Κοινωνία

03/09/2015 - 17:32

Αποχαιρετώντας τον παπα Στρατή...

Εκατοντάδες πολίτες αποχαιρέτησαν, το μεσημέρι, τον παπα-Στρατή που έφυγε χθες (02-09-2015) από τη ζωή σε ηλικία 57 χρονών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του π. Ευστράτιου Δήμου έγινε σήμερα από το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κεράμι της Καλλονής όπου και υπηρετούσε. Εμβληματική μορφή του κινήματος αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ο παπα-Στρατής ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αγκαλιά» στην περιοχή της Καλλονής στο κέντρο του νησιού. Οργάνωση που επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίθαλψη απόρων στο λεκανοπέδιο της Καλλονής και με πολύ σημαντικό έργο ιδιαίτερα στις μέρες μας σε θέματα μεταναστών και προσφύγων. Το τελευταίο διάστηκα παρά το ότι μετακινιόταν με δυσκολία και πάντα με μηχάνημα οξυγόνου, ο παπα-Στρατής συνέχιζε να συμμετέχει στην περίθαλψη των φυγάδων που έφταναν με τα πόδια στην Καλλονή προερχόμενοι από την περιοχή της Μήθυμνας όπου είχαν αποβιβασθεί.

------------

O παπα-Στρατής μου παράγγελνε τρία πράγματα άμα πεθάνει. Το ένα από αυτά έχω χρεός να το κάνω τώρα. Μου είπε. Όταν πεθάνω βγες και γράψε. Βρες ένα χαρτάκι και γράψε οτι σου πω : "Αγαπάτε Αλλήλους. Ο Θεός είναι η αγάπη. Αγαπάτε το ίδιο και χωρίς διακρίσεις όλον τον κόσμο όπως το λέει το καταστατικό της "Αγκαλιάς" που φτιάξαμε. Δηλαδή άσχετα από τη θρησκεία, την εθνικότητα, το φύλο, τη φυλή, τις πολιτικές πεποιθήσεις. Άσχετα από οτιδήποτε αγαπάτε δίχως όρια ο ένας τον άλλο. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι, μόνο έτσι νικάμε τον θάνατο."

 

Γιώργος Τυρίκος Εργάς 

Σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μου, δεν υπήρξα ποτέ θρησκευόμενη ως άτομο και κοντά στην εκκλησία. 

Όσοι όμως από εμάς είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να γνωρίσουμε και να μάθουμε μέσω facebook τον παπά-Στρατή, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε το μεγεθος της ψυχής του και το τεράστιο έργο του στην "Αγκαλιά ".

Οι άνθρωποι που θαυμάζουμε, πρέπει να είναι αυτοί που θέλουμε να τους μοιασουμε.

Ο παπα-Στρατής ηταν ο άνθρωπος που δεν θα αγιοποιηθει ποτέ από αυτη την Εκκλησία, ο "Καλός Σαμαρειτης" του ΟΗΕ, ο ιδρυτής της "Αγκαλιας", ο λεγόμενος "φύλακας αγγελος" των ντόπιων της Μυτιλήνης και των χιλιάδων προσφύγων.

 

 

Γωγώ Αναστασιάδου

Έφυγε από κοντά μας ο Παπά Στρατής Δήμου και το κενό που αφήνει πίσω του είναι μεγάλο για την «Αγκαλιά», αλλά και για την τοπική κοινωνία της περιοχής του Κεραμείου.

Ο άνθρωπος που συμπαραστεκόταν σε όλους χωρίς διακρίσεις και έκανε πράξη το «Αγαπάτε αλλήλους».

Κήρυττε την αγάπη και τόνιζε καθημερινά ότι για να είμαστε πραγματικοί άνθρωποι πρέπει να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την συμπόνια στον συνάνθρωπο.

Το έργο του αναγνωρίσθηκε από όλους, ξένες Κυβερνήσεις, Ελληνικούς Κοινωνικούς φορείς και κυρίως από τους απλούς πολίτες.

 

Χαράλαμπος Αθανασίου

Βουλευτής ΝΔ Νομού Λέσβου

 

Στο καλό παπαΣτρατή Δήμου… Όμως να ξέρεις, ότι η μεγάλη σου καρδιά  και η θεόρατη σου αγκαλιά δεν μπορούν να κλείσουν. Πάντα θα είναι ανοιχτές. Πάντα θα χωρούν τους φτωχούς και τους διωγμένους, που η μοίρα τους φέρνει για καταφυγή στον κόλπο του Αριστοτέλη, εκεί στην Καλλονή. Το πέταγμα σου πιο ψηλά από την γη του Ελύτη δεν αρκεί για να κλείσουν…

Έντονα και τρυφερά θα σε θυμάμαι. Την ευλογία σου, όπως πάντα…

 

