Κοινωνία

24/07/2013 - 14:25

Ασυδοσία! Καμουφλαρισμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε βρεφονηπιακό σταθμό στη Μυτιλήνη

ign="justify">ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου"

 

Στην καμινάδα ο ιστός πριν δοθεί άδεια

Άψογα καμουφλαρισμένη μέσα σε καμινάδα βρίσκεται εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων παραπλεύρως του ναού των Αγίων Αποστόλων στην Επάνω Σκάλα με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να υποστηρίζει ότι δεν λειτουργεί καμία κεραία  στο ακίνητο του ενώ τα καλώδια που είναι ορατά από το δρόμο να εξέχουν είναι… απλοί σωλήνες ύδρευσης που όλως τυχαίως εξέρχονται… μέσα από την καμινάδα!

Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση αυθαίρετης εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας από τις πολλές που έχουν δει τα τελευταία χρόνια το φως της δημοσιότητας, ερήμην των περιοίκων.

Ίδια συνταγή

Στη συγκριμένη περίπτωση το σύστημα που εφαρμόστηκε είναι ακριβώς ίδιο με την κεραία που είχε αποκαλυφθεί να λειτουργεί πλησίον του 1ου Παιδικού Σταθμού της Μυτιλήνης δηλαδή μέσα σε λεπτή καμινάδα. Δυστυχώς το διάτρητο νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας γύρω από την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχει τροφοδοτήσει τέτοιες καταστάσεις, ευτυχώς όμως για τους κατοίκους αυτής της περιοχής οι οποίοι "δεν έχουν πάρει χαμπάρι" για το τι λειτουργεί πάνω απ τα κεφάλια τους, ο ναός των Αγίων Αποστόλων  φέρνει σε θέση ισχύος την Αρχαιολογία Μυτιλήνης ώστε να παρέμβει απαιτώντας την αποκαθήλωση του ιστού.

Πώς ανακαλύφθηκε

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η λειτουργία της κεραίας αποκαλύφθηκε από Μυτιληναίο τεχνικό που ζει στην Αθήνα αλλά βρέθηκε για οικογενειακό λόγο στη γενέτειρα του αυτές τις μέρες. Κάνοντας ο ίδιος χρήση ειδικής συσκευής εντόπισε το σημείο εκπομπής φτάνοντας ως την κεραία ενώ διαπιστώνοντας το τι συμβαίνει στην περιοχή προέβη σε καταγγελία αρμοδίως.

Η Αρχαιολογία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδος μας, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει υποβάλει σχετική αίτηση προς τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Μυτιλήνης πριν όμως αυτές αποφανθούν προέβη στην εγκατάσταση του ιστού κάτι το οποίο είναι σε πλήρη γνώση της Κ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τα στελέχη της οποίας μάλιστα πρόκειται να προβούν σε αυτοψία εντός των ημερών και να πετύχουν την αποκαθήλωση του ιστού εφόσον δεν έχουν δώσει έγκριση μέχρι στιγμής.

Όπως μάλιστα μας ενημέρωσαν στελέχη της Αρχαιολογίας, με παρέμβασή τους το προηγούμενο διάστημα αποκαθηλώθηκε  άλλη μία κεραία κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούσε παράνομα στη συγκεκριμένη περιοχή. Με βάση μάλιστα την ενημέρωση αυτή από την αρχαιολογία αυτό που μπορεί να εκτιμήσει κανείς είναι πως ίσως η εταιρεία της οποίας αποκαθηλώθηκε η κεραία, επανέρχεται τώρα επιχειρώντας να την θέσει σε λειτουργία σε άλλο ακίνητο!

Ασυδοσία

 Εντύπωση πάντως προκαλεί η ανοχή των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς παρά τα επανειλημμένα κρούσματα παράνομων κεραιών που έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς και τη Μυτιλήνη, καμία από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκαν να έχουν εγκαταστήσει ιστούς χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες δεν έχει τιμωρηθεί παραδειγματικά. Πάντως τα μισθώματα που φημολογείται ότι καταβάλλουν (και στις περισσότερες των περιπτώσεων κλιμακώνονται άνω των 2.000 ευρώ το μήνα)  οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν δέλεαρ για κάποιους ιδιοκτήτες ώστε να δεχθούν τις κεραίες σε ακίνητα τους.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη περιοχή της Επάνω Σκάλας, η κεραία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τον Βρεφονηπιακό Σταθμό "Μ. Αμπατζή" τουλάχιστον όμως ως προς αυτό, η εταιρεία φαίνεται πως είναι καλυμμένη από το νόμο σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προς όφελος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Το μόνο εμπόδιο στη λειτουργία αυτής της κεραίας φαίνεται πως αποτελούν οι Αρχαιολογικές υπηρεσίες λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή ενώ η εγκατάσταση του ιστού πριν δοθεί η σχετική έγκριση της Αρχαιολογίας φαίνεται πως επιβαρύνει τη θέση του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

 Ο ιδιοκτήτης

Τα "Νέα της Λέσβου" επικοινώνησαν τη Δευτέρα με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ο οποίος δήλωσε πως δεν λειτουργεί κεραία κινητής τηλεφωνίας  στο κινητό του, όταν όμως τον ρωτήσαμε πως είναι δυνατόν να εξέρχονται καλώδια από την καμινάδα, εκείνος απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία κεραία, αυτό που βλέπετε εσείς και νομίζετε ότι είναι καλώδια αποτελούν σωλήνες ύδρευσης που καταλήγουν στο ντεπόζιτο». Αυτό που δε μας εξήγησε ωστόσο ο ίδιος είναι το πως είναι δυνατόν οι σωλήνες ύδρευσης να διέρχονται από την καμινάδα  κάτι το οποίο αν πράγματι ισχύει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αποτελεί κατασκευαστική πρωτοτυπία για ολόκληρη τη Λέσβο…

Μοιράσου το άρθρο!