Κοινωνία

17/10/2017 - 18:36

Αποστομωτική απάντηση σε όσους θέλουν να κλείσει το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Λέσβου

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κ. Αναστασία Αντωνέλη, απαντώντας στα όσα κατήγγειλαν σε δηλώσεις τους τα μέλη της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου δήλωσε  τα εξής:

 

          «Ως γνωστόν ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, από το 2011 ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που η φτώχια δημιούργησε, ξεκίνησε μεταξύ άλλων βοηθητικών δομών, την προσπάθεια  δημιουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, όπως εκ του ΦΕΚ της συστάσεως του είχε το δικαίωμα, κρίνοντας ότι  ηθική και πρώτιστη υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης είναι να υπηρετεί την ανάγκη του πολίτη και μόνον. Από τότε η προσπάθεια μας αυτή είχε την στήριξη των πολιτών και μόνο αυτών, αντιμετωπίζοντας συχνά την εχθρική στάση διαφόρων που θεώρησαν ότι θα θίγονταν τα συμφέροντα τους.

Το 2012, η λειτουργία και στελέχωση με  εξειδικευμένο προσωπικό, όπως φαρμακοποιούς και κοινωνικό λειτουργό του Κοινωνικού Φαρμακείου μας εξασφαλίστηκε με την υπαγωγή και χρηματοδότηση του από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Με  την λήξη του Προγράμματος αυτού, έχοντας περί τους 500 ωφελουμένους, ο Οργανισμός, αντιλαμβανόμενος την συνεχιζόμενη  ανάγκη διεκδίκησε και είναι δικαιούχος από τον Μάρτιο του 2017 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ"  προϋπολογισμό 243.360,00 €, για τρία έτη 2017-2020.

            Θυμίζουμε ότι  με βάση την πράξη ένταξης στο Ευρωπαϊκό αυτό Πρόγραμμα: «επιδιώκεται η παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία θα εξασφαλίζονται μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, σε άτομα που διαμένουν στο Δήμο Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων και των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών τα οποία βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια καθώς και οι δικαιούχοι/αιτούντες διεθνούς προστασίας. τα οποία βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (π.χ. ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του ΤΕΒΑ, ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, κλπ.)».

 Για την Εγγραφή του ωφελουμένου  στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Φαρμακείου απαιτούνται πέρα από τα  Δικαιολογητικά και η ύπαρξη εισοδηματικών κριτηρίων τα οποία είναι σε εναρμόνιση  με το ΤΕΒΑ και είναι τα εξής:

3000 ετήσιο το άτομο, 4500 το ζευγάρι, 5400 τα τρία άτομα, 6300 τα τέσσερα, 7200 τα πέντε κ.λ.π. κ.λ.π.  Τα φάρμακα από το Κοινωνικό Ιατρείο χορηγούνται ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο όπως και κάθε δομή που δημιουργείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, υπόκειται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

          Επί του θέματος της λειτουργίας των Κοινωνικών Φαρμακείων από τους Δήμους, που δημιούργησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών Ελλάδος, έχει πάρει θέση η ΚΕΔΕ δια του Προέδρου της κ. Πατούλη. Πιο συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο κ.  Πατούλης στην εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει για το θέμα αυτό:  «Κανείς δεν περισσεύει», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γ. Πατούλης. Ο ίδιος, αφού σημειώνει ότι «κατ’ αρχάς θα πρέπει η πολιτεία και όσοι δεν βοήθησαν όσο μπορούσαν εν μέσω κρίσης να ευχαριστήσουν όλες τις προσπάθειες που έγιναν εν μέσω κρίσης για να βρει ο ανασφάλιστος υπηρεσίες υγείας», τονίζει ότι εξακολουθούν να υφίστανται ανάγκες για παροχή δωρεάν φαρμάκων σε αδύναμους πολίτες, καθώς το νέο πλαίσιο δεν απαλλάσσει τους ανασφάλιστους από τη συμμετοχή στη δαπάνη, στην οποία δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν.» .  Ο Δήμος Λέσβου, ως γνωστόν είναι μέλος της ΚΕΔΕ. 

Στους πολίτες που από το πρωί τηλεφωνούν με αγωνία για το εάν θα κλείσει το Κοινωνικό μας Φαρμακείο, γιατί το απαιτεί η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, τους λέμε:

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Λέσβου θα κλείσει ΜΟΝΟΝ εάν υπάρξει εντολή από τον Υπουργό Υγείας, το Υπουργείο του οποίου ή όποιο άλλο,  θα αναλάβει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση  τα χρηματικά κονδύλια που έχουμε εκταμιεύσει  από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, θα εξασφαλίσει την συνέχιση της εργασίας σε όσους εκ του Προγράμματος έχουν προσληφθεί και θα καλύψει το 25% της συμμετοχής που καλούνται να πληρώσουν κάποιες κατηγορίες ανασφαλίστων. Εμείς και ΕΝΑΣ Δημότης μας να έχει ανάγκη την δομή μας αυτήν, θα συνεχίσουμε να την λειτουργούμε και γιατί την έχουν ανάγκη πολλοί, αλλά και γιατί  το Κοινωνικό μας Φαρμακείο συνδράμει κατά καιρούς με φάρμακα σε άλλες δομές που έχουν ανάγκη: στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Κέντρα Υγείας, Γηροκομεία κ.λ.π. κ.λ.π.

Κλείνοντας,  για άλλη μια φορά ευχαριστώ από καρδιάς την διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου για την μη ύπαρξη στήριξης και βοήθειας εκ μέρους του, διαχρονικά, σε όλες τις δομές μας που στόχο έχουν την ανακούφιση από την φτώχια των απόρων Δημοτών μας. Με την άρνηση τους αυτή  μας βοηθάνε  να γίνουμε καλύτεροι, μιας και πρέπει μόνοι μας να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των δομών μας αυτών. Και όπως όλοι ξέρουν, βρίσκουμε: ευτυχώς η αλληλεγγύη κατοικεί στις καρδιές και στις τσέπες, του μεγαλύτερου ποσοστού των ανθρώπων του τόπου μας. 

Φυσικά ως πολίτης αυτής της Χώρας,  για άλλη μια φορά συνειδητοποιώ γιατί στην Ελλάδα της κρίσης συνεχίζει να απαξιώνεται  ο συνδικαλισμός, ενώ θα μπορούσε να είναι ελπίδα……….Ίσως ακόμα δεν έχουν κατανοήσει κάποιοι ότι δεν είναι δυνατόν   τα όποια «συντεχνιακά» προβλήματα και συμφέροντα να είναι υπεράνω της ανάγκης και των συμφερόντων της ίδιας της κοινωνίας μας…….

Εμείς, ως Αυτοδιοίκηση έχουμε υποχρέωση να υπηρετούμε την ανάγκη και το συμφέρον της κοινωνίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και με το Κοινωνικό μας Φαρμακείο, όσο αυτό εξαρτάται από εμάς.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!