            Καθ Κ. Ι. Μουτζούρης 

Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων 

    πρ. Πρύτανης Ε. Μ. Πολυτεχνείου

 

 

 

---------------

Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εκφράζει την ειλικρινή και βαθειά οδύνη του για την απώλεια του αγαπητού  παπα–Στρατή, «του Καλού Σαμαρείτη της Λέσβου, του χαρισματικού και ευλογημένου αυτού παπά της Μυτιλήνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Ο παγκοσμίως γνωστός παπα-Στρατής υπήρξε ο εμπνευστής και ιδρυτής της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΚΑΛΙΑ», μιας πραγματικής «Αγκαλιάς» για όλους τους ανθρώπους ασχέτως καταγωγής ή θρησκείας, η δράση της οποίας αποτελεί πραγματικό ορόσημο για το νησί της Λέσβου και ευρύτερα για το Αιγαίο εξ αιτίας της πολυσχιδούς προσφοράς της σε θέματα κοινωνικής φτώχειας και αλληλεγγύης για τους κατοίκους του Νησιού, αλλά και φροντίδας των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι καταφθάνουν καθημερινά στη Λέσβο από τα μικρασιατικά παράλια.

Η «Αποστολή» είχε τη μεγάλη ευλογία να συνεργασθεί στενά και αποτελεσματικά με τον άξιο αυτό Λευίτη, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Σε συνεργασία με την «Αγκαλιά» υλοποιήσαμε αλλεπάλληλες εκστρατείες ανθρωπιστικής βοήθειας με συνεχείς παρεμβάσεις, παρέχοντας τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, αλλά και κατά τόπους εξετάσεις με κινητή μονάδα υγείας και κλιμάκιο ιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε άπορες, ανασφάλιστες και πολύτεκνες  οικογένειες, σε ανήμπορους και εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους στα ορεινά της Λέσβου,  σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κατέφυγαν διωγμένοι και αποκαμωμένοι στο Νησί. Στο πρόσωπο του παπα-Στρατή, η «Αποστολή» βρήκε τον ακούραστο συνεργάτη, τον ιδανικό συνοδοιπόρο, τον πιστό τηρητή των ευαγγελικών εντολών, τον αληθινό φίλο και εγγυητή κάθε φιλότιμης προσφοράς με γνώμονα την βοήθεια και ανακούφιση του πλησίον.

 

Αναγνωρίζοντας  την αμέριστη συμπαράσταση του παπα-Στρατή στον σκληρό αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων, την ευγενική, ζεστή και γεμάτη αφοσίωση υποστήριξή του στη συνεργασία με τον Οργανισμό μας, τον ένθεο ζήλο του  για το κοινωνικό έργο της  Εκκλησίας, η «Αποστολή» αποφάσισε να αφιερώσει τη συνέχεια των εκστρατειών ανθρωπιστικής βοήθειας στη μνήμη αυτού του σύγχρονου Κυρηναίου στον Γολγοθά του ανθρωπίνου πόνου, ενισχύοντας την κληρονομιά και την παρακαταθήκη, που αφήνει: “Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά για την ειρήνη και την αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι”.

 

Ας είναι η μνήμη του Παπα-Στρατή αιώνια, η στάση ζωής και η δράση του παράδειγμα μίμησης για την Κοινωνία μας, η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα πρότυπα για να βγει από τα πικρά αδιέξοδα, που τη βασανίζουν. Ο παπα-Στρατής μας δείχνει τον δρόμο για την Ανάσταση, την προσωπική και τη συλλογική, ως ανθρώπων και ως Χριστιανών», τονίζεται.

 

και ο καλύτερος αποχαιρετισμός το σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου Παπα-Στρατής Δήμου (1958-2015): In Memoriam

 

Με ένα μοναδικό σκίτσο ο σκιτσογράφος Γιάννης Αντωνόπουλος «έφερε κοντά» τον παπά-Στρατή, τον προστάτη των προσφύγων της Μυτιλήνης, και τον Αϊλάν, το αγγελούδι που πνίγηκε προσπαθώντας να φθάσει στην Κω.

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του παπα-Στρατή, τα δύο σύμβολα του προσφυγικού δράματος, «βρέθηκαν» μαζί, χάρη στο πενάκι του Γιάννη Αντωνόπουλου.

Η εικόνα του Παπα-Στρατή που πέθανε την ίδια μέρα με το μικρό αγοράκι, να το κουβαλάει με τρυφερότητα ζωντανό, γκρεμίζοντας τους φράχτες είναι απλά συγκλονιστική.

Το σκίτσο,  που αναρτήθηκε στο σάιτ του, κάνει  τον γύρο του διαδικτύου.

---------

 

 

Μοιράσου το άρθρο!