατεύθυνση για την επίλυσή του.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής της μαρίνας Μυτιλήνης Κωνσταντίνος Ξύδας, η εταιρεία που εκμισθώνει τη μαρίνα δίνει ετησίως στο ελληνικό δημόσιο 250 χιλιάδες ευρώ και το λιγότερο που θα έπρεπε να έχει φροντίσει η πολιτεία, είναι να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.
«Η εταιρεία έχει κάνει αρκετά αιτήματα και παρεμβάσεις σχετικά. Ήδη έχουν τοποθετηθεί από το Δήμο κάποια μηχανήματα, τα οποία βοηθούν αρκετά την κατάσταση και έχει μειωθεί αισθητά η δυσοσμία. Ωστόσο, εταιρεία μας ετοιμάζεται να τοποθετήσει ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, το οποίο πιστεύω ότι θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, καταλήξαμε στην απόφαση για την αγορά και την τοποθέτηση ενός μηχανήματος, το οποίο ουσιαστικά θα δίνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, που θα ελαχιστοποιούν τις οσμές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι η μαρίνα θα γίνει το στέκι πολλών Μυτιληνιών, αλλά και ξένων επισκεπτών, εφόσον, μάλιστα, θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο όλα τα καταστήματα που υπάρχουν στο χώρο».


Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα Δημοκράτης

Μοιράσου το άρθρο!